Hardware

Da den gamle Thinkpad fik turbodrev

Træt af din langsomme bærbare? Bye bye harddisk, og velkommen SSD.

For et par måneder siden skinnede solen stadig kraftigt, og derfor var min glæde stor, da det lykkedes mig selv at skifte til et IPS-panel på min Lenovo Thinkpad x220. Resultatet af lidt research og 10 minutters arbejde med tynde connectorer og stjerneskruer var en fin, lysstærk skærm, som jeg tidligere har skrevet om (Prosabladets septembernummer).  Men her i vintermørket har jeg ikke brugt min trofaste Thinkpad, for min nye Nexus 7 Android Tablet har, i modsætning til Thinkpad’en, lokket med hurtighed og nærmest allways-on-muligheder. Jeg har nemlig med mismod observeret, hvordan boot-tiden på den bærbare har sneget sig op fra tålelige 45 sekunder til den forkerte side af de 90 sekunder. Windows tager længst tid, Ubuntu Linux er noget hurtigere. Men begge dele er sløve.

Pas på spareiver

Så skete der dog det i nogle af de første novemberdage, at tankerne om en hurtigere laptop satte i gang igen. Inspireret af andres eksperimenter og positive oplevelser anskaffede jeg mig endelig et 500GB SSD-drev fra Samsung - en fin lille funklende og let sag til den lidt pebrede pris af godt 2.200 kroner. Og på min Thinkpad så opgaven ud til at være en no-brainer.

Fjern én skrue, træk den gamle harddisk ud, i med SSD’en, og på med skruen. Og ja, det viste sig nemt. Men på grund af min spareiver havde jeg ikke indkøbt et påkrævet special-usb 3.0-kabel til at koble min gamle harddisk til den bærbare, mens Samsungs medfølgende og velfungerende software skulle klone den gamle disk. Det krævede, at jeg fandt en gammel ekstern harddisk frem og genanvendte controller og kabel. Morale: Gå ikke ned på nødvendige kabler.

Kloningen gik problemfrit, og effekten er kolossal. Den nye boot-tid for Windows er omkring de 22 sekunder - Ubuntu Linux er et par hestemulehår hurtigere. Det meste af tiden sætter jeg blot den bærbare i dvale, og så går det endnu hurtigere. Det er slut med at høre og se den gamle dvaske harddisk kæmpe med at tvinge Thinkpad’en til live. Så en hurtig opfordring til tidsfordriv i den kommende højtid: Træk dig tilbage efter den solide frokost, find en rolig stol, klar hjernen med et diskret ræb, og brug en times tid på at genopfinde din bærbare med en SSD. Måske man også skulle smide lidt flere ram-klodser oven i?