Software, Systemudvikling og systemer

Google vil sende styresystemerne på pension

Med Chrome-browseren vil Google udrydde nødvendigheden af styresystemer. Det kommer dog næppe til at ske, vurderer ekspert.

 

Hastighed. Det er nøglen til fremtiden, når det gælder afvikling af programmer og måden, man benytter en computer på.

Det mener man i hvert fald hos Google, der med Chrome-browseren går nye veje i forhold til konkurrenterne. Browseren er hovedindgangen til alt. Her undgår man lang opstartstid af computeren og diverse handlinger i styresystemet, inden man kan bruge browseren.

Løsningen hedder Chromebook. En lille bærbar computer, der udelukkende indeholder en browser, og som starter på få sekunder.

– Styresystemer går mange årtier tilbage, og det er en styrke, men også en svaghed. De er bygget på mange lag, så når Windows starter, skal man vente et stykke tid, fordi der skal tjekkes mange forskellige indstillinger i systemet. Vi har lavet en løsning, der hurtigt går på nettet og ikke behøver en omvej via et traditionelt styresystem. 10 sekunder, så er du klar og har adgang til online programmer, kalender, e-mail og dokumenter via browseren. Og det er jo det, som mange mennesker udelukkende bruger og derfor også efterspørger, mener vi, siger product manager Anders Sandholm fra Google-teamet i Aarhus, der står for udviklingen af Chrome.

Browseren som magtfaktor

Filosofien i Google er, at det er browseren, der bliver en magtfaktor de kommende år. Det vil ske i takt med højere hastighed via stadig større båndbredde og dermed muligheden for at udvikle og afvikle tungere og større applikationer. Og det er udelukkende til gavn for brugerne, mener man i Googles udviklingsteam, der arbejder på at få Chromebooks på markedet overalt i verden. Endnu er de dog ikke tilgængelige i Danmark.

Microsoft, med både Office-pakken og ikke mindst Windows, er en virksomhed, der er vokset op omkring softwareprodukter, inden internettet blev udbredt. De har derfor en historisk anden tilgang til måden at bruge computere på. Hos Microsoft Danmark afviser man da også Googles vision om en styresystem-fri fremtid.

– Vi tager selvfølgelig Google alvorligt, men de har en helt anden forretningsmodel, som handler om, at jo flere brugere, der benytter deres browser og søgemaskine, jo flere penge kommer der i kassen. Derfor er det også naturligt, at de satser, som de gør. Når det er sagt, så er det nok også en sandhed med modifikationer, at de har lavet en computer uden styresystem. Der er selvfølgelig et styresystem i deres Chromebook, som de selv har udviklet, siger Jasper Hedegaard Bojsen, der er teknologidirektør i Microsoft Danmark.

Han forklarer:

– Microsofts strategi er, at der er brug for begge dele. Derfor investerer vi også utrolig meget i cloud computing og har været på forkant med netbaserede løsninger i mange år. Vi tilbyder også vores Office-produkter i online-versioner, præcis ligesom Google har deres applikationer på nettet. Men vi tror også på, at der altid vil være et marked for en almindelig Office-pakke og et Windows-styresystem. Der er ikke noget, der udelukker hinanden.

Kan ikke udkonkurrere Windows

Google forventer, at mange virksomheder, der skal investere i nye it-løsninger, vil være interesserede i Chromebooks, fordi de kræver et minimum af vedligehold, men stadig vil kunne tilbyde de applikationer, virksomheden har brug for.

– Det vil frigøre en masse it-ressourcer, der i stedet for vedligeholdelse og softwareinstallation kan bruges på andre områder, der gavner virksomheden mere, siger Anders Sandholm.

Om Google vil opleve den store succes med Chromebooks, som de selv spår, er dog tvivlsomt, mener Anders Elbak, der er analysechef i Analysehuset IDC.

– Det korte svar er, at Google Chrome aldrig kommer til at udkonkurrere Windows, siger han og forklarer:

– Jeg tror ikke meget på Chrome, da det ikke kan noget unikt. Selve produktet adskiller sig ikke væsentligt fra Windows-baserede bærbare, heller ikke prismæssigt. Desuden er der stort set ingen interesse for det fra andre end Google. Så spørgsmålet er, hvor mange applikationer der bliver udviklet af andre softwareleverandører. Der vil selvfølgelig kunne bruges cloud-tjenester, men det kræver, at man er konstant opkoblet, hvilket stadig giver nogle udfordringer.

En standard

Ud over at computerne kræver konstant netopkobling, er en anden af Googles udfordringer, at Windows er så solidt integreret i markedet og i erhvervslivet, mener Anders Elbak. Så det kan blive en lang og sej kamp at udbrede Chrome-computerne.

– Windows-baserede maskiner har en stor fordel i, at det reelt nærmest er en industri-standard, som langt de fleste applikationer er udviklet til, og at de integrerer direkte til de fleste servere og serverbaserede applikationer. Desuden kan en Windows-pc alt. Der er endnu ingen alternativer, som kan lige så meget. Her er det kun Apples OS X, som kommer tættest på. Specifikt i forhold til Chrome er det reelt set alt det, man bruger en pc til, som ikke foregår via browseren, siger Anders Elbak.

Analysechefen mener, at Microsoft bør tage Googles strategi overordentlig seriøst.

– Det betyder ikke, at Microsoft ikke står over for nogen store udfordringer med Windows. Konkurrencen kommer dog primært fra mobile operativsystemer som Android og iOS og de tilhørende økosystemer som app stores. Desuden er Microsofts nuværende strategi med at opbygge økosystemer omkring Windows Phone, Windows Live og det kommende, markant anderledes, Windows 8 meget forskellig fra den tidligere strategi om bare at sende nye operativsystemer på markedet hvert femte år. Den nuværende position er derfor langtfra sikker, siger Anders Elbak.