Ansættelsesforhold

Det virtuelle Polen

På den polske internetportal Wirtualna Polska håndplukker man de bedste it-ingeniører direkte fra universitetet. Ansøgerne skal løse en praktisk it-opgave, der kan tage et par uger, og først derefter ved de, om de bliver ansat eller ej.

 

Jobbet er udfordrende, lønnen er god og de nyuddannede it-folk får lejlighed til at arbejde i et ungt team: På den polske internetportal Wirtualna Polska er medarbejdernes gennemsnitsalder 26 år.

- Det er ikke noget problem for Wirtualna Polska at få medarbejdere. Mange af vores ansatte kommer fra Teknisk Universitet i Gdansk. De starter ofte hos os under studierne - de studerer typisk elektronik, telekommunikation eller informationsteknologi, fortæller Zenon Beker, som er salgsdirektør og it-ansvarlig i Wirtualna Polska. Virksomheden har kontor i den polske hovedstad Warszawa og hovedkontor i Gdansk i det nordøstlige Polen - et stenkast fra Teknisk Universitet, som bl.a. uddanner it-ingeniører.

Wirtualna Polska - det virtuelle Polen - blev oprettet i 1995 af nogle tidligere studerende fra Teknisk Universitet i Gdansk. I 2001 købte det polske telekommunikationsselskab, Telekomunikacja Polska, aktiemajoriteten. Da Wirtualna Polska startede, var det mest en spilportal. I dag er det den næststørste polske internetportal med 5 mio. unikke brugere om måneden. Skal man købe en ny bil, en mobiltelefon, en billig flyrejse, eller vil man tage pulsen på nattelivet i den polske by, man nu er i, kan man passende starte sin søgning på Wirtualna Polska, hvor man også kan få en gratis mailadresse.

Vil lave brugerbetaling
Wirtualna Polska har 210 ansatte: 90 i Warszawa og 120 i Gdansk. For et par år siden var der 300 ansatte, men Wirtualna Polska har måttet skære ned.

- Det har altid været gratis at bruge internetportaler. Derfor er det svært at overbevise folk om, at de skal betale nu. Men det er ikke muligt at opretholde det nuværende niveau uden brugerbetaling. Nu er vi i gang med at sælge flere ydelser til brugerne. Folk, der ønsker god service, er parate til at betale for mere plads, dataoverførsler, tilgængelighed osv., siger Zenon Beker.

Halvdelen af Wirtualna Polskas indtægter kommer fra reklamer, resten kommer bl.a. fra brugerbetalte spil og fra samarbejdsaftaler med banker, forsikringsselskaber og e-handelsfirmaer. Gennem Wirtualna Polska får virksomhederne mulighed for at præsentere deres varer, og Wirtualna Polska får procenter af salget.

En praktisk test
Når Wirtualna Polska skal ansætte nye it-medarbejdere, bliver en gruppe ansøgere indbudt til test. Testen kan f.eks. være, at ansøgerne skal udvikle et mindre produkt til Wirtualna Polska.

- Det er ikke vigtigt, at folk har kendskab til bestemte programmeringssprog og en bestemt teknologi. Det kan de lære her i firmaet. Til gengæld vil vi gerne vide, hvordan folk arbejder, siger Zenon Beker.Ansøgerne, som typisk er sidsteårs-studerende eller nyuddannede it-ingeniører, bliver ansat i nogle uger, hvor de skal samarbejde med andre medarbejdere i Wirtualna Polska. Derefter udvælger Wirtualna Polska nogle ud til samtale, og 2-3 af disse bliver tilbudt ansættelse.

Begyndelseslønnen i Wirtualna Polska er omkring 2.000 zloty, knap 4.000 kr. brutto. Det er samme løn, som programmører på Teknisk Universitet og andre statsarbejdspladser får, hvis de har 20-30 års erfaring. En erfaren programmør i Wirtualna Polska får 8-10.000 zloty, knap 16-20.000 kr. før skat. De ansatte betaler ca. 30 pct. i skat, sociale afgifter mv. Så hvis man arbejder som it-medarbejder i Wirtualna Polska, får man udbetalt mellem 2.800 kr. og 14.000 kr. om måneden. Til gengæld for den relativt høje løn, må it-folkene være indstillet på, at de ikke altid kan holde arbejdstiden inden for de normale 40 timer om ugen.

- Det administrative personale får overarbejdsbetaling. For alle andre er det deres eget problem, hvis de har behov for at arbejde over, siger Zenon Beker, som dog er overbevist om, at hverken løn eller arbejdstid er afgørende for Wirtualna Polskas medarbejdere.- Vi har et meget ungt team, en god atmosfære, ny hardware og software og mange forskellige opgaver at vælge imellem inden for bl.a. database og netværk. Det er for de fleste vigtigere end løn.