-Der er behov for et forum, hvor det er muligt at diskutere og orientere om alt, hvad der sker i koncernen. Emnerne kan være løn- og arbejdsvilkår på tværs af koncernen, og hvordan vi opnår forbedringer, opsummerer Jax Hansen. Han er næstformand i PROSA og aktivt involveret i IBM-satsningen.
-Samtidig er der behov for en klub, så virksomheden har nogen at forholde sig til - og de ansatte har nogen til at tale deres sag. I PROSA er det et vigtigt princip, at vi ikke vil handle hen over hovedet på medlemmerne. Vi vil meget gerne stille med arbejdskraft til det organisatoriske, f.eks. hjælp til at tage referat, skrive breve etc. Men det er medlemmerne selv, der skal bestemme, understreger Jax.
Samarbejde med Finansforbundet
På medlemsmøderne var der også et klart ønske om et øget fagligt samarbejde mellem de to organisationer, både blandt medlemmerne og på topplan. Carsten Hald er tillidsrepræsentant for Finansforbundet hos IBM SDC-DK og en af drivkræfterne for mere samarbejde.
-Vi vil meget gerne afholde et fælles medlemsmøde i både Århus og København inden udgangen af året, med deltagelse af medlemmer fra både Finansforbundet, PROSA og andre interesserede. Desuden ved vi, at andre forbund som Dansk Magisterforening og Ingeniørerne også har holdt møder. Jeg håber, at de også er interesseret i samarbejde, lyder det fra Carsten, der selv er driftspecialist på Prøvensvej og til daglig arbejder med mange forskellige faggrupper.
-Vi arbejder på at stable faglige personaleforeninger på IBM-lokationerne Prøvensvej og Risskov på benene, som kan arbejde sammen og have kontakt til klubberne i PROSA-regi. Formålet med at få kontaktet de andre faggrupper er, at jo flere med interesse for sagen vi kan samle, jo stærkere står vi, mener Carsten.
HK-overenskomsten
På medlemsmøderne blev der uddelt et notat fra Finansforbundet, som har lavet en sammenligning mellem HKs nye overenskomst og Finansforbundets overenskomst, der udløber i april 2008. HKs overenskomst gælder for visse funktionærgrupper og visse it-medarbejdere. Mens Finansforbundets overenskomst gælder for alle - udover direktionen - hos IBM SDC-DK, som er det tidligere DM Data. Gennemgangen viser, at Finansforbundets aftale er et klart bedre udgangspunkt for en ny og generel IBM-overenskomst.
Hvis du vil vide mere om PROSAs arbejde for IBM-ansatte, kontakt Bjarke Friborg, bfr@prosa.dk.
Faktaboks
* Løn
Finansforbundet: Har et helt lønsystem, der både indeholder anciennitetsbestemmelser, minimumsindplaceringsregler, og hvor alt bliver reguleret automatisk i takt med prisstigningerne.
HK: Har ingen regler om løn. Der er heller ingen garanteret minimumsløn eller sikret lønregulering. Reelt er dette et tilbageskridt for HK i forhold til de aftaler, de oprindeligt havde hos Mærsk Data og Acure A/S, før de blev opkøbt af IBM.
* Arbejdstid
Finansforbundet: Har opnået ulempetillæg for arbejde på særlige tidspunkter. Der er også klare regler om overarbejdsbetaling for alle med en årsløn under 389.000, dvs. en månedsløn på 32.416.
HK-aftalen: Betyder at alle med en månedsløn mellem 28.500 og 37.000 i udgangspunktet ikke får overarbejdstillæg, men kun afspadsering. HK har heller ikke opnået nogen begrænsning på arbejdstidens placering.
* Ferie
Finansforbundet: Har et ferietillæg på 3% af bruttolønnen.
HK-aftalen: Giver et ferietillæg på 1%.
* Pension
Finansforbundet: Virksomheden indbetaler 10,5% til pension og medarbejderen 5,25%.
HK: Virksomheden betaler 8% og medarbejderne 4%, hvis man er under 40 år. Er man over 40 år, betaler virksomheden 10% og medarbejderne 5% til pension.
* Barns sygdom
Finansforbundet: Har opnået ret til to dages fravær. Der er også regler for, at man kan få fri eller orlov i forbindelse med børns hospitalsindlæggelse og alvorligt syge børn.
HK: Giver ret til en enkelt dag.
* Barsel
Finansforbundet: Giver fire uger med fuld løn til faderen.
HK: Har de almindelige to uger. Til gengæld har HK fået med, at alle regler om barselsorlov også gælder forældrepar af samme køn.
* Uddannelse
Finansforbundets overenskomst: Giver ret til en uddannelsesplan, samt ret til efter- og videreuddannelse på samme eller nærmeste højere niveau til og med diplomniveau. Uddannelsesudgifter, bøger m.v. betales af virksomheden.
HK-aftalen: Har en generel hensigtserklæring om, at medarbejderen har ret og pligt til kompetenceudvikling. Man har ret til 14 dages uddannelse pr. år, "hvis der eksisterer et uddannelsesbehov".
Overenskomster