Mere end 300 PROSA-medlemmer har mistet retten til dagpenge. En stor del af dem modtager ikke nogen form for hjælp, fordi de ejer værdier for mere end 10.000 kroner, mens andre er kommet på kontanthjælp. Også medlemmer, som rammes af længere tids sygdom, kan ende på kontanthjælp. Dermed risikerer de - sammen med 30.000 andre - at blive ramt af de nye begrænsninger i kontanthjælpen.
Kontanthjælpsloftet og den tilhørende 225-timersregel er nu trådt i kraft. Det betyder, at der er sat et maks-beløb på, hvad man kan modtage i samlede offentlige ydelser.
225-timersreglen betyder, at man får nedsat sin kontanthjælp, hvis man ikke har 225 timers arbejde om året. Hvis man ikke kan arbejde, kan man undtages for reglen. Men det er meget uklart, hvad der skal ligge til grund for undtagelse. Det er umiddelbart op til jobcentrene at vurdere.
Konkret foregår det sådan, at kontanthjælpsmodtagerne, som selvfølgelig er bekymrede for, hvad disse voldsomme nye begrænsninger vil betyde for dem, får et brev fra Udbetaling Danmark. Her kan der eksempelvis stå, at man ikke får nedsat sine ydelser, da man allerede ligger under kontanthjælpsloftet. Men lettelsen kan vare kort, for senere kan der komme et brev fra kommunen, som siger, at man bliver beskåret i ydelse, da man ikke lever op til 225-timerskravet. Ud over at det er helt urimelige regler, er de gennemført på en hensynsløs og umenneskelig måde. Jeg var for nylig bisidder for et medlem i jobcentret. Jobcentret har afgjort, at han skal opfylde 225-timerskravet, selv om det burde være åbenlyst, at han slet ikke er klar til at arbejde. Hvis nedsættelsen fastholdes, går han fra at have 55 kroner om dagen til rådighed, når faste udgifter er betalt, til at have 23 kroner om dagen. Det er uværdigt og urimeligt og bringer ham ikke tættere på arbejdsmarkedet.
I stedet er der brug for at finde ud af, hvem der faktisk står til rådighed for arbejdsmarkedet. Så skal det afdækkes, hvad der skal til, for at de kan få arbejde. For så vidt angår dem, der ikke umiddelbart står til rådighed, må det afdækkes, hvordan de kommer til det. Dansk Socialrådgiverforening har vist, hvordan det rent faktisk kan betale sig at investere i denne gruppe - til gavn for dem og for samfundet.
En ren økonomisk afstraffelse er en forfejlet taktik. Den medfører fattigdom og social isolation. Ingen af delene bringer kontanthjælpsmodtagere tættere på arbejdsmarkedet. I stedet er det uddannelse og jobs, der er vejen frem.
Regeringen selv forventer, at 6-700 mennesker kommer i job, når man skærer ydelserne ned for 30.000 personer – et meget beskedent ambitionsniveau. Beskæftigelsesministeren fortalte for nylig, at jobcentrene kan hjælpe med at skaffe de 225 timers arbejde. Men det har han glemt at aftale med jobcentrene. Når arbejdsgivere forsøger at skaffe arbejdskraft, og mennesker forsøger at skaffe arbejde, har svaret lydt: ”Vi er ikke nogen arbejdsformidling”.
PROSA iværksætter netop nu en undersøgelse af, hvad de mange PROSA-medlemmer, der har mistet dagpengeretten, lever af i dag.