Flere PROSA-medlemmer end normalt har i de seneste måneder oplevet, at deres arbejdsplads er gået konkurs.
– Efter sommerferien har jeg set markant flere konkurser hos deciderede it-virksomheder, og min fornemmelse er, at vi kommer til at se en periode med fortsat mange konkurser, siger juridisk konsulent i PROSA Lisa Dalsager.
Det understøttes af tal fra Danmarks Statistik, der i september viste, at antallet af konkurser generelt i Danmark var steget med 20 procent siden sidste år.
Men hvad er faresignalerne, når en virksomhed er konkurstruet, og hvordan skal du forholde dig?
Faresignaler
– Det starter tit med manglende løn og afskedigelser i virksomheden, siger Lisa Dalsager.
Andre faresignaler er mangel på ordrer, og at virksomheden mister store kunder. Der er altid størst risiko for konkurs i små virksomheder, som er mere sårbare for konjunkturerne.
Et andet faresignal er, hvis arbejdsgiveren holder op med at betale pension.
– Noget, mange ikke ved, er, at selvom pensionen står på lønsedlen, er det ikke sikkert, at arbejdsgiveren rent faktisk har indbetalt pengene til pensionsselskabet. Det har vi set, når det går skidt i virksomheden, siger Lisa Dalsager.
Hun har rådgivet medlemmer, der først har opdaget den manglende indbetaling, når de efter tre måneder har fået brev fra pensionsselskabet. Men det kan man selv tjekke direkte hos pensionsselskabet, hvilket PROSA anbefaler at gøre, hvis man har mistanke om, at virksomheden har økonomiske problemer.
– Det er ikke alle pensionsselskaber, der når at meddele det, så i værste fald finder man først ud af det, når konkursen er sket, og alle skeletterne vælter ud af skabet.
Når lønnen eller pensionen ikke kommer, er det vigtigt at reagere hurtigt på det.
– Det kan give problemer med at få pengene udbetalt fra Lønmodtagernes Garantifond, da det kan se ud, som om man har accepteret ikke at få løn og dermed givet virksomheden et lån, siger den juridiske konsulent.
Der er en særlig procedure, man skal følge, hvis arbejdsgiveren ikke betaler lønnen. Hvad du gør i den situation, kan have store økonomiske konsekvenser. Derfor anbefaler Lisa Dalsager, at man kontakter PROSA for at få hjælp.
Sådan forbereder du dig
Hvis din arbejdsplads går konkurs, kan du i stedet søge om at få løn fra Lønmodtagernes Garantifond (LG). Men det er ikke alt, du kan få dækket af LG.
– Derfor er det vigtigt at sørge for at få dækket udlæg og få udbetalt kørselsgodtgørelse, hvis der er en risiko for, at ens arbejdsplads går konkurs. Det er også en god idé at sørge for at have dokumentationen i orden til LG, som for eksempel ens ansættelseskontrakt og lønsedler, og at registrere, hvornår man har holdt ferie, siger Lisa Dalsager.
Hvis det går dårligt for virksomheden, du arbejder i, kan du også blive bedt om at gå ned i løn, og det kan være fristende at acceptere en lønnedgang, da de fleste mennesker gerne vil beholde jobbet.
– Som udgangspunkt anbefaler vi ikke en lønnedgang. Men man kan selvfølgelig godt forstå, at nogle accepterer at gå ned i løn, hvis der ikke er andre udveje. I så fald er det smartest at sørge for, at det kun er i en periode. Går virksomheden konkurs, efter du har accepteret en lønnedgang, vil du kun få den lavere løn refunderet fra LG.
Konkursen
Hvis det værste sker, og virksomheden går konkurs, skal man anmelde et krav om løn og eventuelt feriepenge eller pension hos LG. Men det kan være en indviklet og langtrukken procedure.
– Der er ofte meget lang sagsbehandling hos LG, lige nu op til tre måneder på grund af de mange konkurser, og PROSA kan hjælpe med at sikre, at alle papirer bliver udfyldt korrekt, samt låne dig de penge, som du først senere vil få udbetalt af LG, siger Lisa Dalsager.