Når man arbejder med it, sker det ofte, at man arbejder lidt undervejs i ferien. Man besvarer lige sine mails og sikrer, at systemerne kører. Eller kollegerne ringer, fordi de ikke ved, hvem de ellers skal ringe til, når der er problemer.
Men det er vigtigt, at du husker, at når du først er gået på ferie, er du på ingen måde forpligtet til at arbejde. Derudover er en arbejdsfri ferie sundt og nødvendigt for både krop og sjæl.
Det fremgår klart af ferieloven, at hvis ferien er påbegyndt, kan den ikke afbrydes. Det betyder, at hvis chefen eller kollegaen kontakter dig, behøver du ikke tage telefonen eller besvare mailen. Det betyder også, at vælger du alligevel at løse arbejdsopgaven, giver det ikke nødvendigvis ret til en ny feriedag eller optjening af ekstra timer. Ferieloven tager ikke stilling til denne situation, fordi den slet ikke bør opstå. Så vores klare anbefaling er, at du holder helt fri under din ferie.
Aftal en kompensation for feriearbejde
Vær dog opmærksom på, at nogle overenskomster indeholder hjemmel til, at ferien godt kan afbrydes under særlige omstændigheder med en dertilhørende kompensation. Dette gælder fx de statsansatte.
Hvis du alligevel er nødt til at arbejde i din ferie, anbefaler vi, at du sørger for at aftale en ”pris” med din chef, inden du tager på ferie, eller inden du påtager dig arbejdsopgaven. Det kommer selvfølgelig an på omfanget af arbejdsopgaven, men det kunne fx være i form af en ny fridag eller afspadsering/udbetaling efter satsen 1:2.
Meld klart ud
Har du tidligere besvaret opkald eller mails, men vil fremover holde ferie uden forstyrrelser, vil det være en god ide at få oprettet et autosvar, hvor du skriver, at der ikke vil blive læst mails i løbet af ferien. Samtidig bør du gøre din chef og kolleger opmærksomme på, at de ikke længere kan få fat på dig i ferieperioden. På den måde undgår du en unødvendig og ubehagelig diskussion, hvis de ringer eller ikke får svar på deres mails. Og du kan med god samvittighed nyde din velfortjente ferie.