Arbejdsmarkedet

Er it-faget på vej til at blive et mandefag?

Andelen af kvinder i branchen er faldende - der er kun 17% af PROSAs medlemmer, som er kvinder. Det skal der gøres noget ved! Derfor indbyder PROSA kvinder til debat om, hvad der er godt ved branchen og hvor der er plads til forbedringer.

Arbejdsgivere, uddannelsessteder og forskere beklager det dalende antal kvinder i branchen. Og den mest almindelige opfattelse er vel også, at en arbejdsplads fungerer bedst, hvis der er en nogenlunde ligelig repræsentation af begge køn. Det gælder også it-arbejdspladser. Men når andelen af kvinder i branchen falder, vil flere opleve at sidde alene blandt mænd - hvilket kan være interessant nok som kvinde - men det giver ikke nødvendigvis den samme spændvidde i debatterne og det samme udviklingsmiljø. Det er et plus, hvis begge køn er repræsenteret ved udvikling af nye systemer - og dermed fastlæggelse af arbejdsgange for brugerne. Brugersupporten tager heller ikke skade af, at begge køn er repræsenteret. It er med til at udvikle samfundet og det er der helt klart brug for at såvel kvinder som mænd deltager i. Derfor ser PROSA det også som noget negativt, at andelen af kvinder i faget er på retur. Og derfor vil vi gerne være med til at gøre faget tiltrækkende - også for kvinder.

Fra 40 % til 17 %
I "gamle" dage var op mod 40% i branchen kvinder. Det faldt senere til omkring 25 - 30 %, hvor det holdt sig i nogle år, mens andelen indenfor de sidste 5 år er faldet til 17%. Og når vi ser på, hvor mange der kommer til, ser billedet endnu mere nedslående ud. Ud fra lønstatistikken kan vi se, at ud af de, som har 3 års anciennitet og derunder i faget er kun 11% kvinder. Dette tal har svinget lidt de sidste år - men selv om vi sagde omkring 15% for at tage højde for statistisk usikkerhed, så ville det stadigt være alt for lavt. Til gengæld er omkring 25% af de med 16 års anciennitet eller mere kvinder, så gør vi ikke noget, vil andelen af kvinder i faget blive ved med at dale.

Her kan du se den aldersmæssige fordeling af kvinder i PROSAs medlemsskare. For hver aldersgruppe er angivet, hvor mange procent den kvindelige andel udgør (PROSA/STUD er medregnet):
Se tabel 1

\\\\\"grafik\\\\\"

Hvad syntes it-kvinder om?
I PROSAs psykiske arbejdsmiljøundersøgelse fra 2001 bad vi alle nævne tre gode ting ved it-branchen og tre dårlige ting. De forhold, som flest kvinder nævnte som positive er: Udvikling, forandring, alsidighed, fremtidsorienteret, samarbejde, faglige udfordringer, kreativitet, selvstændigt, indflydelse, efteruddannelse, erfaringsudveksling, brugerne/kunderne, intellektuelt arbejde, at udvikle, frihed og fleksibilitet. Det er de samme ting som mændene nævner. Dog er der en tendens til, at kvinderne ikke vægter kollegaerne så højt som mændene gør. Vi kan ikke ud fra undersøgelsen sige hvorfor - om det skyldes at kvinderne bare ikke vægter dette eller om det skyldes, at de ikke syntes, at der er så godt et kollegialt fællesskab. Men kvinderne nævner samarbejde og erfaringsudveksling som positive elementer i lidt højere grad end mændene - så det er ikke fordi it-kvinder er mere ligeglade med fællesskab.

Det bryder kvinderne sig ikke om
Arbejdspres, stress, dårlig ledelse, udviklingstempoet i faget, dårlige muligheder for kompetenceudvikling, mangel på fysisk aktivitet og kollegaerne. Igen er det de samme ting, som kvinder og mænd nævner. 47% har nævnt arbejdspres og/eller stress. 20% har nævnt ledelsen. PROSA har sat fokus på problemerne med arbejdspres og stress, og det kan selvfølgelig være med til, at nogle kvinder afholder sig fra at gå ind i faget. PROSA skal selvfølgelig stadig gøre opmærksom på problemerne, men det er vigtigt, at arbejdsgiverne forstår, at der skal gøres noget ved sagen. Mit gæt er - men det er et gæt - at den dag vi kan melde ud, at it-branchen har styr på stress, så vil vi også se flere kvinder, der søger ind i faget. Og mænd for den sags skyld. Vi ved også, at stress er en grund til at flere forlader faget.

Kvinders arbejdspres er mere belastende
Igen kan vi ikke sige noget om hvorfor - men kvinderne angiver oftere end mænd, at der ikke er plads til at tænke på andet end arbejdet. Det kan skyldes, at kvinderne har større behov for at tænke på andet. Selv om man i de fleste familier deles om arbejdet hjemme, er det ofte kvinderne der har ansvaret for familien, huske at børnene skal til tandlæge osv. Det kan også skyldes, at kvinderne har arbejde som kræver mere koncentration.
Se tabel 2 og 3.

\"grafik\"

Kvinder overarbejder mindre - men ikke ret meget
Ifølge den seneste lønstatistik har mænd i gennemsnit 10 timers overarbejde, hvorimod kvinder har otte timers overarbejde i gennemsnit over en måned. At kvinder gennemsnitligt har et par timers overarbejde mindre end mænd, har ligget nogenlunde konstant de seneste år

Hvad laver kvinderne?
I vores psykiske arbejdsmiljøundersøgelse spurgte vi: Er du projektleder eller har du på anden måde ledelseskompetence? Dertil svarede 37% af mændene ja, mens kun 31% af kvinderne svarede ja. Det kan skyldes en forskellig opfattelse af, hvornår man har ledelseskompetence, så måske er forskellen ikke så stor. En undersøgelse af svenske og irske it-kvinder siger ellers, at kvinderne i højere grad bliver projektledere. I lønstatistikken angiver 21% af kvinderne, at de arbejder med planlægning og projektledelse mens kun 13% af mændene angiver dette.
Se tabel 4.

\"grafik\"

Kom og vær med til at præge udviklingen
PROSA/ØST har hidtil afholdt Girlz Night arrangementer for it-kvinder med stor succes. Nu vil vi gerne gå skidtet videre og sikre, at PROSA bliver den bedste fagforening for it-kvinder. Vi holder Girlz Night torsdag den 28. september om kvinder i it-branchen - for kvinder i it-branchen - for at sætte skub i debatten. Vi lægger op til en paneldebat og indspil fra aktive it-kvinder med forskellige ståsteder i branchen.

Emnerne vil være:
Hvilke værdier er der for kvinder i faget?

• Hvordan forbedrer vi forholdene for kvinder i branchen?

• Hvordan skal PROSA fortsat være den bedste fagforening for it-kvinder?

• Hvordan bliver vi flere af os?

På hjemmesiden (http://www.prosa.dk/oest/girlznight.shtml) finder du links til en række artikler om kvinder og it og her vil også senere komme et mere detaljeret program for aftenen.