Ansættelsesforhold

Fanget i fleksibel barselsorlov

Dorthe og hendes mand har slået sig på mødet med regeringens nye fleksible barselsorlov. Han kan ikke få lov at tage orlov med lille Fabian, når Dorthe har haft sin orlov og holdt sin ferie. For han er nemlig ledig.

 

Dorthe Møller, 36 år, er grafiker, men går hjemme på barsel med Fabian på fem måneder. Fabian har en storesøster på syv år og en storebror på fire. Så det er ikke første gang, Dorthe er på barsel. Men det er første gang, det foregår under den barselsorlov, som regeringen i 2002 lancerede som regeringens fleksible barselsorlov. Men fleksibel er langt fra den oplevelse, Dorthe og hendes mand har fået af de nye regler. For der er regler for folk i arbejde og så er der andre regler for ledige.

Overrasket
Under Dorthes to tidligere barselsorlover har hendes mand haft cirka halvdelen af orloven sammen med børnene. Dengang var han studerende. I dag er han ledig akademiker og Dorthe og ham havde aftalt, at han skal holde de sidste otte uger, når Dorthe havde holdt sine 32 ugers orlov og sin ferie i forlængelse deraf. Det troede de ikke, der var noget problem i.

Men de blev klogere, da de skulle sætte sig ind i reglerne, da Fabian var otte uger gammel og Dorthes arbejdsgiver (et forlag i Odense, red.) snart skulle have besked om, hvornår Dorthe var tilbage i sin 30 timers stilling. Det skulle vise sig, at problemets kerne består i, at Dorthe vil holde seks ugers ferie i forlængelse af sin orlov. Det vil hun for at undgå at komme tilbage fra barsel og efterfølgende skulle tage fri igen.

Det er der ingen arbejdsgivere, der er begejstret for. Og samtidig ville det give Dorthe og hendes mand mulighed for at Fabian blev det ældre, inden han skulle afleveres i vuggestue. Men Dorthes mand må ikke, fordi han er ledig, fortsætte orloven efter Dorthes ferie, fordi den så betegnes som have været "udskudt". Som ledig er der flere ting man ikke har lov til under den nye lov. Bl.a. at genoptage udskudt barsel, som arbejdende forældre ellers må.

Burde være to sæt regler
- Det er nogle indviklede og svære regler, fortæller Dorthe Møller, der har været flittig bruger af retsinfo.dk for at sætte sig ind i reglerne.

Er det at udskyde sin orlov, når man holder sin ferie i forlængelse af den? Hvorfor må en ledig ikke genoptage orloven? Hun har fået hjælp af PROSAs faglige afdeling til at finde ud af reglerne og hun har kontaktet kommunen, der afslog, at hendes mand kunne holde fjorten ugers orlov med sit lille barn, når det var i forlængelse af Dorthes ferie.

- Hvis jeg holder orlov, for så hurtigt at tage min ferie og så tilbage på orlov, må han heller ikke fortsætte, fortæller Dorthe hovedrystende.

Det afgørende er begrebet at udskyde orloven. Under den nye lov må man udskyde sin orlov indtil barnet er ni år. Hvis man er i arbejde.

- Det er svært med begrebet udskudt. Jeg kunne forstå det, hvis vi udskød pga. arbejde, men vores barn er stadig under et år og jeg vil bare gerne bruge min ferie, siger Dorthe, der mener, der burde være to sæt regler: et der gjaldt barnets første år og så op til barnets niende år, som der er nu.
- Nu må vi sende Fabian tidligere i vuggestue og det koster kommunen penge, påpeger Dorthe, der udover det rent praktiske med sit barn ikke forstår, at ledige i dén grad skal have færre rettigheder under barselsorlov end folk med arbejde.

- Jeg bliver provokeret af, at os med arbejde sådan serviceres på bekostning af ledige. Hvad er meningen med det? Det er en ubehagelig opdeling i over- og undermennesker.

Faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen deler Dorthes provokation:
- Arbejdsløse bliver i stigende grad en kaste, som samfundets almindelige regler og goder ikke gælder for, siger Hanne Lykke Jespersen og kalder det en kæmpeurimelighed i den "fleksible" barselsorlov.

Dorthe og hendes mand må altså nu bruge tiden hjemme med Fabian samtidig i stedet for at skiftes og dermed have muligheden for at have ham hjemme længere tid: Nu må han allerede som ni måneder gammel i vuggestue. Det betyder, at Dorthes mand - fordi han er ledig - i den sidste ende kun får otte uger alene sammen med Fabian, mens mor er på arbejde, og ikke 14.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Familieminister Henriette Kjær inden redaktionens slutning. Barselsorloven er for nyligt overgået fra Beskæftigelsesministeriet til Familieministeriet og de melder derfor endnu kun om få erfaringer på området.


Den fleksible barselsorlov
Forældre kan dele de 32 ugers barsel
• Forældre kan udnytte dele af orloven senere, bare inden barnet er fyldt ni år.
• Forældre kan forlænge barselsorloven med 8-14 uger
• Forældre kan genoptage arbejdet delvist og forlænge orloven tilsvarende

Den ufleksible barselsorlov
Hvis du er ledig
• Kan du ikke forlænge din barselsorlov
• Kan du ikke udskyde orloven og holde den senere
• Kan du ikke komme delvist tilbage i arbejde samtidig med du delvist holder barsel