I forrige nummer af PROSAbladet fortalte vi historien om Christian B. Høst, tillidsrepræsentant og hans 16 it-kolleger i Hjemmeværnet på Kastellet, København, der står til at miste op til 104.000 kr. i løn - og dermed hus og hjem - om året. Normalt pilles der ikke ved lønniveauet, når man skifter overenskomst, men stik imod skik og brug har Personalestyrelsen nægtet at konvertere de 17 it-folks tillæg under HK´s aftale til tillæg under PROSAs aftale. (Personalestyrelsen sorterer under Finansministeriet og fastsætter og fortolker bl.a. regler ift. statslige overenskomster, Red.). Personalestyrelsen har talrige muligheder for at opfylde de 17 it-folks beskedne ønske om at beholde deres nuværende lønniveau. Styrelsen kan give udligningstillæg eller lave en lokalaftale, der formelt set blot er et stykke papir, der skal udfærdiges. Men det har man valgt ikke at gøre. Styrelsens hede ønske om at se PROSA og it-folkene sige ja til deres udgave af ny løn, har de it-ansatte ikke tænkt sig at opfylde:
- Vi er ikke imod ny løn, vi vil bare have en version dér dur. Det gjorde den ikke, da vi var medlem af HK. Der måtte vi f.eks. kæmpe for at få den årlige aftalte lønforhandling. Det er ikke acceptabelt, påpeger Christian B. Høst.
Fantastisk støtte
Forhandlinger mellem Personalestyrelsen og PROSA tyder på opblødning af fronterne. Men endnu venter den endelige løsning på konflikten, der ikke bare har frustreret de 17 it-folk i Hjemmeværnet og ødelagt deres sommerferie. Den truer også med at ødelægge juleferien. Det psykiske arbejdsmiljø i lokalerne på Kastellet har det heller ikke for godt. Christian B. Høst er en af dem, der har meldt afbud til årets julefrokost. Tanken om at sidde til bords med dem, der sætter ham og hans kolleger ned i løn, virker ikke tiltalende. Det er hårdt at stå til at gå 50.000 eller 100.000 kr. ned i løn. Det er hårdt, når man opdager, man er taget som gidsel i et spil mellem PROSA og Personalestyrelsen om noget så luftigt som lønmodeller. Alligevel har de 17 it-folk netop udsendt en officiel udtalelse, der giver et stort og varmt skulderklap til PROSA for støtten gennem de nu fem måneder, konflikten har stået på. De 17 it-folk skriver bl.a. at " Vi har oplevet en grad af "tagen om", vi på intet tidspunkt havde forventet eller tidligere har oplevet." Christian B. Høst, tillidsrepræsentant for de uheldige hjemmeværns-kolleger, uddyber:
- PROSA har gjort et fantastisk stykke arbejde for os. Vi har altid fået den støtte og de informationer vi har haft brug for, og vi er blevet bekræftet i, at vi nu har valgt den rette fagforening.
PROSA tager initiativet
En af underskriverne på de rosende ord til PROSA er Charley Anthonsen, driftcenterleder. Selvom Charley er sat en lønnedgang på 85.000 kr. i sigte efter at have forladt HK efter 10 års medlemskab, er han ikke i tvivl om, at han har valgt den rigtige fagforening.
- Det er tydeligt at mærke, at PROSA er en fagforening og ikke bare en institution. Her er det ikke lige meget om jeg er it-mand eller sekretær. PROSA tager selv fat på vores problemer. Vi behøver ikke bede om det. Det sker helt klart noget. Charley har ikke kun mærket hjælpen i forbindelse med lønnedgangen. I det nye år nedlægges hans stilling, da hele driftsafdelingen skal overflyttes til en ny fælles enhed, der ikke blot skal rumme driften for Hjemmeværnet, men for hele det danske forsvar. Selvom planerne er gamle, er der næsten ingen oplysninger sivet ned til driftsfolkene om det nye arbejde. Derfor ved Charley f.eks. ikke, hvad han vil få i løn. Det har PROSA nu taget hånd om. Derfor er der heller ingen tvivl i hans sind om, at han forbliver PROSAmedlem, selvom den nye arbejdsplads bliver domineret af HK´s organisationsaftale.
Fest i en mørk tid
Christian B. Høst, Charley Anthonsen og deres kolleger skrev den rosende udtalelse til PROSA på den nyligt afholdte generalforsamling i PROSAklubben. Rammerne om generalforsamlingen var ikke som forventeligt et kontor og en kop kaffe. På Steen Andersens foranledning blev generalforsamlingen holdt på kursusfaciliteter i Nyborg, hvor PROSAs bidrag til de hårdt prøvede it-folk var en overnatning med mulighed for at invitere sin bedre halvdel med. Arbejdspsykolog Einar Baldursson fortalte om reaktionerne ved stress over lang tid, som it-folkene kunne nikke genkendende til. PROSA orienterende om det nyeste i sagen med Personalestyrelsen. Samtidig blev stridens kerne gennemgået, så hustruerne kunne stille spørgsmål til, hvad tvisten går ud på. For fem måneders usikkerhed og stress lægger man ikke fra sig kl. 16, når man forlader arbejdspladsen. Den slæber man rundt på - også derhjemme. Det kan Christian B. Høst skrive under på. Og hans familie.
Hårdt for privatlivet
Da Christians ældste datter på 9 år spurgte, hvorfor far ikke bare blev på inde på arbejdet, vidste Christian, at den var gal. Efter en snak med PROSAs hus-psykolog Einar Baldursson var han klædt på til at træffe de beslutninger, der skulle til for at gøre livet nemmere - også for hans hustru og deres tre børn. Som noget nyt kan man nu "kun" fange sin tillidsmand mellem kl. 8 og 16. Det meddelte Christian sine kolleger i mail, som blev godt modtaget.
- Pga. hele den opkørte situation på jobbet var jeg generelt mere knotten. Så det påvirkede helt klart privatlivet. Som mange af mine kolleger også oplevede det, og som arbejdspsykologen beskrev, var jeg ugidelig og initiativløs derhjemme. Men det har hjulpet, efter vi har indgået nogle aftaler. Jeg er blevet mere nærværende og arbejder nu kun hjemme efter børnenes sengetid.
Sagen i medierne
De seneste måneder er Hjemmeværns-folkenes ulykkelige situation ikke blot blevet beskrevet i PROSAbladet. Også andre medier så en god historie i de store uventede lønnedgange. TV2, Computerworld og Jyllandsposten bragte historien, og Christian B. Høst siger om turen i mediemaskinen:
-Det er fedt! Det betyder, at der endelig sker noget efter alt det foregående arbejde, hvor vi har knoklet som bæster.
Den 8. december holder PROSA og Personalestyrelsen et forhandlingsmøde. Målet er en organisationsaftale, der indbefatter ny løn, som tilgodeser de 17 it-folk. Vi følger sagens gang her i PROSAbladet.
Overenskomster