Da den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i sommer annoncerede, at han ville afskaffe opholdskravet, var glæden stor. Det samme gjaldt løftet om forbedring af arbejdsmiljøindsatsen. Jeg lovede også, at PROSA vil holde øje med, at løfterne indfries.
I regeringens udspil til finanslov for 2020 er der afsat flere midler til Arbejdstilsynet. 480 millioner kroner over tre år skal være med til at forbedre arbejdsmiljøet og bekæmpe social dumping. Konkret betyder det blandt andet ansættelse af 80 nye tilsynsførende hos Arbejdstilsynet inden årsskiftet. Det er virkelig hårdt tiltrængt efter flere års nedskæringer, så jeg vil rigtig gerne kvittere for dette punkt i finanslovsudspillet.
Men jeg mangler også noget: Fjernelsen af opholdskravet. Opholdskravet blev indført af den tidligere regering og betyder, at man skal have boet i et EU- eller EØS-land i 7 ud af de sidste 12 år for at kunne få dagpenge i Danmark. Desværre er fjernelsen af opholdskravet ikke en del af den fremlagte finanslov. Og ingen ved, om det kommer med i år.
Opholdskravet rammer dels de udlændinge, som har fået job i Danmark, dels de danskere, der har boet ude i verden i en årrække. Det rammer også a-kasserne, som skal bruge uanede kræfter på at undersøge, hvor de ledige har været i de seneste 12 år.
Ovenikøbet er loven indført med tilbagevirkende kraft. Så hvis du har været i Spanien i fem år, så tror du måske, at du har dit på det tørre, for det er jo et EU-land. Men så let slipper du ikke. Du har nemlig selv ansvaret for at dokumentere, hvor du har befundet dig. Jeg kan hilse og sige, at det slet ikke altid er let. For da du boede i Spanien, vidste du jo ikke, at du mange år senere skulle dokumentere, hvor du opholdt sig.
Al denne bureaukratiske administration betyder helt konkret, at vores medlemmer kan komme til at vente mere end et halvt år, før de kan få deres dagpenge. Også selv om de hele tiden har været i et EU-land.
Efter opholdskravet trådte i kraft den 1. januar 2019, har en del medlemmer meldt sig ud af a-kassen. Det er en logisk beslutning, fordi de i mange år fremover ikke vil have mulighed for at få dagpenge, hvis de skulle blive ledige.
Nu spørger folk så, om de skal melde sig ind igen – og ingen kan svare dem. Hvis opholdskravet fjernes, kan det jo være vigtigt at melde sig ind i en fart. Men hvis opholdskravet alligevel ikke fjernes, så er det altså rigtig mange penge, som spildes. Det kan ministeren ikke være bekendt. Tryghed skal ikke være et spil. Så kom nu med et lovforslag, der sætter en stopper for denne urimelige lov. Og sørg for, at finansloven har en bevilling, der dækker de omkostninger, det vil medføre for staten.