PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Overenskomster, Fagforeningernes rolle, Arbejdsmarkedet

Arbejdsmarkedsforsker: Unik aftale med perspektiver

Det har skabt stor opmærksomhed, at fem faglige organisationer, herunder PROSA, har lavet en fælles overenskomst med it-virksomheden CGI. Både resultatet og samarbejdet mellem PROSA og HK fremhæves som unikt.

I juni måned blev det sidste punktum sat i den aftale, som PROSA, HK/Privat, IDA, Djøf og Magistrene i fællesskab har brugt et lille år på at forhandle på plads med it-virksomheden CGI.

Aftalen betyder, at der nu findes en treårig overenskomst, der gælder for CGI’s 750 ansatte i virksomhedens fem danske afdelinger. Uanset hvilken fagforening medarbejderne er medlem af, arbejder de altså nu under samme overenskomst.

Der er tale om en overenskomst, som ikke alene cementerer de aftaler, der i forvejen eksisterede i virksomheden, men som også giver alle ansatte konkrete forbedringer - blandt andet i form af ekstra barsel og en fritvalgskonto, hvor man selv vælger, om man vil prioritere pension, ferie eller virksomhedsaktier.

– I en krisetid, hvor arbejdsgiverne ikke uddeler gaver, er man lykkedes med at forhandle sig til reelle forbedringer for medarbejderne. Det er godt gået. Til gengæld for dette har CGI fået en fælles overenskomst for alle faggrupper og en fleksibel overenskomst. Det er så at sige den byttehandel, der er indgået, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Strid lagt på hylden

Han tøver ikke med at kalde den nye aftale for unik og historisk - ikke mindst fordi den varsler om nye, mere positive vinde mellem de to tidligere rivaliserende fagforeninger, PROSA og HK, der begge organiserer folk i it-branchen.

– Det er unikt, at to ellers stridende parter som PROSA og HK har været i stand til at lave en fælles overenskomst. Al forskning viser, at når man rivaliserer, mister man totalt set medlemmer, men når man samarbejder, sker det modsatte. Medlemmerne gider ikke kampen om medlemmer, men vil have kampen for medlemmer. Der er tilsyneladende skabt en stor grad af tillid mellem HK og PROSA i dette tilfælde, som blandt andet den nye fælles tillidsmandsordning vidner om, vurderer Flemming Ibsen.

Fleksibel aftale

CGI’s administrerende direktør, Martin Petersen, sad selv med ved bordet til alle forhandlinger med de fem fagforeninger, og hans smil var lige så bredt som forhandlernes, da de skålede og satte underskrifterne på aftalen.

– Vi er rigtigt glade for resultatet og måden, det er foregået på. Lige til det allersidste har der været den fornødne forhandlingsånd. Jeg gik til forhandlingsbordet med krav om, at vi fik en fleksibel aftale, at der kun er en aftale, og at den ikke gør det dyrere at drive virksomhed, så den skader vores konkurrencedygtighed. Sådan er det også blevet.  Nu har vi fået en defineret aftaleramme at diskutere med medarbejderne ud fra. Vi forlanger dagligt orden og struktur af vores medarbejdere, det er kun rimeligt, at vi tilbyder dem det samme, siger han.

Murbrækker

Denne nye fælles overenskomst er ifølge Flemming Ibsen en god fortælling, og den viser, at fagforeninger kan være innovative og gå nye veje. 

 

– Modellen med at arbejde så bredt sammen kan meget vel fungere som murbrækker til at få lavet lignende aftaler på store it-virksomheder, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskeren.