Diwali står for døren. Hinduernes vigtigste højtid er en krydsning af jul og nytår: Familien samles, giver gaver og skyder fyrværkeri af. På Scientific Concepts i Bangalore er softwareudvikler Anil Thanga ved at afslutte de sidste opgaver inden højtiden. Som så mange andre ansatte i Indiens it-hovedstad er han tilflytter og single. Med et anslået befolkningstal på 5,6 millioner er byen vokset med over en million indbyggere siden 2001. Mange af dem er som Anil Thanga kommet til byen for at søge lykken i it-branchen.
Anil Thanga er født og opvokset i en mindre by 600 kilometer fra Bangalore, og når han som i aften skal besøge familien, er det med bus hele natten.
– Jeg kom til Bangalore for at arbejde, fordi der er mange muligheder her. Her er mange it-firmaer, og lønnen er højere end i Andra Pradesh, fortæller Anil Thanga, der med sænket stemme oplyser, at han tjener 58.000 rupees (cirka 7.000 kroner) om måneden.
Løn og arbejdsvilkår er bedre
Anil har en bachelor i computer science fra et universitet nær Hyderabad i nabodelstaten Andhra Pradesh. Han er typisk for de ansatte i Scientific Concepts – et lille softwarefirma, som er ejet og ledet af den danske ingeniør Sigurd Enghoff. Firmaet har 12 ansatte, flest mænd i 20'erne med en bachelor eller mastergrad i computer science.
Før han kom til Scientific Concepts, har han arbejdet for to indiske firmaer.
– Men både lønnen og arbejdsvilkårene er bedre her, siger han.
Blandt goderne er ni timers arbejdsdag og begrænset overarbejde. Mange andre steder løber arbejdsdagen højere op, og de ansatte risikerer at skulle tage nætterne til hjælp, når projekterne nærmer sig deadline.
Mere ansvar
Ud over arbejdstiden er Anil Thanga også glad for arbejdsmiljøet og den måde, firmaet bliver ledet på. Indiske firmaer er traditionelt meget hierarkiske, men her bliver der praktiseret flad, nordisk ledelsesstil.
– I det projekt, jeg arbejder på i øjeblikket, har jeg selv ansvar for et antal moduler, som jeg udvikler funktionalitet og brugergrænseflade til, fortæller han.
Anil Thanga arbejder med webbaserede applikationer som content management systemer og business management solutions for mindre firmaer fra Danmark, Europa og USA. Han arbejder i C#.Net og Asp.Net, lige nu på et kundestyringssystem for en amerikansk virksomhed.
Middag klokken 20.30
Arbejdet på Scientific Concepts begynder klokken 9.30 om formiddagen og slutter 18.30. Oven i de ni timers arbejdsdag har han transport på en time til halvanden hver vej til og fra sin lejlighed i Koramangla i udkanten af Bangalore.
– Normalt kommer jeg hjem omkring halv otte, og så laver jeg mad sammen med mine venner, så vi kan spise klokken halv ni, fortæller han.
Selv om han er single, er han nemlig ikke alene. Han deler lejlighed med en fætter, og i samme hus bor flere af hans studiekammerater fra det tekniske universitet. De laver mad sammen, køber stort ind en gang om ugen og supplerer op med friske grøntsager hver dag. Menuen står på fisk, kylling og ged, men hverken svinekød eller oksekød. For hinduer er svin urene dyr, og køerne er hellige.
Lejlighed med kabel-tv og få møbler
I dag får Anil Thanga tidligt fri, fordi han skal hele den lange vej hjem til familien i Andhra Pradesh. Han går kokken 17, og vi følger ham hjem i den skramlede bus og ind i det supermoderne indkøbscenter, hvor han køber proviant til den lange bustur hjem til familien.
Selvom han har tidligt fri, er det mørkt, inden vi ankommer til den lille lejlighed på første sal. Den er meget bar efter dansk standard. I stuen er der en seng og en sækkestol. Det lille køkken roder, som man må forvente det af to ungkarle. Soveværelset er helt uden møbler, men bliver mest brugt til opbevaring.
Cricket, action og tragedier
Stuens vigtigste møbel er tydeligvis det nye fladskærmsfjernsyn med kabel-tv.
Når Anil og vennerne ikke er på arbejde, ser de lokale film fra Andhra Pradesh, enten i fjernsynet eller biografen. Indiens største filmstudier ligger nemlig ikke i Bollywood ved Mumbai, som de fleste af os tror, men i Ramoji Film City i Hyderabad.
– Jeg kan bedst lide film på telugu, som er mit modersmål. Det skal helst være action eller tragiske dramaer, men jeg ser også HBO, Discovery og National Geographic, fortæller han.
Han og vennerne elsker også cricket, som er Indiens nationalsport. De beundrer stjerner som Sachin Tendulkar fra Mumbai og Saurav Ganguly fra Calcutta. Anil har selv spillet i den lokale cricketklub, men da mange af holdkammeraterne flyttede fra kvarteret, holdt han op med at spille.
Familien skaffer en kone
Anils relativt høje løn går tydeligvis ikke til indretning af lejligheden, og forklaringen er, at han har investeret sine sparepenge i et nyt hus til sine forældre i fødebyen, hvor hans far er skrædder, og moderen er hjemmegående.
Anil er hindu, men efter eget udsagn ikke særlig religiøs. Men når det gælder ægteskab, følger han og familien den indiske tradition med arrangeret ægteskab.
– Jeg skal giftes til næste år, og jeg er meget spændt, siger han storsmilende.
Han synes, det er i orden, at familien finder en kone til ham, og han glæder sig, selv om han i dag ikke har nogen anelse om, hvem hans kommende kone bliver. Men proceduren er han helt fortrolig med.
– Først vil mine forældre prøve at finde en kone til mig inden for familien. Hvis det ikke lykkes, går de til en ægteskabsmægler, som kan hjælpe, fortæller han.
Når de to familier er blevet enige, mødes de to unge, og hvis de siger ja, bliver der bryllup ud af det. Alt i alt er det en lang proces at finde den rigtige kone. Måske er der nyheder til Anil for enden af den 600 kilometer lange bustur.