En bid af CeBIT

For fjerde år i træk tog PROSA en dag til CeBIT - verdens største markedsplads for it og telekommunikation. Turen til Hannover bød på grøn it, digitale trends og vild tyrolerfest.

Tidligt lørdag den 9. marts ankom 85 forventningsfulde PROSA-medlemmer med turistbusser til CeBIT i Hannover. Her skulle de på opdagelse i de ialt 33 messehaller hver på størrelse med en fodboldbane og spotte de seneste nye digitale tendenser, som kommer til at præge de nærmeste par år. CeBIT er verdens største teknologimesse og er proppet med alt, hvad den globale it-industri har at diske op med. Et sandt eldorado for it-entusiaster som PROSAs medlemmer. Vi var dog ikke de eneste, der havde valgt at udforske software, hardware og services i de gigantiske haller. I alt 495.000 besøgende havde valgt at lægge vejen forbi CeBIT i år. En lille stigning på tre procent fra 2007. Der er dog stadig langt til velmagtsdagene omkring årtusindskiftet, hvor antallet var det dobbelte.

Dansk fællesstand med royalt scoop
Og der var mange kløer, PROSA-medlemmer kunne falde i, på CeBIT. I år deltog 5845 udstillere fra 77 forskellige lande, hvor 18 kom fra Danmark. De danske udstillere havde slået sig sammen på en fællesstand, hvor de håbede på synergieffekt og lokkede med røde pølser ved middagstid. Et royalt scoop var også arrangeret. For at tiltrække ekstra opmærksomhed og måske en god handel var Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte inviteret til at kaste royalt glans over den danske fællesstand. Men et par vildfarne ski fik imidlertid sat en stopper for hendes besøg. Der var nu god stemning og tilfredshed på standen alligevel.

Grønnere computere
Årets helt store trend på CeBIT var grøn it. Miljødebatten har for alvor ramt elektronikproducenter, hvor flere udstillere viste miljøvenlige og energisparende produkter frem. Blandt andet lancerer Fujitsu Siemens en "Nul-watt-skærm", hvis fidus er, at den slukker sig selv, når computeren ikke er i brug. Den bruger end ikke strøm på standby-funktionen. CeBIT-arrangørerne havde specielt oprettet en sektion, kaldet Green IT Village, hvor de besøgende kunne få indblik i miljøvenlig it-drift. En dansk ung virksomhed, Ipaper.dk, der laver kataloger og brochurer til nettet, var her som resultat af deres særlige miljøindsats blevet del af det gode selskab med blandt andre Microsoft, Google og Intel.

Brølende fest
Da messen lukkede klokken 18, tog halvdelen af PROSA-medlemmerne hjem, mens den anden halvdel fortsatte i Münchner Halle til tyrolerfest. Münchner Halle er en autentisk oprettet alpehytte på messen med plads til 3500 feststemte gæster. Her blev de mange indtryk ivrigt diskuteret over en wienerschnitzel og kæmpe 1 liters øl til toner af bayersk hornmusik. Og i takt med at de velvoksne værtinder i Heidi-kostumer bar skummende øl ind, steg stemningen og snart dansede it-entusiaster af alle nationaliteter på stolene og skrålede med på tyske drukviser for fuld tuba.

Hvad synes du om CeBIT 2008?

Morten Bruhn, 25 år, læser datalogi i Århus.
CeBIT er uvirkeligt stort. Det er sjovt at se, hvordan firmaer står på nakken af hinanden for rose sig selv. Jeg har især været spændt på at høre, hvad CeBIT har at byde på i forhold til grøn it. Så jeg har besøgt hallen for det, hvor blandt andet Intel, Microsoft og Dell fortalte om, hvad de gør på området. Det var interessant. Og så fik jeg oven i købet en kokosnød af en ivrig mand på en stand.

Carsten Brix, 34 år, arbejder med it-administration i DK Foto Aps.
Jeg må konkludere, at der ikke er sket noget revolutionerende. Jeg synes, at mange produkter er de samme, som jeg så hernede sidste år. Virksomhederne forsøger bare at præsentere dem som noget helt nyt. Jeg var på jagt efter nogle små printere - meget små. Men jeg fandt overhovedet ikke noget af interesse. Til gengæld synes jeg, det er fint med en medlemstur, hvor man kan hilse på andre medlemmer af PROSA. For eksempel har jeg fulgtes rundt med en gut, som jeg mødte i bussen, og talt en masse it.