PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold, Klausuler

Brug af klausuler stiger støt

Går den, så går den.

Sådan synes flere og flere it-arbejdsgivere at tænke. I hvert fald oplever juristerne i PROSA en stigende tendens til, at arbejdsgiverne forsøger at indføje klausuler i medlemmernes ansættelseskontrakter. Det fortæller Nihal Caglar, der som jurist og faglig sagsbehandler i PROSA dagligt rådgiver medlemmer blandt andet i forbindelse med ansættelse og lønforhandling.

Med en konkurrenceklausul kan en arbejdsgiver eksempelvis i en periode forhindre, at en medarbejder efter aftrædelse starter en selvstændig konkurrerende virksomhed op eller tager et job hos konkurrenten. Der er naturligvis lovgivning på området, og spørgsmålet er så, om arbejdsgiverne følger de regler, der skal regulere brugen af de enkelte typer af klausuler.
– Svaret er desværre ofte nej, siger Nihal Caglar. 

Hun oplever samtidig, at it-folk ofte hverken kender de regler eller de rettigheder, der følger med, når chefen ønsker at pålægge dem en klausul. En situation, der ifølge Nihal Caglar for de fleste medlemmers vedkommende mere opleves som diktat end oplæg til forhandling.

– Klausuler er et arbejdsgiverredskab. Det er aldrig noget, man som ansat ville finde på at foreslå, siger hun.

Vær opmærksom

Det er typisk i forbindelse med en ansættelseskontrakt, at ordet klausul vil snige sig ind. Og fordi klausulen først træder i kraft, når man forlader arbejdspladsen, tænker mange ikke nærmere over det, når kontrakten ligger foran dem.
– Men du kan risikere at blive stavnsbundet og i værste fald afskære dig fra at arbejde i store dele af branchen, hvis du ikke nøje kigger vilkårene for klausulen igennem, inden du skriver under, siger Nihal Caglar.
Faktisk viser PROSAs lønstatistik fra 2012, at 15,6 procent af de it-professionelle arbejder under en kundeklausul, en konkurrenceklausul eller begge, og langt de fleste af dem tilkendegiver, at de på grund af klausulen vil få svært ved at søge arbejde inden for deres nuværende speciale eller inden for it-branchen generelt.
– Mange lægger ikke engang mærke til, at der står noget om klausuler, når kontrakten skal underskrives. Her kigger man jo først og fremmest på løn og andre goder. Men har du først skrevet under, er det svært at gøre noget ved klausulerne, siger Nihal Caglar.

Hun anbefaler derfor, at du får PROSAs jurister til at kigge din kontrakt igennem eller kontakter dem, hvis din chef bringer emnet på bane. Læs meget mere om klausuler, rettigheder og gode råd på de næste sider.