Arbejdsmarkedet

"Jeg passer bare ind her"

Generalisten Andrew Rump har fundet sin rette hylde i den brede programmeringslegeplads på Novo Nordisk Library.

– Ved jobsamtalen spurgte de mig om, hvordan jeg håndterer mange opgaver på én gang, og der måtte jeg bare svare ærligt, at jeg roder. Og det viste sig, at jeg bare passer ind her – det ved man jo ikke på forhånd, fortæller 48-årige Andrew Rump.

Han blev opsagt sammen med tre andre fra sit tidligere job som systemadministrator og -udvikler i Siemens Airlink i august sidste år, da Siemens' afdeling flyttede. Og det var faktisk et problem, konstaterer han let overrasket.

– I de fleste job, jeg søgte, skulle man kunne nogle meget specifikke ting, og jeg er generalist. Det gjorde mig lidt bekymret, om det er fremtiden, at alle bliver mere og mere specialiserede.

Han fik rådgivning fra AS3 og PROSA og aktiverede sit netværk på LinkedIn og Facebook, og alligevel gik der et halvt år, før han fik nyt job. På den gammeldags måde ved at sende en ansøgning efter et jobopslag.

Vi sidder i biblioteket på Andrew Rumps nye arbejdsplads Novo Nordisk Library i Bagsværd, hvor han startede 19. marts som systemudvikler. En kvinde kommer ind i rummet for at udskifte de daggamle aviser med nye i avisholderen på væggen.

– Bliver de egentlig nogensinde læst, spørger han hende.

Det må hun svare nej til. Der er ikke mange, der kommer ned i biblioteket for at bladre dagens aviser igennem. Der er heller ikke kø ved bogudlånsskranken mellem de hvide reoler fyldt med fagbøger om alt fra filosofi og arbejdsliv til it og biokemi.

Og det er udfordringen på hans nye arbejde. I dag findes det meste information online – de videnskabelige artikler kan downloades, og nyhederne fra aviserne kommer i en daglig e-mail klokken ni med resumeer af kun relevante emner. Udfordringen er at gøre opmærksom på de moderne services, en afdeling med det støvede navn 'library' kan tilbyde Novo Nordisks 32.000 ansatte.

– Vi er lidt anonyme, men også vigtige. Derfor skal vi være nytænkende og finde ud af, hvordan vores image skal være fremover. I vidensamfundet kan det være utroligt svært at overskue al informationen, og vores medarbejdere skal vide, at biblioteket er der, man kan finde den.

En af Andrew Rumps første opgaver er som teknisk ansvarlig for informationsskærmene at finde ud af, hvordan man kan bruge de store mængder data, de har, på en god måde.

Skærmene er berøringsfølsomme og fungerer interaktivt, og i øjeblikket er han ved at teste, hvad man kan ved at kombinere Google Earth med de Windows-scripts, der kører inde bagved.

Næste skridt håber han bliver at udvikle en app til tablets – sandsynligvis iPads, som han ser frem til at prøve kræfter med, selvom han selv har stor interesse for Android-programmering.

– Apple har en god marketingsafdeling, der har argumenteret med, at en lukket platform er bedst for sikkerheden. Det bliver spændende at arbejde med mobile enheder uanset platform, siger han.

Da han fik jobbet, havde han netop taget et seksugerskursus i Android-programmering. Noget, der måske gav ham adgangsbilletten til det nye job.

Samarbejde er drivkraft

Lige nu er hans afdeling i en overgangsfase, mens biblioteket venter på at flytte over i Novo Nordisks nye seksetagersbygning, der skal stå færdig i slutningen af 2013. Andrew Rump er de første par måneder blevet kastet ud i nogle forskellige opgaver, mens han lærer virksomheden at kende. Hans fokus er dog at fremme brugernes adgang til bibliotekssøgemaskiner som Primo via Novo Nordisks eget brugerinterface Library web.

Hans styrke er at være generalist, så selvom han ikke havde erfaring med de specifikke søgesystemer i Novo Nordisk, kan han hurtigt sætte sig ind i dem.

– Jeg har længe brugt søgemaskiner og har før givet kurser i søgemaskiner. Min force er min meget brede viden inden for både Windows, Linux, mange programmeringssprog og databaser. Der er faktisk ingen rød tråd i min karriere, bortset fra at det alt sammen har haft at gøre med computere, siger han.

Hans drivkraft er at samarbejde med andre mennesker i den kreative proces og ved hjælp af programmering få løsningen til at fungere for brugerne.

– Jeg talte forleden med én, der laver søgninger for firmaet, og hun fortalte, hvordan hun laver de samme søgninger igen og igen. Da jeg foreslog, at man kunne få computeren til at foretage søgningerne automatisk og gøre opmærksom på, hvis der var nye links, kunne jeg se, hvordan hendes ansigt lyste helt op. Det er fedt at få sådan en idé i samarbejde med dem, der har brug for det, og at jeg allerede nu kan gå i gang med at finde en løsning, siger Andrew Rump, der tilsyneladende har fundet sin rette hylde i et job, der passer til hans brede evner.

– Det her er helt klart et job, jeg gerne vil pensioneres fra. Der er gode omgivelser, gode kolleger, stor indflydelse og mange muligheder.