Løn- og arbejdsvilkår er et stort område med mange hjørner. Mange emner er væsentlige - løn, aktieløn og aktieoptioner, arbejdsmiljø, ansættelseskontrakter, arbejdstid og overarbejde, ferie og orlov, opsigelse og fritstilling, barsel og adoption, omsorgsdage, sygdom, klausuler, ophavsret og opfindelser, pension osv. Denne artikel er tænkt som inspiration til, hvor man kan finde gode og solide oplysninger om et udvalg af disse emner på internettet. Et oplagt sted at begynde er selvfølgelig i den fagforening, man er medlem af. Og generelt er det da også fagforeningerne og fagforbundene, der har de fleste oplysninger omkring løn- og arbejdsvilkår. Men da fagforeningerne hver især har områder, de specielt vægter, kan det godt betale sig at gå på opdagelse forskellige steder efter det emne, man søger oplysninger om.
Få inspiration til lønforhandlingerne
Lønforhold er for mange en vigtig del af en ansættelse. Nogle fagforeninger udarbejder årlige lønstatistikker, der bliver udarbejdet på grundlag af spørgeskemaer til medlemmerne om deres løn- og pensionsforhold på et givet tidspunkt. Så lønstatistikkerne viser altså noget om lønforholdene inden for faget på et bestemt tidspunkt, og kan bruges som inspiration i lønforhandlingerne. De lønstatistikker, der viser noget om lønforholdene i it-branchen er:
www.prosa.dk/loen_job/loenstatistik/: PROSAs lønstatistik, der udarbejdes hvert år (indsamling af data er netop slut). Lønstatistikken er opdelt efter offentlig kontra privat ansættelse i hhv. Øst- og Vestdanmark, arbejdsfunktion og anciennitet. Der er lønstatistik for nyuddannede inden for de væsentligste uddannelser samt et lønindeks for de største virksomheder (over fem ansatte).
www.ida.dk/Ansat/Loen/Loenstatistik/: Ingeniørforeningen udsender i december måned en lønstatistik til alle medlemmer. Statistikken indeholder bl.a. lønoplysninger fordelt på uddannelsesanciennitet, ingeniørretning for såvel offentligt som privatansatte ingeniører. Man skal dog af uransagelige grunde være medlem af IDA for at se den fulde statistik.
www.samdata.dk/funktion/loenstatistik.asp?m=4:
Samdata er HKs afdeling for it-ansatte. Samdatas lønstatistik udarbejdes også årligt, og man kan få vist lønninger i hele landet, provinsen eller København efter anciennitet, arbejdsfunktion og/eller jobstatus. Der er ingen opdeling på privat/offentlig ansættelse med udtagelse af statistikken for datamatikere, der vises for hhv. kommunal, privat og statslig ansættelse.
www.jobindex.dk/cgi/cv/salaryindex.cgi:
Via 'Check din løn' på jobportalen Jobindex kan man checke sin løn eller sin lønforventning. Man indtaster sin jobkategori, sin jobtitel, landsdel, uddannelsesniveau m.m. og kan herefter se, hvordan lønniveauet/forventningerne er for de 20 cv'er på Jobindex, der svarer mest til en selv. Baggrundsmaterialet her er nok noget tyndt - specielt da lønniveauet lægges ud fra nogle forventninger til løn, og antallet af personer, der lægges til grund er noget spinkelt, men man kan jo tage det med den gran salt.
Bliv mere dus med reglerne om aktieløn og aktieoptioner
Mange ansatte - og ikke mindst it-folk - bliver konfronteret med aktieløn og aktieoptioner i forbindelse med en ansættelse. Et område, der har været genstand for meget kritik, og som det også kan være svært for den enkelte at overskue. Man vil gerne have svar på spørgsmål som: Kan man tabe penge på en aktieoption? Hvornår skal man betale skat? Mister man optionen, hvis man siger op? Der er tilsyneladende ikke mange websteder der beskæftiger sig med regler og vilkår for aktieoptioner og aktieløn. Ingeniørforeningen har taget udfordringen op på www.ida.dk > Ansat > Ansættelsesvilkår > Aktieoptioner. Her får man information om hvad, der er vigtigt at vide om aktieoptioner. F.eks. at aktieoptioner er en ret, men ikke en pligt til at købe eksisterende aktier i arbejdsgiverens selskab. Reglerne om beskatning af aktieoptioner gennemgås med eksempler. Arbejdsgivernes oplysningspligt omtales, og der er en gennemgang af de nye regler om lønmodtagernes rettigheder ved ansættelsens ophør.
Et afsnit om aktieløn fortæller kort om aktieløn/medarbejderaktier, og hvad der er vigtigt at være opmærksom på i den sammenhæng.
En jungle af sider om arbejdsmiljø
Et lige så væsentlig område er arbejdsmiljøet, som ofte først bliver rigtig interessant, når det ikke er godt. Hvis man ikke beskæftiger sig med arbejdsmiljø til daglig, er det et område, hvor det kan være svært at orientere sig. I første omgang er det svært bare at finde ud af, hvilke aktører, der findes inden for området. Et rigtigt godt overblik over de forskellige aktører på arbejdsmiljøområdet fandt jeg på www.aoffakta.dk/aktoerer/.
Sider der ikke opdateres
Hvis man søger på internettet efter 'arbejdsmiljø' får man links til tilsyneladende gode og informative hjemmesider om emnet, men ved nærmere efterforskning er disse sider i kraft af strukturændringer/nedskæringer på området ikke opdateret. Mange af disse websteder var etableret af Arbejdsmiljørådets Service Center, der blev nedlagt med udgangen af 2004, og deres arbejde er - i hvert fald på webområdet - ikke fulgt op. Så websteder som 'Den psykiske arbejdsmiljøportal - God arbejdslyst' og 'Webstedet om ensidigt, gentaget arbejde' bliver ikke opdateret, og går man til www.ami.dk, som der ellers henvises til i stedet, bliver man skuffet.
Gode websteder om emnet
www.arbejdsmiljoportalen.dk:
HK har oprettet webstedet 'ArbejdsmiljøPortalen', der giver mange oplysninger om emnet. Under 'Psykisk arbejdsmiljø' finder man oplysninger om alenearbejde, sexchikane, stress osv. og under 'Fysiske arbejdsmiljø' kan man f.eks. læse om hjemmearbejdspladser, indeklima, lyd, lys, museskader m.v. På webstedet findes mange nyheder om arbejdsmiljø generelt, links inden for det enkelte emne samt mulighed for at stille spørgsmål om arbejdsmiljø.
www.at.dk:
Arbejdstilsynets hjemmeside er svær at komme uden om, hvis man skal hente information om gældende regler. Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, som fører tilsyn med virksomhederne, udarbejder regler om arbejdsmiljøforhold og informerer om arbejdsmiljø.
Barsel, adoption og omsorgsdage
Reglerne om barselsorlov er også indviklede, da der dels findes regler både for 'almindelige' fødsler, adoption, flerlinger, spædbarnsdød samt regler om udskydelse, fordeling mellem forældrene osv.
Mange hjemmesider berører emnet
Mange fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, kommuner, interesseorganisationer skriver om barsel, men de bedste steder med de faktuelle oplysninger jeg har fundet, er udarbejdet af dem, der sidder med ansvaret også. Det drejer sig om:
www.danmark.dk:
Gå ind under Samfundsnøglen > Fra vugge til grav > At få barn > Barselsorlov. Her er en god og kortfattet beskrivelse af reglerne, uddybende regler for forældre i specielle situationer samt god beskrivelse af økonomien under barsel. Det er også her man finder - og igen i letforståelig og struktureret form - regler for 'Orlov til børnepasning' og 'Omsorgsdage'.
www.bm.dk/barselsorlov:
Beskæftigelsesministeriet har med held fået beskrevet lovgivningen omkring barsel og adoption i 17 punkter med sigende overskrifter (f.eks. 'Muligt at udskyde noget af orloven'). Et af punkterne hedder 'Eksempler' og beskriver otte forskellige måder at sammensætte barselsorloven på ud fra otte familiers konkrete situation. Man kan f.eks. læse historien om Susanne og Anders, der holdt ferie midt i orloven. Man kan også her læse om børnepasningsorloven.
www.prosa.dk/loen_job/barsel/faq/gravid.shtml:
PROSA har lavet en god FAQ om barsel, der også giver svar på nogle af de andre spørgsmål, man har i forbindelse med graviditet og fødsel, f.eks. 'Kan jeg kræve noget af mit arbejdsmiljø, når jeg er gravid?'. FAQen er delt op i sektionerne: 'Jeg er gravid', 'Jeg har født', 'Efter min orlov' og 'Gammel orlov (børnepasningsorloven)'.
Alle de andre emner
Og så er der de emner jeg ikke fik omtalt: arbejdstid og overarbejde, pension, ferie og orlov, sygdom, klausuler, ophavsret og opfindelser, ansættelseskontrakter. Hvis du går på opdagelse på de hjemmesider, jeg har brugt i artiklen, vil det helt sikkert hjælpe dig til at finde oplysninger om disse emner også. Læs f.eks. om konkurrenceklausuler på www.ida.dk, eller find alt om ferie på www.hk.dk > faglig service > ferie