Arbejdsmarkedet, Arbejdsmiljø

Brugerpanelet: Bliv hjemme, når du er syg

Du gør ingen en tjeneste ved at gå på arbejde, når du har feber, mener et flertal af brugerpaneldeltagerne. Alligevel er over halvdelen af dem selv gået syge på arbejde.

– Jeg var kun halvsløj… og der var en vigtig deadline… og der var ikke nogen afløser…
Sådan lyder det fra en af de brugerpaneldeltagere, der er gået syg på arbejde.
Faktisk har over halvdelen af dem, der har deltaget i brugerpanelet denne gang, valgt at gå på arbejde, selvom de egentligt ikke var friske.
Langt de fleste peger på, at den væsentlige årsag til, at de går på arbejde trods sygdom, er, at de ikke vil svigte deres kollegaer. Det kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
– Ofte arbejder it-folk i team, og her kan det mærkes, når der mangler et medlem. Derfor er der mange, der ikke ønsker at være årsag til, at teamet kommer bagud, siger han.

Vigtig funktion

Han peger samtidig på, at mange it-folk er nøglemedarbejdere på deres arbejdspladser.
– Hvor vigtig, man føler, man er på arbejdspladsen, har også betydning for, om man melder sig syg, siger arbejdsmarkedsforskeren.
Flere af paneldeltagerne siger da også, at det var bydende nødvendigt, at de kom på arbejde netop den dag, de var syge.
– Vi var tæt på en release, og jeg syntes, jeg lod mine kollegaer i stikken ved at lægge mig syg, fortæller en, mens en anden siger:
– Jeg var den eneste, der kunne programmere, og så overholdt vi en deadline.
Flere forklarer, at de ikke var ’rigtigt’ syge, kun småsnottede.
– Det er kutyme på min arbejdsplads, at man kommer, selvom man er dårlig.   
Selvom de fleste siger, at de dukker syge op på arbejde for kollegaernes skyld, ser det anderledes ud, når man spørger om paneldeltagernes holdning til, at kollegaerne går på arbejde syge. Langt de fleste – nemlig to tredjedele – mener nemlig, at kollegaerne skal blive under dynen, hvis der er sygdom i kroppen. En kalder det ’misforstået pligtfølelse’ at komme syg på arbejde.
– Jeg påtaler deres asociale adfærd hver gang, skriver en anden.
Flere nævner, at kollegaerne muligvis er præget af den krisetid, vi lever i. Faktisk mener langt over halvdelen, at kollegaerne nok er bange for at miste deres job. Men spørger man til brugerpaneldeltagerne selv, så siger de, at krisen ikke har fået dem til at ændre adfærd på arbejdet. Den køber Flemming Ibsen dog ikke.
– Når folk siger, at krisen ikke presser dem, er det ikke, fordi det er rigtigt. Det er fordi, det vil være for pivet at indrømme det, når det gælder en selv. Samtidig har det også noget at gøre med deres egen opfattelse af deres værdi på arbejdspladsen, siger han.

Nysgerrighed

Lidt under halvdelen af dem, der sygemelder sig, kan da heller ikke lade være med at tjekke mail i løbet af sygefraværet. Mange peger også her på deres funktion.
– Jeg er eneste driftsansvarlige, og systemerne er ubønhørligt ligeglade med, at jeg er syg, svarer en, mens en anden siger:
– Det er en del af mit arbejde og ansvar at være til rådighed. Derfor er det et dårligt signal at sende ikke at være ’til stede’.
Men mange henviser ærligt til deres egen nysgerrighed.
– Jeg tjekker altid den f...... mailboks, også under ferier, siger en, mens en anden supplerer:
– Jeg er i bund og grund elendig til at være syg, og jeg føler, jeg er nødt til at holde mig opdateret.

Altid online

Og det er en af konsekvenserne ved at have et arbejde, der er indrettet således, at man hele tiden kan følge med.
– Det er det ulidelige dilemma, it-folk er i. De er nysgerrige, og de er altid på. Det er erhvervssygdom. It-folk har i modsætning til andre erhverv ikke fordelen af at have helt fri, for de kan altid gå på arbejde online, siger Flemming Ibsen.
Mange paneldeltagere påpeger da også, at en hjemmearbejdsplads er en god løsning, for så kan man arbejde hjemme selvom hovedet er fyldt med snot. Men det er altså en dårlig idé at arbejde, når man er syg.
– Man kan ikke præstere optimalt, når man er syg. Samtidig er det ikke særligt sundt, for det kan også forlænge sygeperioden, så det tager længere tid at blive rask og fuldt produktiv, siger Flemming Ibsen.
Ansvaret for at vurdere, hvorvidt man er syg, ligger først og fremmest hos en selv, understreger arbejdsmarkedsforskeren.
– Men er der en medarbejder, der er møgsyg, er det ledelsens ansvar at sende ham hjem, og en god kollega vil gøre det samme, siger han.
Faktisk har en paneldeltager oplevet, at chefen greb ind, da han dukkede syg op på arbejdet.
– Jeg fik at vide, at jeg skulle gå hjem og blive frisk i stedet.