Han har 20 indere siddende i Pune i Indien og seks danskere på kontoret i Aarhus.
Stifter og direktør af Headfitted Mikkel Thormod lærte om outsourcing til Indien, mens han var i B & O, og da han stoppede der i 2007, brugte han nogle af kontakterne til at starte sin virksomhed. Headfitted laver unikke softwareløsninger i tæt samarbejde med kunder som Vestas, TDC og LEGO.
– Det er relativt besværligt at starte firma op i Indien. Ja, det tog otte måneder. Det var svært at skaffe folk i starten på grund af flere ting, men nu har vi en HR-manager i Indien, fortæller Mikkel Thormod.
Tester cv'et
Han går op i kvalitet og vil gerne ansætte de bedste, men et problem er, at man ikke altid kan stole på indernes cv, fordi mange enten lyver eller overdriver i deres cv.
– Vi har derfor lavet en test. Ansøgere får en opgave, som de skal løse på to timer i et lokale. Hvis de klarer den, så vil vi snakke med dem. Men et andet problem er, at de skifter job og flytter meget ofte, nogle gange efter krav fra familien, fortæller han.
Headfitted laver derfor en kontrakt med medarbejderne, som binder dem i to år, og hvis de siger op inden for de to år, skal de betale tre måneders løn tilbage. Denne er kun indført for at beskytte dem over for deres familier, som gerne ser, at de arbejder for et kendt firma. Hvis medarbejderen selv ønsker at komme videre, skal de ikke betale noget.
– Det kan de forholde sig til og forstå, men det ville jo aldrig gå i Danmark, siger Mikkel Thormod.
Han understreger, at man kun kan beholde folk, hvis man behandler dem ordentligt. Han og en medarbejder er derfor i Indien mindst tre gange om året. I det daglige skyper de hver dag i mindst en time. 'Har du snakket med din inder i dag? er noget, alle i Aarhus er bevidste om at overholde.
Ligeværdigt samarbejde
Indere er meget sociale, men der er også et stærkt hierarki – ingen under den typiske indiske chef siger noget. Mikkel Thormod tog derfor inderne med ud i bjergene væk fra den indiske chef.
– Det åbnede døre og gav langt større forståelse for hinanden. Du skal svinge godt med dem, og hvis man ikke taler sammen jævnligt, så glider kontakten mellem os.
Mikkel Thormod har brugt megen energi på den agile udviklingsmetode Scrum, som bruges i blandt andet projektledelse, og har undervist inderne i det.
– Scrum er med til at synliggøre problemerne, og nu siger de: 'Vi vil rigtig gerne Scrum – hjælp os med at gøre det, så vi kan levere til tiden'. Metoden giver dem langt mere ansvar, pointerer han.
Lokaler og internet i Indien koster cirka det samme som i Danmark, men lønnen er kun en tredjedel. Til gengæld forventer inderne en lønstigningsgrad på 30 procent om året.
– Jeg bruger deres hoveder – ikke deres hænder - i et ligeværdigt samarbejde, så jeg kan bruge deres viden. Fagligt lærer de ting, som de aldrig ville i andre indiske virksomheder. Vi betaler desuden læge, tandlæge og giver løn under sygdom. De arbejder også kun otte timer om dagen. Det virker bedre, og det nyder de, siger Mikkel Thormod.
Problemer med ja
Indernes forhold til ordet ja er noget, han og Headfitted har bøvlet meget med. Inderne siger ja, selvom de kun er 10 procent sikre på, det kan lade sig gøre, mens vi i Danmark først siger ja, når vi er 90 procent sikre.
– Vi går direkte til hinanden i Danmark og forventer klare svar. Det gør inderne ikke. I starten troede de, at jeg var sur på dem. Indtil jeg fik Line Mark Rugholt fra Culturewise til at undervise dem i dansk kultur. Nu er vi ved at have fundet en fælles måde at tale sammen på. Men hvis de siger 'Yes Sir', så har vi virkelig vredet armen om på dem.
Han fastslår, at han aldrig vil kunne undvære danske udviklere:
– Inderne er på højde med en dansk datamatiker, men ikke med en dansk datalog. De er meget fokuserede på værktøjer, og der er en udfordring i at træne dem op. Vi kan ikke outsource alt til Indien – de danske udviklere skal være med til at lave arkitekturen og sikre kvaliteten.