It-giganter advarer EUs patentdomstol

Frygten for patent-trolls, der prøver at udnytte huller i firmaers patentbeskyttelse, er så voldsom hos de store it-giganter, at de lidt overraskende har forfattet et brev til EU. I det udtrykker de stor bekymring over, hvorvidt man i forbindelse med oprettelsen af den nye fælles europæisk patentdomstol i høj nok grad har fået dæmmet op for disse trolls.

Det skriver International Herald Tribune. I brevet - som blandt andre Google, Microsoft og Apple er medunderskrivere af - fremgår det, at virksomhederne frygter et juridisk kaos af søgsmål om patenter, skulle domstolen se dagens lys. I årevis har it-firmaerne satset millioner af dollars på at forsvare deres patenter i forbindelse med adskillige søgsmål fra de frygtede patent trolls i USA. Frygten er, at den kamp vil brede sig til Europa.

Ikke et nyt Texas

Oprindeligt var de store amerikanske it-virksomheder tilhængere af en fælles europæisk patentdomstol, da de så den som en fornuftig måde at beskytte intellektuel ejendom på - men efter at have nærlæst detaljerne, er de altså blevet urolige. De er blandt andet bange for, at patent trolls vil benytte muligheden for at ’shoppe’ domstole i nogle af de mindre europæiske lande.

Skrækscenariet er retskredsen Eastern District of Texas i USA, der er særlig kendt for patent-retstvister, fordi der her synes at være særligt venligsindede juryer og et hurtigt fungerende retsapparat. I en bemærkelsesværdig sag fra 2010 tildelte en jury her et obskurt firma mere end 600 millioner dollars, efter firmaet havde sagsøgt Apple i forbindelse med Apples styresystemer. Senere blev afgørelsen dog omgjort af højesteretten. Udsigten til, at firmaerne skal bruge endnu mere tid og penge på patentkrigen, hvis den også udbryder i Europa, får dem altså nu til at hejse det røde flag. 

PROSA frygter softwarepatenter

I PROSA modtages den nye udmelding med interesse.
- Med den seneste udmelding fra store amerikanske virksomheder om deres frygt for, at den fælles europæiske patentdomstol nu er sikker nok, er det ikke blevet nemmere at begrunde et ja, siger formand Niels Bertelsen og fortsætter:
- I PROSA har vi hele tiden været bekymret for en fælles patentdomstol, men af helt andre årsager, idet vi frygter, at en fælles patentdomstol kan åbne for softwarepatenter. Derfor er det meget interessant, at de allerstørste it-virksomheder åbenbart går ud fra, at patentdomstolen vil medføre softwarepatenter. Den nemme løsning er selvfølgelig, at de større it-virksomheder støtter op om, at der fortsat ikke må kunne udtages softwarepanter i Europa. Det kunne da fjerne noget af frygten for de mere absurde sager, der åbenbart har været ført i Texas.

Læs artiklen fra International Herald Tribune