Rigtig mange glemmer, at de er berettiget til ferietillæg, og der er også en del, der faktisk ikke ved, hvad det helt præcist går ud på.
Ferietillæg er et beløb, du får udbetalt, hvis du plejer at holde ferie med løn. Hvis du og din arbejdsgiver har aftalt, at du i stedet for at holde ferie med løn får feriegodtgørelse, eller du når at fratræde, inden udbetalingen finder sted, skal der ikke udbetales det særlige ferietillæg. Det er faktisk beregnet ind i feriegodtgørelsen, så du bliver altså ikke snydt.
Krav på en procent
Du har i henhold til Ferieloven krav på en procent af den løn, som du tjente sidste kalenderår – helt præcis en procent af den samlede indkomstskattepligtige løn fra din arbejdsgiver. Det betyder i praksis, at der bliver beregnet ferietillæg af din almindelige løn, dit eget pensionsbidrag, bonus, udbetaling af overarbejde og værdien af dine personalegoder, fx multimedieskat, fri bil osv. Med andre ord, der skal betales ferietillæg af din bruttoløn (dog ikke arbejdsgiverens pensionsbidrag). Men inden man beregner en procent af dette beløb, skal der fratrækkes den løn, du har fået under afholdt ferie i det kalenderår samt dette års ferietillæg. Man optjener nemlig ikke feriepenge af ferie. Der er trods alt grænser.
De fleste får et ferietillæg på en procent, men det udelukker ikke muligheden for at aftale et højere tillæg. Mange overenskomster indeholder derfor en ret til et højere tillæg. Det vil fremgå af overenskomsten eller eventuelt en personalehåndbog, hvor meget ferietillægget er på. Ferieloven indeholder også mulighed for at fravige reglerne omkring beregningen af ferietillægget. Dette sker dog sjældent, og det vil så igen fremgå af overenskomsten. Du har dog altid ret til minimum en procent.
Udbetalt i april eller maj
Ferietillæg kan blive udbetalt på to forskellige måder. Den første, som er den mest almindelige, sker en gang om året, gerne i april eller maj. Den anden måde sker ved, at virksomheden udbetaler et forholdsmæssigt beløb, hver gang du holder ferie, således at når du afholder den sidste ferie i ferieåret, så har du samlet fået udbetalt en procent.
Den sidste måde er administrativt besværlig for virksomheden, og derfor vælger de fleste virksomheder at udbetale hele beløbet inden eller i starten af ferieåret. Så slipper de for at udbetale en forholdsmæssig andel hver gang, én af medarbejderne holder ferie. Dette betyder til gengæld, at hvis du fratræder uden at have holdt al din ferie, så kan de ikke kræve beløbet tilbagebetalt, da de har valgt at udbetale det på denne måde.
Tjek lønsedlen
Det er overraskende nok ikke alle arbejdsgivere, der er klar over, at de skal udbetale ferietillæg til deres medarbejdere. Vi er stødt på det nogle få gange i de mindre virksomheder.
Vi anbefaler derfor, at du lige sikrer dig, at du får dit ferietillæg på den ene eller anden måde. Det vil fremgå af din lønseddel for april eller maj, eller på lønsedlerne i de måneder, hvor du har holdt ferie. Fremgår det ikke af nogle af disse lønsedler, så bør du tage kontakt til ledelsen eller HR-afdelingen for at få afklaret, hvordan der sker udbetaling af dit ferietillæg. Og kommer der ikke en fornuftig forklaring, så bør du tage kontakt til PROSAs faglige afdeling, hvorefter vi vil rette henvendelse til din arbejdsgiver.