Den hedder Tunturi, er konciperet i Finland og fabrikeret i Kina. Træningscyklen er halvandet år gammel og har magnetbremse og sensorer, der dømmer mit muskelarbejde, sladrer om pulsen og beregner min hastighed. Det er godt, men ikke topmotiverende i sig selv.
En af mine første cykel-handlinger var at downloade den tilhørende app til min smartphone og parre den med cyklen. Det gik fint, og snart trampede jeg løs på en virtuel bjergvej et sted i Norditalien.
Den ganske uspændende solo-slutspurt udløste en fattig applaus fra det virtuelle publikum, og så crashede den app hver eneste gang, når den forsøgte at gemme cykelturens data. Derfor måtte jeg nøjes med cyklens indbyggede display.
Det slog mig, hvor totalt idéforladt app havde været. Dens nærmest invaliderende, funktionalitet og mangler på tilpasning fik min gamle Wii-konsols muligheder for bowling, jogging og bordtennis til at fremstå som et veritabelt slaraffenland for motionslystne mennesker.
For en måned siden kom der dog en helt ny udgave af appen. Ikke fra Tunturi, men fra en kinesisk udvikler, som også stod bag den tidligere officielle app.
iConsole+ HD har en interessant ny mulighed for at integrere Google Maps og planlægge sine egne ruter, og efter lidt kamp med grænsefladen fik jeg designet min helt egen virtuelle rute mellem sommerresidensen og mit arbejde.
Som en virkelig fin feature sørger appen for at udnytte Googles topografiske data til at justere cyklens magnetbremse og derved simulere højdeforskelle i ruten. Bagefter kan brugeren både lagre og publicere data på sociale medier, hvis han ønsker den opmærksomhed.
Alt sammen fine takter, men stadig med et umådeligt potentiale for forbedringer. Så hermed en opfordring til hardwareleverandører: Gør alle specs tilgængelige for udviklere. Samarbejd om og benyt åbne standarder. Sats på at få jeres cykler til at være den fedeste platform for en mangfoldighed af software frem for at rutte med information og være proprietæragtige. Og til udviklerne: I 2016 ønsker jeg mig en app, der:
- tilbyder mig en semiintelligent cykel-modstander
- leverer simuleringer med medvind og modvind, gerne med et tilfældighedselement
- rummer min detailtilpasning af alle cykelvariabler
- muliggør online-simultancykling med venner og konkurrenter
- har integration med Google Streetview og andre cloud-tjenester
- samarbejder gennem en brugertestet grænseflade.
Det burde jo ikke være raketvidenskab.