Forskning i myndighedernes brug af overvågning og dataindsamling – PROSA medudgiver af ide-katalog
Hvordan agerer politi og myndigheder i forhold til de stadig større muligheder for overvågning og dataindsamling af borgerne?
Hvilke redskaber og værktøjer gøres der brug af?
I de seneste år har PROSA været en del af et nyskabende projekt, hvor forskere fra flere lande forsøger at kortlægge brugen af digitale værktøjer og AI i det såkaldte CUPP-projekt (Critical Understanding of Predictive Policing).
En del af resultaterne kan nu læses samlet i katalog-form, som et videns- og ide-katalog.
”Det er et arbejde, vi har været meget stolte af at bidrage til, fordi det er helt nyt, at der kigges bredt på erfaringerne med brug af ting som ansigtsgenkendelse, dataindsamling og overvågning, samt på de multinationale firmaer, som leverer platformene til myndigheder i flere lande”, fortæller Bjarke Friborg, faglig konsulent i PROSA og praktisk organisator af projektet.
Han har været med til at organisere arbejdet i projektgruppen på PROSAs vegne. Herunder har de it-professionelles fagforening været med til at organisere en af de første store internationale konferencer om emnet i januar 2024 på ITU.
Åbenhed en mærkesag for PROSA
”Når man elsker, forstår og er begejstret for teknologi og it, så er man også interesseret i åbenhed omkring alt det, som teknologien kan og at den bruges bedst muligt. Det er det, vi står for i PROSA. Nemlig teknologibegejstring og -ekspertise i demokratiets og borgernes tjeneste. Som noget, der skaber positiv værdi, og gør os rigere og klogere alle sammen. Derfor skal vi også have hånd i hanke med, når det måske bruges forkert, eller indføres i ly pludselige folkestemninger, men måske samtidig undergraver demokratiske værdier”, fortæller PROSAs formand Niels Bertelsen, om fagforeningens støtte til projektet.
”Det handler om at hjælpe både forskere og andre interesserede i at komme videre og fortsætte med en vigtig forskning og nogle vigtige analyser. Det har vi været med til at levere fundamentet til i PROSA, og området er en mærkesag for formand Niels Bertelsen. Det handler om, at demokrati og værktøjer skal gå hånd i hånd, og om åbenhed, så borgerne ved, der der sker, kender konsekvenser, og ved hvem der i realiteten står bag. Det samme gælder politikerne, som ofte kan have svært ved at gennemskue præcist, hvad de siger ja til, når en myndighed og en tech-gigant kommer med et ønske om særlige platforme, dataindsamlingsmuligheder eller overvågningsværktøjer”, supplerer Bjarke Friborg.
> Hent kataloget ”A Critical Look at the Digital Transformation of Law Enforcement”
Kataloget og CUPP-projektet præsenteres også af forskerne bag på årets Digital Tech Summit torsdag den. 31. oktober.