PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Software, Outsourcing, It og samfund

Hightech som fredsmodel

Israel skriger på it-arbejdskraft, men i stedet for at outsource til fjerne lande har en række it-virksomheder indgået et jævnbyrdigt samarbejde på tværs af de israelske og palæstinensiske skel.

I midten af 2019 var 307.000 israelere beskæftiget i hightech-industrien. Det svarer til 8,7 procent af landets samlede arbejdsstyrke. Og alene i 2018 blev der skabt 19.000 nye jobs i it-sektoren – heraf var de 14.000 inden for software, som er den absolut største undersektor.

Ikke desto mindre har der i årevis været en markant mangel på kvalificeret arbejdskraft. Ifølge den seneste årsrapport fra Israel Innovation Authority kunne sektoren i 2019 godt have brugt yderligere 15.000 it-talenter, og havde det ikke været for coronakrisen, var dette underskud i arbejdskraft sandsynligvis blevet endnu højere i 2020.

Outsourcet til Palæstina

Israelske myndigheder har derfor længe arbejdet med forskellige modeller for at øge arbejdsudbuddet. Mange virksomheder gør en stor indsats for at tiltrække flere kvinder, og det går i den rigtige retning. Fra statslig side har man også øje for det arabiske mindretal, som udgør en femtedel af landets befolkning, og det går også fremad.

Mange ser imidlertid klassisk outsourcing som den rette løsning, og Gai Hetzroni, som er en af veteranerne i den israelske it-branche, har gennem flere år været manden med et interessant initiativ.

– I begyndelsen valgte en række virksomheder at lægge arbejde ud til underleverandører i Indien. Det var den store åbenbaring i flere år, og det gik da også udmærket. Men så fandt vi en meget bedre løsning, som tilmed lå lige for hånden, siger Gai Hetzroni.

Israelere og palæsti­nensere har mere til fælles, end de fleste forestiller sig, mener den israelske it-iværksætter Gai Hetzroni.Foto: Hans Henrik Fafner

Han tænker på Israels naboer – palæstinenserne – som på de i alt 13 universiteter på Vestbredden og Gazastriben producerer 2.500 kandidater til it-industrien hvert år.

Da Gai Hetzroni i 2008 havde en ledende stilling hos Cisco, der har et stort R&D-center uden for Tel Aviv, var han blandt de første, der så potentialet. Han var med til at overbevise sit firma om, at man skulle investere 10 millioner dollar i det palæstinensiske selvstyre, som skulle bruge pengene på at spore den lokale it-sektor ind på eksport.

– Samtidig gik vi selv i gang. Vi udvalgte 25 palæstinensiske virksomheder og fandt fem, som vi gerne ville samarbejde med, siger Gai Hetzroni.

Samarbejde som fredsmodel

Hetzroni taler om en fælles identitet som et godt udgangspunkt for samarbejde. Fra sin tid hos Cisco husker han samarbejdet med udenlandske it-virksomheder. Ikke at han har noget at udsætte på kvaliteten af det arbejde, de leverede, men en gang imellem gik der kuk i kommunikationen, eller vigtig information blev ikke givet videre.

– Når vi samarbejder med palæstinensere, sker sådan noget ikke. De er ligesom os og siger tingene lige ud. Israelere og palæstinensere har mere til fælles, end de fleste forestiller sig, siger han.

For fire år siden sagde han op hos Cisco og har nu sin egen virksomhed, GeoFree Software, der udelukkende arbejder med at skabe kontakt og samarbejde mellem israelske og palæstinensiske virksomheder.

I Gai Hetzronis optik har filosofien om outsourcing flyttet sig markant de senere år. Da en række af branchens storspillere som Cisco og Mellanox i sin tid indledte denne trafik, var motivet primært økonomisk. Men efterhånden har samarbejdet også fået en vinkel, som man kunne kalde humanitær.

– Vi ønsker ikke at være storebror i samarbejdet. Det var vi nok i starten, men nu ser vi, at en række palæstinensiske virksomheder er blevet spillere på markedet på lige fod med os, og det er dér, vi skal hen, siger Gai Hetzroni.

Under radaren

Et andet israelsk initiativ hedder Palestinian Intern­ship Program (PIP), hvor en gruppe israelske iværksættere sørger for at få talentfulde palæstinensere ansat i israelske it-virksomheder. Tanken er, at de efterfølgende rejser hjem og bruger deres nyerhvervede erfaringer i den lokale it-sektor.

Gai Hetzroni ser kun, at denne fremgangsmåde supplerer og styrker hans egen virksomhed, som i øvrigt også støttes af Jerusalem Venture Fund (JVF).

Han er i løbende kontakt med Bashar al Masri, som nok er den mest fremtrædende palæstinensiske iværksætter og manden bag Rawabi – en helt ny palæstinensisk by, der skal være fremtidens center for den palæstinensiske hightech-industri.

Men i en tid med Netanyahu som israelsk leder og Donald Trump i Det Hvide Hus kan samarbejdet være kontroversielt. Som Gai Hetzroni formulerer det, har den palæstinensiske sektor mest lyst til bare at lave gode forretninger – men under radaren.

– Palæstinenserne er på mange måder ved at opbygge en parallel verden, der bare skal fungere og danne grundlag for en økonomisk fremtid. Og denne branche har jo den åbenlyse fordel, at den ikke er afhængig af sikkerhedspolitiske lukninger og vejspærringer. Her har palæstinenserne en vare, som de kan eksportere uanset hvad, for det hele foregår virtuelt, siger Gai Hetzroni.

3 palæstinensiske succeshistorier

ASAL Technologies er giganten i den palæsti­nensiske it-sektor. Stiftet i 2000 – samme år som al-Aqsa Intifadaen – og blandt de første, som gik i samarbejde med Cisco. I dag laver ASAL software­løsninger for kunder som Intel, Microsoft og Mellanox og er flyttet til hightech-byen Rawabi. Stifter og direktør er Mourad Haboub. Læs mere på www.asaltech.com

Exalt Technologies blev grundlagt i 1997 af iværksætteren Tareq Maaya, som stadig står i spidsen for virksomheden. I domicilet i Ramallah er man blandt andet eksperter i cloud computing, apps, backend/API og grafisk user interface, og blandt kunderne er Cisco, Nokia og Hewlett-Packard. Læs mere på ­www.exalt-tech.com

Rawabi er en helt ny palæstinensisk by på Vestbredden. Første spadestik blev taget i 2010. Den er strategisk ­placeret nær ­Ramallah og det største palæstinensiske universitet, Birzeit. Rawabi er en smart city og centrum for den palæstinensiske it-sektor. Bygges på initiativ af iværksætteren Bashar al Masri, der står i spidsen for Vestbreddens største venturefond, Massar International. Læs mere www.rawabi.ps