PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Arbejdsmarkedet, Fagforeningernes rolle

Et ærgerligt sammenbrud

Det er dobbelt ærgerligt, at trepartsforhandlingerne er brudt sammen, mener Niels Bertelsen, formand, PROSA.

Op til valget sidste år, blev en del af valggrundlaget, at en række af de økonomiske problemer i Danmark skulle klares ved, at arbejdsmarkedets parter blev involveret i løsningerne. Disse trepartsforhandlinger skulle så være med til at rette op på økonomien og til gengæld skulle der så også diskuteres uddannelse, vækst, indgreb mod social dumping og beskæftigelsesindsatsen. Alle sammen emner, som fagbevægelsen har stor interesse i, og meget gerne vil have aftaler om.


Desværre gik det ikke i denne omgang, og det er dobbelt ærgerligt. Først og fremmest fordi, at hvis trepartsforhandlinger ikke kan gennemføres sammen en socialdemokratisk ledet regering, er det svært at tro på, at den type forhandlinger kan bruges som et værktøj. Dernæst fordi, at der er et voldsomt behov for løsninger på en række problemstillinger, som faktisk kræver at arbejdsmarkedets parter er med i aftalerne.


Problemet i denne omgang har været et ensidigt fokus på arbejdstidsforøgelser. Uanset om forslaget er at sløjfe den betalte frokostpause, afskaffe en eller flere ferie- eller helligdage eller andre måder at øge arbejdstiden på, er det svært at give en fornuftig forklaring på det store behov, når ledigheden er så høj som den er.


Når det så er sagt, er det stadig fagbevægelsens opgave at undersøge alle muligheder for at få en samlet aftale til gavn for medlemmerne. Vi kendte kommissoriet for trepartsforhandlingerne, og at arbejdstidsforøgelsen var et bærende element for regeringen, kan ikke komme som den store overraskelse. Øvelsen må så være at se, hvor langt de øvrige emner kan komme og evt. selv fremsætte forslag, som kan imødekomme regeringens ønske om at få forbedret de offentlige finanser med 4 mia. kr.


Der er et behov for at få lavet nye aftaler om beskæftigelsesindsatsen og nye vækstmuligheder. Den reducerede dagpengeperiode slår for alvor igennem næste år, og der er derfor et skrigende behov for at se på, hvordan vi kan forhindre jobjægere i at falde ud af dagpengesystemet og der skal indføres langt bedre muligheder for at bruge ledighedsperioden til noget fornuftigt, som kan være med til at sikre, at man kan få arbejde igen.


Selv om der er sket et sammenbrud, er det mit håb, at parterne kommer til fornuft.  Det er set før, at forhandlinger har været præget af kriser og sammenbrud undervejs, og alligevel er det lykkedes at få strikket noget sammen. Regeringen har brug for en aftale, fagbevægelsen har brug for en aftale og medlemmerne har krav på en aftale. Så det gælder om at komme tilbage til forhandlingsbordet hurtigst muligt og få lavet en aftale, som kan fremtidssikre Danmark.