Arbejdsmarkedet

Eftertragtet i New Zealand

Der var få job som softwareudvikler i Danmark til Sonni Nielsen. I stedet tog han til New Zealand, hvor de mangler udviklere, og fik job i løbet af to uger.

28-årige Sonni Nielsen har før boet på den anden side af jordkloden, da han tog en bachelorgrad i software engineering i Brisbane, Australien, for et par år siden. Så der var ikke langt fra tanke til handling, da han i foråret blev fyret fra sit job i Visma Sirius efter 10 måneder, fordi de lukkede det hjemmesideprojekt, han arbejdede på for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

– I forbindelse med, at jeg studerede i Australien, fik jeg også backpacket i New Zealand, og jeg havde hele tiden tænkt, at jeg en dag ville tilbage. Så er det jo bare med at komme af sted, inden man får kone og børn, siger Sonni Nielsen.

Han tog til Auckland, hvor han havde regnet med at skulle bruge nogle måneder på at søge job, men fik et jobtilbud gennem et rekrutteringsbureau blot to uger efter, han var ankommet.

– Det er lidt spøjst, for jobbet her er faktisk meget lig det, jeg havde i Danmark. Det er også for erhvervsstyrelsens hjemmeside, bare den newzealandske, hvor vi udvikler nye funktioner til et eksisterende system.

Her arbejder han meget i Java, JQuery og Spring.

Hans interesse for softwareudvikling kommer af den mentale udfordring, der er i at få en problemstilling og løse den.

– Jeg kan godt lide den flow-agtige tilstand, man kommer i, når man sidder og programmerer og er helt fokuseret. I dag arbejdede jeg otte timer, men det føltes som en time, fordi jeg blev helt opslugt, siger han.

Han kan også godt lide det sociale i programmering og at diskutere med kollegerne, hvad der er den bedste eller flotteste måde at programmere på.

Internationalt miljø

Jobbet hos Foster Moore i Auckland City er i et meget internationalt miljø, hvor 50 procent af de ansatte kommer fra andre lande end New Zealand. Blandt andet arbejder han sammen med en cambodjaner, en argentiner og en englænder.

– Det er let at få job som softwareudvikler i New Zealand, for karriere-, udviklings- og lønmæssigt er landet ikke helt på højde med Europa, USA og Australien. Mange udviklere i New Zealand rejser til England og andre steder for at arbejde, fortæller Sonni Nielsen.

For ham er det dog perfekt. Han arbejder med nye teknologier, der interesserer ham, på et projekt i rivende udvikling, der er ved at blive solgt til Canada. Lønmæssigt kommer han næsten på niveau med Danmark på grund af det lave skattetryk, leveomkostningerne er lidt lavere end de danske, og så kan han samtidig rejse og opleve landet med dets storslåede natur.

– Jeg er ikke taget herned for at arbejde 12 timer om dagen, men for at komme til at se noget.

Han kan godt lide kulturen, som er meget lig den danske – måske bare lige en tand mere afslappet.

– Selv vores direktør render rundt i jeans, og til frokost i dag tog jeg lige en time i træningscenteret, det er meget fleksibelt ligesom i Danmark.

Han er overrasket over, hvor nemt det hele er gået med at falde til og få job. En udfordring har til gengæld været at få visum, som han forventer er på plads snart.

Lige nu er han på et working holiday-visum, der gælder i tre måneder, og inden da skal han have opnået et rigtigt arbejdsvisum, der gælder i to år. Det er en proces, som koster 17.000 danske kroner, involverer både lægeundersøgelser og at firmaet kan dokumentere, at det ikke kan finde en newzealandsk kandidat til jobbet.

Processen er så indviklet, at Sonni Nielsen har hyret en immigrationskonsulent til at stå for papirarbejdet.

Entusiastisk vandrer

Da han ankom til New Zealand i august, var det midt om vinteren, der dog er meget mildere end den danske, og nu kan han se frem til en lang sommer i 'Kiwiland'.

Han er en entusiastisk vandrer og er blevet medlem af et vandrelaug, som hver anden weekend samler 40-50 personer, der tager ud i bjergene i Auckland og vandrer 20-30 kilometer.

– Jeg elsker naturen og bjergene hernede, og at man hurtigt kan komme ud i den. Omkring bycentrum ligger utrolig smukke gamle vulkaner, og der er ikke langt til bjergene rundt om byen. Det giver en fantastisk fred, ro og smukhed, som Danmark ikke har i samme grad, fortæller Sonni Nielsen.

Om han bliver i New Zealand, kommer tilbage til Danmark eller måske får job på det nye projekt i Canada, ved han ikke endnu.

– Mit kommende visum gælder i to år, så det er tidshorisonten nu. Men jeg har allerede fundet en kæreste hernede, så man ved jo aldrig, hvad der sker.

Og hvis man har svært ved at finde job som softwareudvikler i Danmark og har lyst til at se verden, kan han kun anbefale at prøve New Zealand:

– De mangler utrolig mange udviklere hernede, især inden for Java. Jeg får stadig 40 jobopslag om dagen fra rekrutteringsbureauet.