Brugerpanelet samler op på 2012

iOS 6, Windows 8, Kickstarters crowdfunding og browsermarkedet. Prosabladets brugerpanel vurderer de it-nyheder, som prægede 2012.

 

- Jeg er en forfærdelig it'er - jeg venter altid indtil jeg ved, at et operativsystem er testet af i storformat - så jeg ikke render ind i børnesygdomme. Sådan lyder meldingen om 2012-lanceringen af Windows 8, fra en af deltagerne i Prosabladets brugerpanel. Og den snu konstatering af fordelen ved ikke at være first-mover går igen i de fleste af meldingerne fra brugerpanelet. Windows 8 er her, men det kommer til at tage tid at sætte sig ind i de reelle ændringer, der ligger under den nye glitrende Metro-overflade og der er ingen grund til at forhaste sig. Sådan tegner den generelle vurdering af Windows 8 i brugerpanelet sig.

Pragmatisme og omtanke

Et par databasespecialister noterer, at MS SQL 2012 tegnede til at være et fremskridt, men ellers er der meget forsigtighed omkring vurderingen af indholdet i de fleste it-nyheder, som 2012 bød på blandt brugerpanelets respondenter.

- Jeg var ikke synderligt imponeret over Windows 8. Den er flot og poleret, men der er lidt for meget tablet over den for mig. Win 8 To Go (som kører på en usb-stick) er dog ret fiks, lyder det fra en anden panelist, som tilslutter sig koret af it-professionelle, der har fat i nuancerne omkring de nye udgaver af operativsystemer, som kom i 2012. Apples iOS 6 får kritik af sin dårlige map-applikation og problemer med bluetooth-protokollen, mens utilfredsheden over de enkelte smartphone-fabrikanters ulyst til at tilbyde Android-opdateringer til andet end de nyeste devices er stor.

 

Mobilitet og browserdiversitet vokser

Flere panelister konstaterer, at brugen af smartphones og tablets vokser på bekostning af brugen af den gamle stationære pc og laptoppen.

- Min andel af phone/tablet-brug vokser procentvis hele tiden. Disse to platforme vil om meget kort tid være langt de mest benyttede set i forhold til traditionelle arbejdssationer, notebooks og andet, vurderer en bruger.

Samtidig ser det ud til at den årtier gamle browserkrig ikke har udsigt til en entydig vinder. De fleste i panelet skoser Microsoft for at levere et dårligt produkt i form af Internet Explorer, langt de fleste foretrækker en af konkurrenterne. Men mange it-professionelle veksler mellem Chrome og Firefox, som berømmes for henholdsvis hurtighed og fleksibilitet gennem plugins.

Big Data og skyen

De fleste besvarelser i brugerpanelet anerkender, at begreber som Big data og anbringelse af personlige data i internetskyen er blevet en realitet for rigtig mange it-brugere. Til gengæld er der ikke entydighed omkring holdningerne til, hvor sikkert det er at lægge personlige data uden for hjemmet eller virksomheden.

- Hmm - jeg tror nok mere på EU eller national sky, lyder en af vurderingerne.

En anden panelist svarer:

 - Lægger jeg noget ud i skyen må jeg være forberedt på, at det en dag ikke er der mere (især når jeg ikke betaler for det). Kan jeg ikke acceptere det forhold, så må jeg have en NAS, server eller andet hos mig selv.

Crowdfunding vækker begejstring

Langt de fleste adspurgte udtrykker decideret begejstring over sites som Kickstarter, som for alvor markerede sig med et antal projekter, som på rekordtid formåede at få brugere til at bidrage til finansiering af alt fra computerspil over Bluetooth-drevne armbåndsure til trådløse højttalere.

- Crowdfunding er en naturlig udvikling af internetkulturen. Det er noget, vi kommer til at se mere af. Internetgenerationen vil ikke vente på den forholdsvis langsommelige traditionelle fundingmetode, bemærker en panelist.

- Super fedt. Der er jo dog ikke noget nyt i det. Man har jo kunnet støtte Fri Software i mange år. Kickstarter har jo bare gjort det nemt, konstaterer en anden.

- Gør for sponsorering hvad Wikipedia gør for opslag, konstaterer en tredje, mens flere besvarere understreger, at selvom crowdfunding-ideen er sympatisk, kan det vise sig at være en døgnflue.

- Det er en sjov idé, men det er også skrøbeligt - hvis først der kommer for mange eksempler på fuskere der stikker af med kassen, eller bare projekter der mislykkes, så kan stemningen hurtigt vende, lyder det advarende fra en brugerpanelist.

Alt det, der ikke kom med

 

De tålmodige besvarere har med rette kritiseret den aktuelle brugerpanelundersøgelse for at rumme et eksternt link, som betød, at besvarerne kunne risikere at skulle starte forfra. Undskyld for det. Brugerpanelet har på falderebet til det nye år en række emnemæssige ønsker til Prosabladet i 2013:

En opfordring lyder på at forholde sig til denne problemstilling:

- Nogle webdesignere har en idé om, at de skal være smartere end webbrowseren og laver løsninger som henter sideindhold via Javascript og udskifter hele sidens indhold, i stedet for at lave browseren gøre det. Med HTML5 kan Javascript endda ændre adressen i URL-feltet. Problemet er at browserne har mange års forspring i forhold til disse webudviklere, hvorfor deres løsninger bliver ualmindeligt dårlige og irriterende.

Derudover lyder opfordringerne på at holde øje med nye streaming-teknologier, en artikel om UIMA (et Java-framework), funktionel programmering. Cross Compiling, BYOD og udfordringer med hensyn til datalovgivning, Praktiske artikler om Raspberry Pi og teknologivurderinger af de beslutninger, som politikere træffer på it-området.

Redaktionen har noteret sig brugerpanelets ønsker, takker for de konstruktive bidrag og glæder sig til at tage hul på et nyt år. Som PROSA-medlem kan du blive en del af brugerpanelet her: prosa.dk/brugerpanel.