Den lange konflikt med CSC har kostet blod, sved og tårer hos de lockoutede, støttenetværket for PROSA/CSC og andre involverede.
I PROSA foregår der nu diskussioner i det politiske lag om, hvad man kan lære af konflikten, og om det for eksempel skal have nogen betydning for PROSAs organisatoriske opbygning. Hovedbestyrelsen har netop nedsat en arbejdsgruppe, der skal evaluere håndteringen af konflikten.
Næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen vil derfor ikke tage forskud på evalueringen, men vente på resultaterne fra arbejdsgruppen, som hun også selv er med i. De skal være færdige i begyndelsen af oktober.
– Det skal ikke handle om at fordele skyld. Men selvfølgelig er det vigtigt at evaluere, så vi kan lære af de fejl, der har været og huske på at tage de gode ting med os, siger hun.
Hun mener heller ikke, at kampen har været helt forgæves, selvom PROSA endte med at tabe.
– Det var en vigtig kamp at kæmpe og et vigtigt signal at sende til arbejdsgiverne, at vi ikke giver os så let. PROSA blev tvunget ud i konflikten af CSC, og så kan man ikke bare sige ja og amen til det urimelige diktat, CSC-ledelsen kom med. Vi vil altid kæmpe for medlemmernes bedste, og jeg er glad for den store indsats fra de lockoutede og støttenetværket, siger Hanne Lykke Jespersen.
Fremtidens strategi
Suppleant til PROSAs hovedbestyrelse for PROSA/ØST Niels Frølich er også med i arbejdsgruppen, som skal forsøge at favne de meget forskellige holdninger, der er i PROSA om, hvad der gik galt, og hvilken strategi PROSA skal lægge i fremtiden.
– Det er vigtigt at diskutere, hvordan vi kan stå stærkere i fremtiden, og se vores egne fejl i øjnene som organisation, siger Niels Frølich.
Han opfordrer til, at PROSA benytter nederlaget til at nytænke sig selv og sine opgaver i lyset af globaliseringen.
– Enten er vi nødt til at finde sammen med LO for at få styrke til at kæmpe for overenskomster, eller også skal vi satse helt og holdent på den store medlemsskare, der har levet uden overenskomst længe. Det vil sige masser af god individuel rådgivning, faglige netværk og samarbejde uden for det traditionelle overenskomstsystem.