Sommerferien nærmer sig, men det er ikke alle PROSAs medlemmer, der kan regne med en uforstyrret ferie. 70 procent af Prosabladets brugerpanel risikerer at blive forstyrret af deres arbejdsplads i ferien, viser en rundspørge fra juni måned, hvor 80 medlemmer svarede.
Lidt færre, nemlig 60 procent af brugerpanelet, tjekker frivilligt arbejdsmail eller telefon i ferien, og langt de fleste synes ikke, det er noget problem. 10 procent er utilfredse med, at arbejdspladsen kan få fat på dem i ferien, og nogle få nævner stress som et problem.
– Jeg har flydende overgang mellem arbejde og fritid. Jeg skal tvinge mig selv til at koble helt af og har ingen privat telefon, siger én.
Folk nævner også, at de føler et ansvar for det produkt, de er med til at skabe, og at nogle tjek af e-mailen i ferien kan lette arbejdspresset, når man vender tilbage. Men nogle har lært at holde helt fri:
– Det er vigtigt at udnytte ferien til at holde fri. Der er så lidt fritid, så hvorfor bruge den på arbejde?
Og ifølge ferieloven må man faktisk ikke arbejde i sin ferie, påpeger forbundssekretær i PROSA Mogens Sørensen.
– Grundprincippet i ferieloven er, at man skal holde ferie med et rekreativt formål, og loven siger også, at en påbegyndt ferie ikke må afbrydes. Så reelt kan lønmodtagere sagtens nægte at blive forstyrret i ferien, siger Mogens Sørensen.
Hvert år hører PROSA fra medlemmer, der har arbejdet i deres ferie og nu ikke kan få godtgjort den tid, de har brugt. Her er det bedste råd at aftale godtgørelsen inden, hvor man står i den bedste forhandlingsposition. Bagefter er det for sent, og der er ikke noget at gøre, fordi det er ulovligt at arbejde i ferien.
Mange it-projekter i fritiden
80 procent af brugerpanelet er dog tilfredse med balancen mellem arbejde og fritid. De utilfredse mener hovedsagelig, de selv har skylden, og at de kunne blive bedre til at sige fra, lade være med at tage arbejde med hjem eller forhandle bedre arbejdsforhold på linje med lønnen.
– Man oplever sjældent en leder, der kommer og siger: ”Du arbejder vist for meget, skulle du ikke tage en slapper og passe på dig selv.” Det er ens egen tærskel, man skal mærke efter, og ens eget ansvar at sige fra. Der må man pointere over for arbejdsgiveren, at stressede medarbejdere giver en negativ gevinst i sidste ende, siger Mogens Sørensen.
Meget få i rundspørgen mener, at arbejdet er vigtigere end fritiden. De fleste synes, de to ting er lige vigtige, og 25 procent synes, at fritiden er vigtigst.
Men arbejdet fylder alligevel en del hos de it-professionelle i brugerpanelet, der gerne starter private it-projekter op i fritiden. Næsten 60 procent har gang i it-projekter i deres fritid. Nogle har små private firmaer, andre vedligeholder private hjemmesider eller hjemmesider for foreninger eller løbeklubber. Folk hygger med Linux eller andet open source, blogging, webapplikationer, Android, CMS og opsætning af trådløst netværk eller mediecentre.