PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Ansættelsesforhold

Dine feriepenge bliver indefrosset

Den nye ferielov betyder, at et års optjente feriepenge indefryses og først udbetales, når du engang forlader arbejdsmarkedet.

Den ferie, du optjener fra 1. september i år til 31. august 2020, bliver som konsekvens af den nye ferielov "indefrosset". Det betyder, at de op til fem ugers ferie, du maksimalt kan optjene, ikke kan afholdes eller udbetales, før du forlader arbejdsmarkedet. Til gengæld får du en helt ny pensionsopsparing, som udbetales, når du går på folkepension.

Årsagen skal findes i, at den måde, vi optjener og afvikler ferie på, radikalt ændres. Hidtil har vi i Danmark fulgt et forskudt feriesystem, hvor du opsparer ferie i løbet af et kalenderår og afvikler den fra maj måned året efter. Nu skal vi til at vænne os til såkaldt ’samtidighedsferie’, som betyder, at du optjener 2,08 feriedage hver måned, der så kan afvikles måneden efter.
– Ændringen kommer, fordi EU har krævet det. I EU har alle lønmodtagere ret til mindst fire ugers ferie hvert år med løn. Sådan var det ikke i Danmark før. For nye på arbejdsmarkedet kunne der gå næsten halvandet år, før der var ret til ferie med løn overhovedet. Dette blev forværret af gentagne stramninger i dagpengesystemet, som har fjernet ret til ferie med dagpenge for nyuddannede. Det er jo fint, at det problem løses, men der kan opstå problemer ved omstillingen, siger næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen.

Den nye samtidighedsferie begynder 1. september 2020, og når den nye ferielov træder i kraft, har lønmodtagere både optjent ferie til afholdelse i 2020 efter de gamle regler og vil samtidig optjene ferie i 2020 efter den nye lov, som også kan holdes i 2020.
– Så for at arbejdsgiverne ikke pludselig skal betale dobbelt ferie i 2020, er der lavet en overgangsordning, forklarer Signe Walther-Rasmussen, der som jurist i PROSA har sat sig grundigt ind i den nye ferielov.

Overgangsordningen betyder, at alle lønmodtagere ved overgangen til den nye lov får indefrosset deres optjente feriemidler fra 1. september i år til 31. august 2020.
– Det er nok til dels nødvendigt. Det ville i hvert fald for nogle arbejdsgivere være et problem, hvis de skal betale dobbelt feriepenge i et år. Men det burde ikke være nødvendigt at indefryse pengene helt til pensionsalderen, siger Hanne Lykke Jespersen.

Fondens ansvar

Den nye feriemiddelfond etableres under Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), og det er ATP, der skal holde styr på lønmodtagernes penge og sørge for, at lønmodtagerne får udbetalt det, de har krav på.
– Du skal ikke selv holde øje med, om en arbejdsgiver indbetaler, går konkurs, fusionerer eller flytter til udlandet. Det er feriemiddelfondens opgave at sørge for, at du får dine penge, siger Signe Wal­ther-Rasmussen.

Hun anbefaler dog, at du tjekker, om det beløb, din arbejdsgiver har indberettet til fonden, nu også passer.
– ATP sender breve ud til alle lønmodtagere i første kvartal 2021. I brevet kan du se, hvor mange penge din arbejdsgiver har indberettet. På PROSAs hjemmeside kan du som medlem se, om beløbet stemmer. Vi har udarbejdet en beregner, hvor alle medlemmer kan se, om pengene passer, siger hun.

Det er den arbejdsgiver, hvor den indefrosne ferie er optjent, der skal betale pengene. Arbejdsgiveren kan vælge enten at indbetale alle pengene for deres medarbejdere til fonden ved indgangen til september i 2020 eller vente – i princippet til du går på pension.

85 milliarder i fonden

Vælger din arbejdsgiver at vente, skal han betale for at beholde dine feriepengene, fordi det beløb, han skylder feriemiddelfonden, vil blive reguleret en gang årligt svarende til lønudviklingen i Danmark. Indbetaler arbejdsgiverne i stedet pengene til fonden, bliver det fondens opgave at forrente pengene bedst muligt.
– Jeg ville have foretrukket, at pengene skulle indbetales over en periode, og at de alternativt skulle forrentes svarende til det, LD kan forrente pengene med, i stedet for bare at blive pristalsreguleret. Det er efter min opfattelse et urimeligt billigt og særdeles langstrakt lån, arbejdsgiverne får her. Der er jo tale om et lån på op til 50 år. Ikke engang ved fratræden skal pengene betales, siger Hanne Lykke Jespersen.

”Feriemiddelfonden skal sørge for, at alle får en lige god forrentning, så det kommer ikke til at betyde noget for den enkelte lønmodtager, om pengene står hos arbejdsgiveren eller er indbetalt til fonden”, lyder løftet dog på den nye feriefonds hjemmeside.
– Det er rigtigt, men det skal man ikke lade sig snyde af. For jo færre arbejdsgivere, der indbetaler pengene, jo dårligere bliver den samlede forrentning, siger Hanne Lykke Jespersen.

Den sum feriepenge, der indefryses, beløber sig ifølge Berlingske Tidende til den nette sum af cirka 85 milliarder kroner.