- Det kom nu ikke som nogen overraskelse for mig, fortæller Torben Schou Jensen, som arbejder som udvikler, i hvert fald lidt endnu. Der har ikke været så travlt det sidste års tid, og det er ikke en hemmelighed, at det går dårligt for moderselskabet SAS. Scandinavian IT Group har lige været igennem en omfattende omstrukturering, posen med mellemledere og ansatte er atter blevet rystet godt og grundigt, og en ny organisation blev sat i kraft 1 oktober.
For 1 år siden blev de fleste eksterne konsulenter opsagt som en følge af nedgangen efter WTC tragedien. Nu er det de erfarne der står for skud. Flere kundeaftaler står foran genforhandling, hvor vi troede aftalerne var gældende flere år endnu.
På informationsmøderne er der gjort reklame for forskellige former for frivillige ordninger -orlov eller aftrædelse.
God jul
I slutningen af oktober blev de ansatte konfronteret med, at der ville ske fyringer, dog var det stadig uvist hvor mange.
- Det tal fik vi at vide midt i november: Der ville blive fyret 175 i alt i Scandinavian IT Group, heraf 115 i Danmark, det samme som 25% af alle udviklere. Fyringerne kommer til ske den 11. december, god jul!, siger Torben ironisk. Lige nu går alle rundt og er lidt nervøse, fordi vi ikke har fået besked om, hvem det er, der skal fyres, hvilke opgaver, der rammes eller hvilke profiler.
Normal stemning
- Lige da jeg kom hjem fra ferie, var stemningen egentlig meget normal, fortæller Torben. Det var først efter, at vi fik antallet at vide, at det ramte arbejdsglæden. Reaktionerne er meget forskellige. Der har været tilfælde hvor nogen er brudt sammen. Andre er forvirrede og vrede. En ting har de fleste dog til fælles; vi er ramt på arbejdsglæden. For hvorfor skulle man yde sit bedste, når man ikke ved, om man er købt eller solgt? spørger Torben.
Fanden-i-voldske
Scandinavian IT Group har over årene udviklet sig til et disciplineret sted, hvor der ikke er mange hyggelige samtaler de ansatte imellem i arbejdstiden. Lige pludselig fører medarbejderne ikke-arbejdsrelatede diskussioner, helt ligeglade med om chefen eller andre hører det. Nogle bliver mere fanden-i-voldske, når de befinder sig i limbo, hvor de ikke ved, hvad morgendagen bringer.
Kriterierne for fyringerne er endnu ikke fastlagt. Derfor dirrer nervøsiteten i de fleste kroge.
- Der går mange rygter, konstaterer Torben. Det bliver sagt, at ledelsen fyrer efter at ramme en bestemt procentsats i Scandinavian. Vores direktør har direkte sagt, at de svenske edb-arbejdere skulle være billigere og bedre. Bliver det ligesom i 1991, hvor prikkerunden går ud over dem, som har sagt chefen imod i den sidste uges tid? I Norge og Sverige er det SIFU (sidst ind, først ud) princippet, der gælder, men i Danmark har ledelsen frit spil.
Rystet sammen
Arbejdsmiljøet har længe haltet, mener Torben.
- Der er få, der hjælper hinanden herude. Alt skal faktureres til en kunde, og det gør, at de fleste hytter hver sit. Den forestående massefyring ryster folk sammen. Efter et af informationsmøderne var jeg ude og drikke øl med nogle kollegaer, man ellers aldrig taler med om andet end arbejde.