It og samfund

De it-professionelles teknologiske fremtidsdrømme

Fra Jetpack, teleportering og tidsrejser til kunstig intelligens, kernefusion og molekylær computing. Der er mange teknologiske fremtidsdrømme hos Prosabladets brugerpanel.

Hjernen kan kobles direkte på nettet. Chips gendanner synet. Tidsrejser og teleportering bliver muligt. Robotstyrede proteser kan erstatte menneskedele. Trådløs adgang til både computer, strøm og mobiltelefon. Struktureret adgang til ustrukturerede data. Jetpack, molekylær computing, kernefusion og kunstig intelligens.

Der er mange – mere eller mindre nærværende – bud på, hvad fremtidens teknologier vil bringe af muligheder til os mennesker. Disse kommer fra Prosabladets brugerpanel, der i december blev spurgt om, hvilke teknologier de tror har fremtidspotentiale.

Blandt de nære fremtidsønsker er Solid State-diske (SSD), der med tiden forventes at erstatte traditionelle harddiske og gemmer på chips i stedet for magnetplader, for alvor ved at slå igennem – i hvert fald hos brugerpanelet, hvor 11 medlemmer allerede har en SSD, og 17 vil anskaffe sig en i løbet af 2011.

Også tablet-pc'er er forholdsvis populære. 12 medlemmer af brugerpanelet har planer om at anskaffe sig en i 2011 – halvdelen vil have en iPad, og halvdelen vil have en tablet af et andet mærke, for eksempel Notion Ink's Adam, der kører med Android-styresystemet og forventes lanceret i starten af 2011.

Trådløse teknologier

Af de teknologier, der har en lidt længere fremtidshorisont, nævner de it-professionelle i brugerpanelet blandt andet mobilteknologier, trådløse teknologier, RFID og data i skyen – alle ting, der kan gøre hverdagen nemmere ved, at kommunikationen foregår trådløst og ubesværet, men også giver mulighed for øget overvågning og mindre privatliv.

– GPS har utallige anvendelsesmuligheder, som slet ikke bliver udnyttet i dag. Man kan forestille sig GPS indbygget i stort set alle varer/produkter, skriver et medlem af brugerpanelet.

Fremtidige løsninger på klima- og energiproblemerne er ligeledes et emne, der går igen i kommentarerne.

– Energiudvinding uden brug af fossilt brændsel er et sikkert hit og også stærkt nødvendigt. Ligeledes vil der ske en stor udvikling inden for energibesparelse, skriver én for eksempel.

Avanceret medicin- og bioteknologi har også stort fremtidigt potentiale, tror flere:

– It og biologi. Interfacet mellem mennesket og it findes allerede, men det vil blive udvidet meget. Det er ikke bare et spørgsmål om chips, der gendanner synet osv. Hvorfor skulle hjernen ikke bare kobles direkte på nettet?

Prosabladet har også spurgt læserne i brugerpanelet om, hvad de gerne vil læse om i bladet til næste år. Her er de mest gennemgående overordnede forslag nye teknologier og karriereinterviews, men vi har også fået masser af gode, konkrete ideer, som vi kan gå i kødet på i bladet i 2011. Blandt forslagene er for eksempel etisk hacking, energistyring i hjemmet, programmeringssprog som Ruby on Rails samt jobsituationen på it-arbejdsmarkedet.

Desuden tror en overvejende andel af brugerpanelet, at Prosabladet på papir vil være død og borte om fem år og i stedet vil udkomme i en elektronisk version.

Vi ønsker dig et godt, teknologifyldt nyt år.