Hardware, Systemudvikling og systemer, It og samfund, Ophavsret

Giv mig en intelligent videooptager

Internettet udvikler sig til et kaotisk streaminghelvede. Men jeg har brug for en opdateret pendant til fortidens vhs-optager.

Som nybagt Netflix-bruger er min dom klar. Brugeroplevelsen dirigeret fra min Wii-remote i divaneseren svarer en del til at rode rundt i dvd-tilbudsdyngen i forne tiders Blockbuster. Skal det være Chuck Norris som Texas Ranger eller en anden første sæson af en tredjerangs-serie fra Nordamerika?
Garnerer jeg den oplevelse med min 4G-netforbindelses evindelige krav om at klikke o.k. til mere båndbredde, fordi mit forbrug har overskredet data-abonnementets grænse, og tilsætter jeg de tisgule danske undertekster af svingende og undertiden tvivlsom kvalitet, ja, så er jeg ikke overvældet af den nye digitale brugeroplevelse via en fjernbetjening.

Møg EPG

Jeg kan også vælge at slukke for internettet og hoppe over på mit kabel-tv, hvor YouSee i øjeblikket underholder sig selv med at flytte rundt på de mange kanaler, der ligger i en pele-mele af digitale og analoge formater. Så kan jeg fyre op under min lavpristuner fra Denver Electronics og forsøge at programmere boxen til at optage film på den tilsluttede harddisk. Den elektroniske programguide er bare ulogisk at anvende og utrolig sløv til at lade sig befolke med programmer.

Nutidens lovlige digitale underholdningstilbud i Netflix og internetklassen er alt for fragmenterede, og alternativer forekommer kun spredt i nicheprægede lavprisprodukter, gråzone-ramte htpc'er og ulovlige fildelingstjenester.

Mulighederne for os forbrugere forekommer mig kort sagt usandsynligt bøvlede og handicappende i forhold til det potentiale, som blinker lige for næsen af de kommercielle udbydere.

Tilbage til fremtiden

Tillad mig et tidshop til 2003, hvor jeg fik en forsmag på, hvad fremtiden kunne rumme. Dengang anskaffede jeg mig en futuristisk harddiskoptager fra det lille danske firma Kiss. Den havde en internetforbindelse til en uhyre anvendelig elektronisk programguide, hvor man eksempelvis kunne sortere på indholdstype og på få sekunder programmere bæstet til at optage alle ugens film. Sådan. Til overflod kunne jeg dengang gå på internettet via min helt usmarte Sony Ericsson-mobiltelefon og fjernprogrammere min optager til at optage et program, hvis jeg havde glemt det. Optageren tjekkede jævnligt en internetserver for optagelsesønsker.

Senere opkøbte Cisco den danske virksomhed og aflivede diskret de smågeniale apparater. Men hvor jeg dog savner et nutidigt modstykke.

For nutidens udbud og utilstrækkelige funktionalitet er alt for præget af angsten for kontroltab hos udbyderne af de digitale videolyksaligheder. Popularitet, brugbarhed og nytte går gennem udnyttelsen af de teknologiske muligheder. Ikke gennem kontrolmekanismer som DRM og invaliderende indgreb i oplagte funktionaliteter. Med andre ord: Giv os en nutidig og intelligent videooptager.