Systemudvikling og systemer

Autister er de bedste testere

Nyt succesfuldt test-firma ansætter kun medarbejdere med autisme-diagnose De har det bedst med rutiner, og gentagelser keder dem ikke. Derfor er de rigtig gode testere. Firmaet er det første af sin slags i verden, og interessen er overvældende.

 

Thorkil Sonne er direktør for et nyt test-firma. Selvom det kun har godt et år på bagen, slår de bredt ud med armene: de vil være de bedste til at teste i Danmark indenfor tre år. De vil udvide og udbygge med flere kontorer. Ansætte nye medarbejdere i stort tal. De vil ud over landets grænser og er allerede blevet kontaktet af interesserede i Indien, USA, Sverige, England. For blot at nævne nogle. Men hvad er det, testfirmaet Specialisterne har, som ingen andre har? Svaret er medarbejdere, der øjensynligt er de fødte testere. For at blive ansat som tester, skal man have papir på, at man er anderledes. Man skal have en autismediagnose.

Elsker rutiner
I Specialisterne anses de 18 test-medarbejdere, der alle har autismespektrumsforstyrrelsen Aspergers Syndrom, ikke som handicappede. Det gør ikke noget, de ikke fungerer godt socialt og ikke tidligere har haft et job. Det indretter man sig efter. For de rummer nemlig nogle helt unikke kvaliteter, som Thorkil Sonne, som den første i verden, har blik for og udnytter. Autismekompetencer, som han kalder det. Hans medarbejdere trives bedst med rutiner og gentagelser. De er stædige og kan holde koncentrationen. Har sans for strukturer. De har en god hukommelse og kan lide at sidde med det samme - og det samme. Og de kommer ikke til at kede sig. Med andre ord: de har alle forudsætninger for at være de allerbedste testere af soft- og hardware.

18 ansatte
I Specialisternes første leveår er der ansat 18 personer med autisme, og målet er flere. Mange flere.

Kontorerne i Aarhus og Høje Taastrup skal i første omgang efterfølges af et i Vejle-området.

- Vi forhandler nu med en håndfuld af landets største virksomheder og når de ordrer er i hus, bliver der brug for flere testere, forklarer Thorkil Sonne, der efterhånden ikke har svært ved at sælge varen efter masser af omtale - sågar på BBC World - og positive tilbagemeldinger fra kunder som TDC Mobil og Cryptomathic.

Forstår ikke kropssprog
De fleste forbinder autisme med Dustin Hoffman i filmen Rainman, men der er flere former og grader af autisme. De ansatte hos Specialisterne lider af Aspergers-syndromet, der dækker over en person - oftest mand - der har svært ved sociale kontakter, bl.a. fordi de ikke kan forstå kropssprog og øjenkontakt. Når du gaber og kigger ud af vinduet efter at have hørt en halv time om anden verdenskrigs kanoner, forstår de ikke, at det er fordi, du keder dig. Derfor er de ofte isolerede. Flere af de ansatte har haft et erhvervsarbejde, som de ikke har kunnet klare, hvorefter de fik konstateret autismediagnose, derfor bærer de ofte rundt på lavt selvværd efter årelang kamp for at passe ind i den normale verden. Alt der ikke er skemalagt, kan virke som kaos for dem. Og fordi de mangler fleksibilitet og evnen til at trække en tidligere erfaring ind i en ny situation, er dagligdagsting - som at købe ind og lave mad - noget, der rummer dem store anstrengelser. Derfor arbejder testerne heller ikke mere end 20-25 timer om ugen. Men hovedet fejler altså ikke noget. Faktisk mener man, at Einstein og Niels Bohr havde Aspergers. Og når det gode hoved interesserer sig lidt for it og strukturer, er man godt hjulpet. Hvor det hidtil har været fremtidsperspektivet at skulle på førtidspension, få et skånejob eller lide psykisk deroute pga. de nederlag, man indkasserer som "mærkelig" og "utilpasset", er der i Specialisterne for første gang mulighed for at bruge autismens utrolige evner. Thorkil Sonnes modtagelse af Årets Autismepris 2004 vidner om, at det er et initiativ, der vækker begejstring, ikke bare i erhvervslivet, men også for personer med autisme og deres familier.

Skal huskes på pauser
Mange ting er den omvendte verden hos Specialisterne. Hvor mange steder skal chefen huske de ansatte på at holde pause? Minde dem om, at nu skal de altså gå hjem? Og hvor man endda gør ham glad ved at ringe og sige, at man ikke kommer, fordi man har en dundrende hovedpine? Om det sidste fortæller Thorkil Sonne:

- Personer med autisme skal lære at begå sig på en arbejdsplads. Lære at overholde aftaler. Arbejdsmarkedet er jo en fjern verden for dem. Så når en medarbejder første gang selv ringer og ikke bare bliver væk, så bliver jeg glad - så er vi på rette vej. Jeg ved, hvor meget det kræver af dem.

Når der er pause i løbet af arbejdsdagen, kommer der besked om det på de ansattes skærme. For de glemmer nemt tiden og bliver opslugte af deres arbejde. Hvor andre ville slappe af med at sludre med kollegerne eller lave ingenting i en pause, spiller test-medarbejderne minigolf i gangarealet eller dart i køkkenet. En pause uden formål og gøremål er stressende og frustrerende, når man trives med faste strukturer.

Rå testkraft
- Som udgangspunkt er vi rå testkraft. Vi går ind i udviklingsfasen - som for 25-30 procents vedkommende handler om test - og tester i forhold til en testspecifikation. Hvis den ikke foreligger, laver vi den selv, fortæller Thorkil Sonne om arbejdet.

Meldingerne fra kunderne er gode. De fortæller, at Specialisterne er effektive. At de finder flere fejl, end kunderne er vant til. Det bekræfter QA Manager Klaus Andersen fra Cryptomathic, der flere gange har benyttet sig af Specialisterne, hvor et par testere sidder hos Cryptomathic sammen med udviklerne.

- Det fungerer upåklageligt. Den eneste betænkelighed, vi havde, var om de var fagligt godt nok rustet. For det er nogle meget komplekse produkter, de sidder med. Men det er ikke noget problem. Bare der foreligger en specifikation, så klør de på, og de går ikke så hurtigt døde, som man ellers ville, fortæller Klaus Andersen.

Holder koncentrationen
Thorkil Sonne har erfaring med test fra sit tidligere job som teknisk direktør i MIGway, et datterselskab af TDC og Logica og husker de lange efterslæb, der kunne være med fejlrettelser - der kunne have været kortere, hvis testerne havde været bedre.

- Efter tredje og fjerde gentagelse svinder koncentrationen hos normale testere helt naturligt. Mine medarbejdere holder den, fortæller Thorkil Sonne med stolthed. En stolthed, der vidner om, at han har personlige aktier i at give mennesker med autisme mulighed for at bruge deres kompetencer og opleve en succes, de aldrig før har oplevet.

Har søn med autisme
Thorkil Sonne forlod et godt direktør job for at kaste sig ud som selvstændig, fordi han for fem år siden stod med sin dengang 3-årige søn, der pludselig fik Infantil Autisme diagnosen. Igennem foreningsarbejde mødte Thorkil flere med autisme. Børn og unge, der kunne fantastiske ting - huske, strukturere, sætte sig ind i - men som ingen fremtid havde i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Hans egen søn er i dag otte år og en glad dreng, der bl.a. elsker at kigge i KRAKs kort og at udfordre sin far med bogstavregning. Udsigten til at sønnen ikke skulle have mulighed for at udnytte sine evner og bare blive parkeret som "autist", var ikke til at bære. Derfor kastede hans far sig over at banke en arbejdsplads op, der fungerer på autismens betingelser. Han er blevet mødt af mange rynkede bryn og ingen former for tilskud eller støtte (dog en samarbejdsaftale med TDC Mobil, red.). Men rynkede bryn er blevet afløst af interesse og Thorkil Sonnes vision om at have Danmarks bedste testere er inden for rækkevidde.

Bedre end jeg troede
- Jeg havde ikke regnet med, at de var så gode, indrømmer han. Men Thorkil Sonne arbejder ikke desto mindre på at give dem muligheden for at blive endnu bedre og få papir på det.

- Skal man i dag udvikle sig fra sit grundcertifikat som tester, kan man kun fortsætte som testleder. Det er ikke aktuelt for mine ansatte. De har ingen mulighed for at kvalificere sig videre til "hamrende god tester", og det vil jeg give dem, forklarer Thorkil Sonne med et smil.

- Når de har motivationen er de virkelig gode til at lære, men man kan ikke forvente at sende dem på skole, for at komme hjem med en uddannelse som andre.

Derfor er han selv gået til skrivebordet for at give dem mulighed for at blive certificeret i et forløb, der er lavet specielt til personer med autisme. Det betyder, at han læser ekstra dybt i bogen "Struktureret test" for tiden, hvor han har sat streger under forfatterens beskrivelse af den gode tester som værende disciplineret, systematisk, helst ikke for kreativ og hellere indadvendt end det modsatte.

- Man skulle tro, han beskrev mine medarbejdere, påpeger Thorkil Sonne. En ansøger med Aspergers er netop sorteret fra i ansøgningsbunken i normale virksomheder, fordi han ikke er kreativ og fleksibel i sin tankegang. Dermed har virksomheden også takket nej til de gode test-egenskaber, hvor det handler om at gøre, som der står - og holde koncentrationen.

LEGO-laboratoriet
Hvis en ansøger består introforløbet hos Specialisterne, hvor de beviser, at de forstår strukturer, har sans for test, programmering og orden, så er et fem måneders prøveforløb i hus. Michael Mehnke, 22 år, har netop overstået sin fem måneders prøveperiode og er blevet ansat. Han var den første medarbejder på gangene i Specialisternes kontor i Høje Taastrup, der åbnede 1. juni 2004 og havde en HF med sig i bagagen. Da PROSA besøger Specialisterne, sidder han i kontoret, der kaldes "Laboratoriet", hvor LEGO-klodser i kassevis og et par computere dominerer billedet.

- Før testede jeg mobiltelefoner, men nu bygger jeg og programmerer robotter (af LEGO, red.) og laver en vejledning, så andre kan gøre det efter, fortæller Michael om den robot, der står ved siden af ham. Via ikonbaseret programmering kan han bl.a. få den til at køre og lyse.

Thorkil Sonne forklarer, hvorfor LEGOklodserne har fundet vej ind indenfor dørene:
- Personer med autisme er ofte glade for LEGO. Det handler om struktur og om at samle, og det er de gode til. LEGO har et produkt, der kan programmeres på pc, og man kan downloade et program til en lille robot. Så vi vil bruge legen med LEGO som en del af introforløbet, hvor vi ser, om de har flair for teknik. Om man har sans for struktur er svært at interviewe sig frem til - særligt med en person med autisme.

Diagnose som 24årig
Inde i LEGO-laboratoriet møder vi også Christoffer Schneider, 26 år. Han arbejdsdag er ovre, nu står han og samler lidt af den
fristende LEGO for sin fornøjelses skyld. Christoffer er uddannet blikkenslager og har kun haft sin diagnose i to år. Han er lige kommet til Specialisterne efter at have hørt om dem i fjernsynet. Han er glad for arbejdet med at teste mobiltelefoner og håber på at blive ansat efter prøveperioden. Da kontorleder Steen Justesen, 54 år, kommer ind med en mobil i hånden diskuterer de en fejl, som Christoffer fandt tidligere på dagen. Steen Justesen har det faglige ansvar for test-arbejdet i Høje Taastrup og uddeler hver morgen dagens arbejde. Han er valgt fordi, han har masser af ledererfaring og suppleres af en pædagogisk konsulent med årelang erfaring med autisme, der flere gange om ugen kommer på kontoret. Steen Justesen fortæller om sin særprægede arbejdsplads:

- Jeg behandler de unge mennesker som på enhver anden arbejdsplads. Når de kommer, er de ofte nogle nervøse væsener. Men efter en måned eller to blomstrer de op og begynder at tale med hinanden. De bliver trygge og oplever at få noget selvstændighed.

Det bekræfter både Michael og Christoffer bag LEGOklodserne: det er meget nemmere at være sammen med kollegerne, der har samme diagnose, end med andre. Ifølge Thorkil Sonne og kontorleder Steen Justesen er det de utroligste ting, man kan blive klog på, når først testerne føler sig på hjemmebane og taler med de andre over frokostbordet: Så folder de sig ud som eksperter inden for film, japansk tegneseriekunst, 2. verdenskrigs kanoner eller på emnet Napoleon. Og som de første i verden med autisme-diagnose kan de nu også føje test-ekspert til.