Google AdSense – Passiv indkomst mens du studerer

Kunne du også bruge lidt ekstra lommepenge til supplering af SU’en? Du har måske allerede en hobbyhjemmeside eller en blog, men har du tænkt på at du kan tjene penge på din webside?

Hvad er Google AdSense?
AdSense er et program lavet af Google, som leverer annoncer til din hjemmeside, der passer til indholdet af websiden. Hver gang en bruger klikker på disse annoncer, går noget af indtægten til dig og resten til Google. Annoncerne der bliver vist, kommer fra AdWords annoncører, som har valgt at deres annoncer ikke kun skal vises på Google og deres søgepartnere, som f.eks. Jubii, Eniro osv. Men også displaynetværket, som er det netværk du bliver en del af, hvis du vælger at indsætte annoncer på din hjemmeside.

Der er to muligheder for hvordan du kan tjene penge med Google AdSense:
1. AdSense til indhold gennemsøger automatisk indholdet på din hjemmeside eller blog, og vælger på baggrund af indholdet, annoncer der passer til hjemmesidens emne, og derfor er målrettet brugerne af hjemmesiden. Dette er en af grundene til, at disse tekstbaserede annoncer har så stor succes, da de altid har relevans for den besøgende bruger.

2. Du kan også give brugerne af din hjemmeside mulighed for at søge på Google, via din hjemmeside, således du tjener penge på Google-annoncerne på søgeresultatsiderne.
AdSense netværket består som sagt af en meget stor gruppe af hjemmesider - alt lige fra små til meget store websider og portaler, der har indsat annoncer på deres sider, for at skabe en ekstra indtægtskilde. Nogle af de største danske sider, benytter AdSense blandt indholdet. Næsten alle nyhedssider som f.eks. TV2, Ekstrabladet m.m. benytter AdSense, sammen med andre grafiske annoncer. Disse store sider omsætter for mange millioner kroner alene på grund af AdSense-annoncer.

Hvad er passiv indkomst?
Har du også haft en drøm om at tjene penge uden at røre en finger? Passiv indkomst kan være erhverv, som f.eks. ejendomsudlejning, salg af aktier og forfatter-honorarer fra biblioteker mv.
Mange har ofte en forkert opfattelse af at skabe en passiv indkomst vha.  Google AdSense. Det kræver hårdt arbejde, hvis du skal tjene mere end et par kroner om måneden.
Du skal for det første have en hjemmeside med en masse godt indhold. Det tager tid at skrive artikler, lave research, og så skal din side derudover tiltrække nok besøgende, til der opstår et så højt antal klik på annoncerne som muligt.

Så meget kan du tjene!
Du kan tjene ligeså meget som du vil – det handler om at have det rigtige indhold, der ranker godt i Google på de rigtige søgeord og så selvfølgelig at have valgt nogle gode annonceformater, samt placeret disse på nogle gode steder på hjemmesiden.
Men det er ikke absolut umuligt at tjene 1-200 kr. dagligt ved en mindre indholdshjemmeside med få timers arbejde om måneden.

Men der også nogle som virkelig tjener kassen på Google AdSense. En fyr ved navn Jeremy blev ”verdenskendt” da han i 2005 postede et billede, hvor han stod med en Google check på 132.994,97 dollars, som han havde tjent på én måned.

Hvad skal der til?
Før du kan komme i gang med AdSense skal du selvfølgelig have en hjemmeside eller blog kørende, der har noget godt indhold. Derudover skal du oprette en AdSense konto på www.google.com/adsense. Her kan du ansøge om at få lov til at vise annoncer på din hjemmeside. Derefter vil Google gennemgå din side, og vil efter en uges tid sende dig en mail, om du er blevet accepteret eller ej.

Implementering af kode
For hver annonce får du en stump JavaScript kode, som du skal indsætte  hvor annoncen skal vises. Har du blot en statisk HTML side, indsætter du den pågældende kodestump et sted mellem <body> og </body>. Er der tale om en form for CMS eller anden form for dynamik, kan det være du skal tilføje disse stykker kode i et template eller anden form for skabelon.
Du skal være opmærksom på at der max må være 3 annoncer på en underside, derfor skal du nøje overveje hvor de skal placeres.

Trafik til hjemmesiden
Hvis du virkelig skal have succes og optjene penge du faktisk kan mærke, skal du selvfølgelig også have en god mængde trafik til din hjemmeside. Der er ikke nogen regel om, hvor mange besøg din hjemmeside skal have, før det kan betale sig at have annoncer på. Er annoncerne blot placeret rigtigt med det rette format, har du en stor chance for, at en anselig del af dine besøg vil klikke på annoncerne, da de er meget specifikke i forhold til den pågældendes sides indhold.
Nogle køber sig til denne trafik, ved selv at have AdWords annoncer, men dette er lidt at gamble, da man hele tiden skal sørge for at give mindre for AdWords annoncerne i forhold til AdSense indtjeningen.
Den billigste metode er helt klart, hvis din hjemmeside er godt placeret i det organiske indeks, på nogle gode søgeord der skaber en masse besøg til din hjemmeside. Du vil efterfølgende kunne se hvilke søgeord/undersider der konverterer til klik på annoncerne og hvilke der ikke gør i Google Analytics.

Annoncefiltrering
Hvis din hjemmeside har direkte konkurrenter, der benytter AdWords til at annoncere med, har du mulighed for at opsætte et såkaldt annoncefilter og på den mode filtrere specifikke annoncører fra.

Annonceformater
Der findes en stor vifte af annonceformater, du kan implementere på hjemmesiden. De mest kendte og benyttede annoncer er tekstannoncerne, hvor du kan vælge alt, lige fra lange formater i størrelsen 728x90 til mindre rektangulære former som 180x150.
Udover at kunne vælge mellem 12 forskellige tekstannonceformater, har du også mulighed for at indsætte grafiske og video annoncer, samt såkaldte linkenheder, der blot er en liste, som kan vise fra 4-5 links. Alle disse forskellige former for annoncer findes også i forskellige størrelser. Udover at vælge format, kan du også ændre farverne, således de f.eks. falder naturligt ind på din hjemmeside.

Betaling af annoncering
Hver gang en besøgende på din hjemmeside klikker på en af annoncerne fra Google, tjener du alt fra få ører til flere kroner. Disse penge sparer du op på din konto og kan derefter vælge hvor ofte du vil modtage betaling og om det skal foregå vha. en traditionel check mod et mindre gebyr, eller om det skal foregå via en normal bankoverførsel.
Google har en udbetalingsgrænse der ligger på 600kr. Du skal altså minimum have tjent 600kr, før du kan få dem udbetalt.

Optimering af AdSense indtjening
Nu har vi lavet noget godt indhold, skaffet en masse besøg og brugerne er faktisk begyndt at klikke lidt på annoncerne. Er det så tid til at læne sig tilbage og se pengene rulle ind på kontoen? Svaret er nej. Nu begynder det sjove, for nu skal vi have optimeret indtjeningen ved hjælp af en række værktøjer Google stiller til rådighed. Det er nemlig ikke lige meget hvilken størrelse, farve og hvor dine annoncer er placeret på siden. Nogle opdager det giver flest kliks, hvis annoncen falder mere eller mindre i med indholdet på hjemmesiden, hvor andre finder ud af at annoncen skal være skrigende lyserød. Derfor skal du teste og prøve dig frem, indtil du finder den form for annoncering dine brugere fanges af.

Sammenkæd Analytics og AdSense
Ved hjælp af de detaljerede statistikker, der findes i Google Analytics, har du mulighed for bedre at forstå de besøgende og deres adfærd. På baggrund af alle disse data, har du mulighed for at optimere effektiviteten af dine annoncer.
Ved hjælp af Analytics, kan du finde de sider med mange sidevisninger, men med meget lidt indtjening. Her har du så mulighed for at afprøve andre annonceformer og formater, samt placeringer.
Ved at bruge rapporten ”Bedste AdSense-henvisere”, kan du identificere hvilke kilder der tiltrækker de brugere, som giver den bedste indtjening. Måske opdager du at søgeordet x der giver 300 besøg ikke giver så mange kliks, som søgesætningen y, der kun giver 72 besøg.
Du sammenkæder Analytics og AdSense, ved at være logget ind på din AdSense konto, her kan du på siden ”oversigt” eller ”Avanceret rapporter” finde et link til Google Analytics.
Du skal dog være opmærksom på at dit AdSense login, skal være administrator på den pågældende Analytics konto.

Programpolitikker
Google har opsat nogle politikker, som skal overholdes, hvis ikke du ønsker at få deaktiveret annoncevisningen og måske også din konto.
Du må selvfølgelig ikke modtage ugyldige kliks, så du skal altså ikke selv klikke på dine annoncer, få andre til det eller skabe en form for kunstige kliks vha. makrooptagelser, programmer eller andet.
Derfor må du heller ikke opfordre brugerne på hjemmesiden til at klikke på annoncerne.
Derudover må du heller ikke indsætte AdSense kode på sider der overtræder Googles retningslinjer. Dette er bl.a. pornografiske sider og sider med hasardspil, våben, medicin, øl og spiritus, hacking og cracking mv.

Der er flere politikker og retningslinjer for at implementere Google annoncer på din hjemmeside. Disse kan du læse mere om på www.google.com/adsense/support/