PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Arbejdsmarkedet, Psykisk arbejdsmiljø

Fra stress til selvstændig på Bornholm

Jan Ankerstjerne gik ned med stress i telebranchen og tog sit liv op til overvejelse. Det endte med, at han trak rødderne op, flyttede med hele familien til Bornholm og blev selvstændig.

Jan Ankerstjerne var ved at gå ned med stress. Tre familieforøgelser og flere fyringsrunder i hans gamle job i Telia gjorde ham langsomt trættere, og han begyndte at glemme ting.
– Det var en sjov tid, som gav mig en masse erfaring. Men der skulle ting i luften hele tiden for at konkurrere, vi havde hele tiden brandslukningsopgaver med de nye ting, der gik ned, og man fik aldrig tid til kvalitetstjek, fortæller 43-årige Jan Ankerstjerne.
Til sidst blev også han fyret og havde de følgende år flere forskellige job i telebranchen og IBM. I hans sidste job i telebranchen kørte han 80 kilometer hver vej, så han tog af sted klokken 8 og var hjemme tidligst 18 – noget der gav meget lidt tid til familien.
– Jeg var oppe og køre i det der høje niveau. Jeg skulle have en god bil, et stort hus og brødføde familien.
Det endte med en langtidssygemelding, et karriereskift og en flytning med hele familien til Bornholm.
– Sidste sommer kunne jeg mærke, at jeg var begyndt at få ondt i maven. Jeg begyndte også at glemme ting og sager, og det lignede ikke mig. Jeg gik til lægen, som anbefalede, at jeg meldte mig langtidssyg, for der var mange faresignaler, jeg skulle passe på, siger Jan Ankerstjerne.
Han var sygemeldt i fire måneder, hvor han for at komme i gang begyndte at løbe en tur hver morgen. Langsomt vænnede han sig til tanken om at lave grundlæggende om på sit liv.
– Det lettede et eller andet fra mit hjerte. Pludselig vidste jeg bare, at jeg ikke skulle tilbage til det job.

Fred og ro på Bornholm

Så han blev afskediget som en fælles beslutning, da firmaet var for lille til, at han kunne få et mindre ansvarsfuldt job. Samtidig gik hans kone ned med sin selvstændige butik, og familien måtte flytte fra hus og hjem.
– Så tog vi beslutningen om at flytte til Bornholm og starte på en frisk. Man opdager, at man godt kan undvære hus og bil, og at det er de andre værdier, der betyder noget, siger Jan Ankerstjerne.
Hans kone kommer oprindeligt fra Bornholm, og hele familien trængte til fred og ro og en ny tilværelse, så det talte for klippeøen.
1. maj åbnede han sin egen selvstændige virksomhed i Nexø, hvor han vil bruge sin gamle it-erfaring til at give support til private, der har problemer med computeren, printeren eller vil have hjælp til at lave websider.
– Jeg har baggrunden i orden og ved, hvordan det er at supportere folk, så jeg satser. Der er for stor risiko for, at jeg ville gå ned med stress, hvis jeg skulle passe et almindeligt job. Nu har jeg frihed til selv at styre min hverdag, og jeg laver noget, jeg brænder for, siger Jan Ankerstjerne.

Hjælp fra mentor

Han har lejet et billigt kontor i et erhvervshus i en gammel møbelfabrik, hvor han sidder sammen med en masse andre iværksættere.
– Alle de andre her har en masse god erfaring, man kan trække på. Vi er også ved at starte et netværk for iværksættere.
Han har også fået en mentor, som han kan sparre med om udfordringerne ved at starte en virksomhed.
– Vi taler sammen hver dag om, hvordan man markedsfører sig selv og kommer ud til kunderne. Som selvstændig skal man jo selv ud og sælge sit produkt. Hvor folk før kom til mig med deres problemer, skal jeg nu ud og spørge folk, om de har problemer, siger Jan Ankerstjerne.
Som selvstændig skal man nemlig vende sin tankegang modsat af, når man er lønmodtager – det er en af de sværeste ting at lære ved at være iværksætter, mener han.
Han har også spurgt en del venner til råds.
– Hvis man står alene om det, er det svært. Så man skal også huske at sørge for at få familiens accept.
Og det har Jan Ankerstjerne i hvert fald. Hans tre børn og hustruen trives i det nye liv på Bornholm, og familien er netop blevet forøget yderligere – med tvillinger.