PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold

Børn med på arbejdspladsen pga. lærerkonflikt?

Hvad gør I på jeres arbejdsplads, hvis du eller dine kollegaer ikke kan aflevere jeres børn i skole efter den 1. april?

En konflikt mellem landets folkeskolelærere og Kommunernes Landsforening kan betyde, at du eller dine kollegaer ikke kan aflevere børn i skole lige efter påske, hvis den varslede lockout træder i kraft.

Tag debatten med dine kollegaer

Det kan være en rigtig god idé at tage debatten med dine kollegaer. Mange af dem kan også blive berørt, hvis andre bliver nødsaget til at tage børn med på arbejdet. Det kan være, at I kan lave en fælles løsning eller aftale med arbejdsgiveren, hvis I ikke allerede har gjort det.

Hvilke rettigheder har I som medarbejdere, hvis skolerne lukker, og der ikke er mulighed for at få passet børn?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at der ikke automatisk findes ret til at få fri med løn, selv om man er uden skyld i, at skolen lukker og ikke kan modtage børnene.

  • Hvis der er mulighed for at arbejde hjemme, er det en oplagt løsning, som kræver, at arbejdsgiveren er indforstået med det
  • Der kan eventuelt laves en aftale med arbejdsgiver om, at kollegaer kan tage børn med på arbejde
  • Medarbejdere der har ret til omsorgsdage, og stadig har en eller flere dage til gode, kan gøre brug heraf. Det er vigtigt, at der varsles afholdelse af dagene hurtigst muligt, og I bør være opmærksomme på, at arbejdsgiver skal acceptere afholdelse på de pågældende dage
  • Der er mulighed for at aftale afholdelse af ferie eller feriefridage.
  • Hvis nogen har opsparet afspadsering, kan I/du forsøge at lave en aftale med arbejdsgiver om at afholde dette helt eller delvist i den periode, hvor skolen ikke kan modtage børnene
  • Hvis børn eller medarbejdere bliver syge i den periode, konflikten løber, så gælder de almindelige regler på jeres arbejdsplads.

JA til forhandling – NEJ til diktat

PROSA støtter større respekt og dialog mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Det er vejen til at såvel private som offentlige virksomheder, når de bedste resultater. Det har været normalt på arbejdsmarkedet og det er en væsentlig baggrund for, at det danske samfund er blevet så rigt. Det er beskæmmende, at det offentlige går forrest i kampen for at sætte en stopper for denne model.
Herudover skaber KL helt uden grund en vanskelig situation på mange arbejdspladser, hvis lockouten træder i kraft.

Hvis du eller dine kollegaer har noget på hjerte, vil vi opfordre dig/jer til at kontakte din lokale borgmester. Det er dem der i sidste ende beslutter, om der skal være konflikt eller forhandling.

På denne side er der direkte kontakt til din lokale borgmester:
http://gordetnurigtigt.dk/stot-op/

Erfaringen fra tidligere konflikter på arbejdsmarkedet viser, at personlig kontakt til politikerne i kommunerne virker.