EU: Kun du ejer dine data

EU-borgere vil i fremtiden blive sikret ejerskab af alle personlige data, som de lægger ud på nettet. Med en ny lovpakke slår EU nemlig fast, at det er dig og kun dig, der ejer disse data

EU-Kommissionens næstformand, Viviane Reding, fremlagde onsdag den endelige udgave af en ny lovpakke, der betyder en omfattende reform af EU's persondatadirektiv.

Den nuværende lovgivning på området er fra 1995 og dermed ældre end mange af de internettjenester og de sociale medier, som lever af privatpersoners data.
– Persondata er det digitale markeds valuta, og som med alle andre valutaer er der behov for stabilitet og tillid, sagde Viviane Reding ifølge Berlingske Tidende, da hun fremlagde lovforslaget.

Retten til at blive glemt

Med den nye lovgivning ønsker EU at give borgerne mulighed for at vriste personlige data ud af hænderne på firmaer som Facebook og Google. Og i øvrigt også give dig retten til at blive glemt på nettet. Det vil sige, at du skal kunne have mulighed for at slette dine personlige oplysninger, hvis du eksempelvis fortryder at have lagt noget ud på et socialt medie.

Derudover rummer den nye lovpakke også krav om, at virksomhederne inden for 24 timer skal rapportere til de lokale datatilsyn, hvis de er blevet hacket, ligesom de personer, hvis data er berørt af læk, skal have besked.

Lovpakken skal nu behandles i EU-systemet og vil tidligst komme til at gælde om et par år.