Arbejdsmarkedet

Er du loyal nok?

Tænk dig om, hvis du bijobber i fritiden. Det kan nemlig få konsekvenser, hvis det konkurrerer med din arbejdsgiver.

Loyalitetsforpligtelsen er et begreb, som de fleste lønmodtagere godt kender til, men de færreste ved reelt, hvad dette begreb indeholder af forpligtelser over for arbejdsgiveren.

Mange i it-branchen laver lidt arbejde ved siden af deres faste job, og de fleste ved godt, at de under deres ansættelse ikke må lave konkurrerende virksomhed. Her snakker vi ikke om, hvorvidt du er underlagt en konkurrence- eller kundeklausul, fordi disse gælder først efter ophør af ansættelsesforholdet.

Men mange glemmer, at loyalitetsforpligtelsen også omfatter konkurrence- og kundeforhold under ansættelsen. Så hvis du har lidt opgaver ved siden af dit arbejde som bibeskæftigelse, skal du sikre dig, at det ikke er noget arbejde, som din arbejdsgiver kunne have udført. For selvom du er på god fod med din chef nu, kan der i fremtiden opstå konflikter.

En anden ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med din bibeskæftigelse, er, at du ikke laver dit 'eget' arbejde, når du for eksempel er sygemeldt fra dit faste arbejde, eller du i din normale arbejdstid sidder og sysler med dit 'eget' arbejde.  Det kan måske ikke betegnes som illoyal adfærd, men snarere som en misligholdelse af ansættelsesforholdet, som også kan få alvorlige ansættelsesretlige konsekvenser.

Hold chefen orienteret

Vi oplever desværre en stigende tendens til, at det fremgår af ansættelseskontrakten, at medarbejderen ikke må påtage sig andet arbejde under ansættelsesforholdet. Så hvis du har sådan eller en lignende bestemmelse i din kontrakt, skal du være særlig opmærksom på, hvad du beskæftiger dig med i din fritid, og det er altid en god idé at holde din chef orienteret om sådanne aktiviteter – helst per e-mail, så du har dokumentation for det. Din chef er i så fald nødt til at gøre indsigelser, hvis det ikke er i orden med din arbejdsplads.

Forbuddet mod andet arbejde skal ikke forveksles med hverv, som du godt kan påtage dig i henhold til Funktionærloven, som eksempelvis ulønnede eller lavtlønnede fritidsinteresser og tillidshverv. 

Ikke helt frit stillet

Loyalitetsforpligtelsen gælder også under en fritstilling, da du jo stadig er ansat. Det betyder, at du ikke må starte konkurrerende virksomhed, arbejde hos en konkurrent eller forsøge at kapre din arbejdsgivers kunder. Dette gælder, uanset om du er bundet af en kunde- eller konkurrenceklausul eller ej.

Du må gerne påtage dig andet arbejde i fritstillingsperioden, så længe det ikke er i en konkurrerende virksomhed. Dette gælder også, selvom det fremgår af din kontrakt, at du ikke må påtage dig anden beskæftigelse uden virksomhedens accept.

Loyale udtalelser

Det er også en del af loyalitetsforpligtelsen, at du ikke må omtale din arbejdsgiver på en sådan måde, at det kan påføre arbejdsgiveren skade. Særligt i en fritstillingsperiode er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du fortæller kunderne eller samarbejdspartnerne om virksomhedens forhold eller om årsagen til din fratræden.

Men du skal generelt under hele din ansættelse være opmærksom på, hvad du udtaler dig om internt og eksternt om virksomheden – eller din chef. Selvom Facebook, Twitter eller Google+ kan være lukkede fora, kan du risikere, at budskabet når længere ud end tiltænkt, hvis du måske er venner med én af kunderne. Negative udtalelser til pressen også kan få alvorlige konsekvenser.

Loyalitet efter ansættelse

Efter ansættelsen – når du ikke længere får løn fra din arbejdsgiver – er du ikke længere omfattet af loyalitetsforpligtelsen. Men tavshedspligten om virksomhedens forhold vil fortsat være gældende.

Du er også fortsat omfattet af Markedsføringslovens bestemmelser, der betyder, at du ikke må forsøge at kapre den tidligere arbejdsgivers kunder. Det betyder ikke, at du ikke må få arbejdsgiverens kunder, hvis de selv henvender sig, eller hvis du henvender dig med generelt markedsføringsmateriale inden for denne branche. Men du må ikke systematisk henvende dig til den tidligere arbejdsgivers kunder.

Andre langt strengere regler gælder selvfølgelig, hvis du har en kunde- eller konkurrenceklausul.

Hvor går grænsen?

Vi gør opmærksom på loyalitetsforpligtelsen, fordi det kan få alvorlige konsekvenser for dit ansættelsesforhold og for din pengepung. Så hvis du er startet på konkurrerende virksomhed under din ansættelse eller har forsøgt at kapre arbejdsgiverens kunder, kan der være tale om et berettiget grundlag for en bortvisning.

Det kan derudover også være berettiget afskedigelsesgrundlag eller i værste fald bortvisningsgrund, hvis du til trods for påbud i kontrakten har haft anden beskæftigelse uden arbejdsgiverens samtykke, eller du har udtalt dig meget kritisk om arbejdsgiveren. Det vil dog altid komme an på en konkret vurdering af dine og virksomhedens forhold. I mindre alvorlige tilfælde af overtrædelser af loyalitetsforpligtelsen kan der blive givet en påtale eller tildelt en advarsel.

Ud over de ansættelsesretlige konsekvenser er der risiko for, at der kan være tale om et erstatningsansvar, hvis din arbejdsgiver lider et tab på grund af din handling eller udtalelse.

Det kan være svært at vide, hvad der kan anses for at være illoyal adfærd, og du kan derfor i tvivlstilfælde kontakte PROSA for nærmere rådgivning. I forhold til bibeskæftigelse vil det bedste selvfølgelig være at have din arbejdsgivers accept, og så længe det ikke er konkurrerende virksomhed, og det ikke påvirker din arbejdsindsats, har de fleste arbejdsgivere ikke noget problem med, at du laver lidt i din fritid.