Den amerikanske dataanalyse-ekspert William Binney er en bemærkelsesværdig it-skikkelse (se filmanmeldelsen på side 10-11). Hans tid hos USA's efterretningstjeneste, NSA, blev ifølge hans egne oplysninger anvendt til at skærpe den matematiske begavelse og øjet for mønstergenkendelse, når det drejede sig om at indsamle og behandle aflyttet kommunikation. Binney troede på, at han gjorde en forskel og var stærkt engageret i mulighederne for at anvende metadata til at finde relevante efterretningsdata og udvikle metoder til at beregne sig frem til, hvad anomalier i kommunikationsmønstre kunne betyde. Han påstår i dokumentaren, at han forudså USSR's invasion af Tjekkoslovakiet i 1968 - tre dage inden den fandt sted.
Hans mest overraskende påstand er imidlertid, at angrebene på New York den 11. september 2001 kunne være undgået, hvis hans teknikker fra det såkaldte ThinThread-projekt var blevet anvendt af NSA. Det frustrerede Binney, som følte sig overset og kørt over af en alliance mellem private it-sikkerhedsfirmaer og en magtfuldkommen ledelse i NSA, som gik efter en udemokratisk overvågning af amerikanske statsborgere, hævder han i dokumentarfilmen.
Om sit ThinThread-projekt fortæller Binney, hvordan han havde indbygget krypterede sikkerhedsløsninger, som sørgede for at beskytte og anonymisere de personfølsomme data fra borgere, som var en del af den omfattende overvågning. Dette for at sikre, at registreringen var i pagt med den amerikanske lovgivning og ikke krænkede privatlivets fred.
Det springende punkt for Binney er, at hans gamle projekt, efter han forlod sit job hos NSA i vrede over udviklingen, er blevet genoplivet i kølvandet på en angiveligt milliard-dollar kostbar fiasko med et kommercielt masseaflytningsprojekt, Trailblazer. Nu er Binneys idé og principper imidlertid genopstået i det såkaldte Treasuremap-projekt, hvor Binneys privatlivsbeskyttende kryptering er fjernet og dermed resulterer i ulovlig udspionering af amerikanske borgere og resten af verden, fortæller han i filmen.
For mange er William Binney en heltemodig whistleblower, der med livet som indsats har afsløret NSA's tvivlsomme omgang med borgernes data. For andre er han en forræder og overløber. Uanset hvad man mener, rummer hans arbejde et budskab til alle, som håndterer og udvikler it-systemer til personfølsomme data. Og uagtet hvad sympatiske Binney måtte have gjort sig af overvejelser om “privacy by design” for at beskytte sine medborgere, så anvender NSA angiveligt hans design og idéer til altomfattende overvågning mod hans vilje. Og mon ikke alverdens Binney'er nemt havner i den situation?
It og samfund, It sikkerhed og kryptering