Arrangementer, It sikkerhed og kryptering

En weekend i superheltes tegn

Debat om digitale rettigheder, oplæg om databeskyttelse, inspiration til virksomhedsopstart, workshop om arbejdspres samt quiz og kodnings-konkurrence. I slutningen af april blev Odense samlingspunkt for unge it-professionelle.

– Sidste år tog jeg med på Superhelteseminar. Dengang havde jeg aldrig troet, at det i dag ville være mig, der skulle stå her og byde jer velkommen, siger Stephanie Munch, som har været med til at arrangere Superhelteseminaret.

Hun bød de unge it-professionelle velkommen med en fortælling om, hvorfor hun er aktiv i U35, og hvor meget Superhelteseminaret har givet hende fagligt og socialt. Nogle af deltagerne i årets weekendseminar nikkede genkendende til hinanden, mens førstegangsdeltagerne lyttede opmærksomt til.  

Allerede fredag blev programmet intenst. It-sikkerhedsguruen Henrik Kramshøj  fremviste praktisk brug af værktøjer og fortalte om, hvor usikre vores data er på nettet, og hvorfor det er vigtigt, at vi bliver internettets digitale ninjaer.

Nicolaj Seest holdt oplæg på det andet spor. Med farverige post-its forvandlede han sin workshop til en pingpong mellem udfordringer og ideer. Efterfølgende blev tænderne sat i en lækker middag, hvor snakken gik lystigt på tværs af bordene. Der blev fortalt om U35’s nuværende aktiviteter, og bagefter blev musik sat til, og spil gik i gang.

Lørdag startede tidligt med et mere dybdegående oplæg af forbundssekretær Mikkel Nonboe om PROSA, de aktiviteter PROSA har iværksat, og hvordan man kan engagerer sig.

Oplægget blev fulgt op af en networking-opgave under ledelse af aktive i U35, hvor deltagerne på to timer skulle nå at lave en kampagne om digitalt selvforsvar, der også er temaet til årets 1. maj. Kampagneideerne strakte sig fra en film, der viser, i hvor stort omfang overvågning træder ind i vores privatsfære, til en hjemmeside, cryptoparty.dk, med råd til meningsdannere om, hvordan de kan hjælpe deres omgangskreds på vej til digitalt selvforsvar.  

Superhelt i arbejdsliv

It-politisk rådgiver for PROSA  Ole Tange vejledte om, og gennemgik grundigt, de forskellige former for bagdøre, der gemmer sig i software og hardware. Han eksemplificerede, hvordan overvågning kan finde sted, og hvordan bagdørene gør vores computere sårbare. Han gennemgik metadata, som ikke er indholdet af en samtale, men eksempelvis informationer om, hvem der taler med hinanden. Muligheder som at oprette en falsk basestation, hvis man vil lure på mobiltelefoni, blev også gennemgået i detaljer. Krypteringsløsninger som RedPhone/textsecure til Android og Signal til iPhone beskytter transmissionen, men vores metadata lagres stadig, kunne Ole fortælle.

Aftenens fest blev indledt med en quiz, lavet af Dennis R. Andersen. Quizzen blev fulgt op af en kodningskonkurrence af Morten Gejl. Brian Avlund vandt kodningskonferencen. Imens hyggede andre sig med dart, billard eller en god snak.  Humøret var højt, og nye venskaber blev stiftet.