A-kassen

Flere kan få efterlønsbidrag udbetalt skattefrit

Lovforslaget om skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrag er som forventet blevet vedtaget. Dog med en ændring, som betyder, at flere end forventet kan benytte muligheden.

Betaler du til efterlønsordningen, har du nu mulighed for at vælge at få dit bidrag udbetalt skattefrit. Det gælder, hvis du på ansøgningstidspunktet endnu ikke har nået folkepensionsalderen eller er overgået til efterløn. Det er netop blevet besluttet af Folketinget.

Hvis du ønsker at få tilbagebetalt dit efterlønsbidrag, skal du fravælge efterlønsordningen og søge om at få efterlønsbidraget udbetalt på vores selvbetjening. Ansøgningsperioden er fra den 1. januar til den 30. juni i år. Hvis du sender din ansøgning på mail, via almindelig post eller afleverer den personligt, er seneste frist den 29. juni inden vores lukketid. Du kan finde ansøgningen i selvbetjeningen.

Når du har fået tilbagebetalt dit efterlønsbidrag, kan du ikke fortryde dit valg. Det vil sige, at du ikke længere har mulighed for at opnå ret til efterløn. Du har heller ikke længere ret til et seniorjob, tilmelde dig fortrydelsesordningen, benytte dig af fleksydelsesordningen eller søge om skattefri præmie. Så sørg for at træffe din beslutning på en veloplyst baggrund.

Du kan beregne din efterløn på selvbetjeningen under efterløn eller på efterloensberegner.dk.

Dagpenge i udlandet

Vi har fået et par henvendelser om, hvorvidt det er muligt at få dagpenge, hvis man deltager i fjernundervisning fra en udenlandsk uddannelsesinstitution. Svaret er, at det desværre ikke er muligt. Det begrundes med, at uddannelser, der kan følges sideordnet med udbetaling med dagpenge, kun gælder for danske uddannelser og undervisning i Danmark. Det er heller ikke muligt at søge om EØS-dagpenge i en periode, hvor man følger et kursus i et andet EØS-land.

Hvis du derimod bliver inviteret til en konkret jobsamtale i et andet land både inden for og uden for EØS, så er der mulighed for at få dagpenge under hele opholdet, hvis:

•                       Jobsamtalen er dokumenteret, inden du rejser

•                       Du har givet besked til a-kassen og jobcentret, før du rejser

•                       Du er tilbage i Danmark inden for fem dage

Er alle punkterne opfyldt, har du mulighed for at få dagpenge.

Frivilligt ulønnet arbejde

Lovforslaget, som skulle ændre reglerne om frivilligt ulønnet arbejde, er også blevet vedtaget. Dagpengemodtagere vil få ret til at have frivilligt ulønnet arbejde i op til 44 timer om måneden og efterlønnere i op til 65 timer om måneden. Husk at give a-kassen besked om frivilligt ulønnet arbejde, før du begynder.

Ændringer af regler 1. oktober

Reglerne for frivillige brandmænd og hjemmeværn bliver ændret. Det betyder, at medlemmer af hjemmeværnet, lokalt beredskab og frivilligt brandværn, der modtager rådighedsvederlag, diæter eller personlige tillæg efter 1. oktober 2018 – langt om længe – ikke skal modregnes i ydelser fra a-kassen.

For deltidsansatte brandmænd bliver det sådan, at man fortsat skal modregnes i ydelser, da man – i modsætning til medlemmer af hjemmeværn – er beskæftiget. Til gengæld bliver man undtaget fra 30-ugers begrænsningen i forhold til supplerende dagpenge.