Softwarepatenter

Dansk Industri: Softwarepatenter findes ikke

Der findes ikke softwarepatenter i Danmark eller i Europa, og det vil den nye fælles patentdomstol ikke ændre på. Det mener Dansk Industri og brancheforeningen ITEK, som siger klart ja til den fælles patentdomstol i EU.

Dansk Industri er en af de interesseorganisationer, som er klart tilhængere af den fælles patentdomstol. Her er holdningen, at der ikke findes patenter på software i Europa og Danmark.

I stedet findes der patenter, hvor software indgår som en del af et samlet patent, de såkaldte computerimplementerede opfindelser. Det fortæller Lars Holm Nielsen, der er chefkonsulent med ansvar for patenter og intellektuel ejendomsret i Dansk Industri.

– Der indgår software i rigtigt mange opfindelser i dag. Men det gør dem ikke til softwarepatenter, siger Lars Holm Nielsen.

Computerimplementerede opfindelser

For at opnå et godt, gammeldags patent på en opfindelse skal løsningen være teknologisk ny og have et vist niveau, som hvem som helst ikke ville kunne eftergøre. Og så skal opfindelsen kunne udnyttes industrielt. I dag siger reglerne, at software som sådan ikke kan patenteres. Software kan kun være en del af en patenteret teknisk løsning, hvis den er knyttet til en fysisk ting - eksempelvis et høreapparat, en vindmølle eller en vaskemaskine. Årsagen til dette går langt tilbage.
– Man betragter i patentretlig forstand software som et stykke tekst eller et maleri - et kunststykke - og ikke en teknisk frembringelse, siger Lars Holm Nielsen.

Meningen med analogien er at se softwaren som en slags ordre eller opskrift, som først kan noget, når den bliver puttet ind i en processor.
– Man har måske skrevet en ny kildekode eller algoritme. Men det er som sådan ikke en opfindelse. Det beskyttes på samme måde som litterære værker, som for eksempel en film kan være, forklarer Lars Holm Nielsen.

USA har softwarepatenter

Mens der altså efter Dansk Industris opfattelse ikke findes softwarepatenter i Europa eller Danmark, ser det anderledes ud i USA, forklarer Lars Holm Nielsen.
– Her findes der givetvis patenter på ting, som vi i Europa ville kalde software, siger han.

Han fortæller, at han ikke er stødt på nogen i Danmark eller Europa, som mener, at det burde være muligt at få patent på software. Og den holdning deler Dansk Industri.
– Patenter på områder, som ikke er opfindelser, ville skabe en glidebane hen imod, at opdagelser kunne patenteres. Man ville overskride grænsen mellem patenterbare ting og litterære værker, siger Lars Holm Nielsen.

Ingen frygt for softwarepatenter

Den fælles patentdomstol vil efter Dansk Industris mening ikke betyde et skred mod indførelsen af softwarepatenter. Hård konkurrence sørger nemlig for, at virksomhederne holder hinanden i ørerne ved at holde skarpt øje med, om nye patenter går for langt over stregen.
– Det er derfor, at industrien ønsker en specialiseret fælles patentdomstol. Så får du udstedt patenter efter reglerne, men heller ikke længere, for det vil begrænse andre. Mange patentsager anlægges mellem konkurrenter, som forsøger at begrænse hinanden, siger han.