'Kvinde kend din kode' er en bog på blot 111 sider. Den er et indspark i debatten om at få flere kvinder til at programmere, og det gør den med konkrete værktøjer til appkodning og let tilgængelige beregninger med det mål at vække kvinders interesse for at kode.
Forfatteren Sine Zambach optræder på forsiden i sløret portræt bag et stykke kode, og bogen har forord af astrofysiker Anja C. Andersen. Det er seriøst, det her bogprojekt! Første del handler om programmeringens kvindelige grundlæggere. Her præsenteres vi for en del udenlandske, men også to danske, it-rollemodeller samt et kort kapitel om it-uddannelser.
Et godt råd fra kodepioneren Kathrine Johnson, som blev ekspert i navigationsberegningerne på NASA, var, at man skulle lære sig at spille bridge, så man i frokostpauserne kunne netværke og hænge ud med mændene. Af nutidige danske forbilleder nævnes Corinna Cortes, som er leder af Googles forskningsafdeling i New York og ph.d. i fysik fra Niels Bohr Instituttet, samt Pernille Bjørn, som er den eneste nuværende kvindelige professor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), hvor hun blandt andet leder forskningsprojektet FemTech.dk.
Pernille Bjørn siger: ”Det er så vigtigt, at de personer, der skaber teknologi i Danmark, repræsenterer den forskellighed og mangfoldighed, der er i det danske samfund, (og) det handler ikke om at gøre teknologien pink, men i stedet om at åbne op for definitionen af, hvad datalogi er for noget”.
Muffin-opskrift og programmering
Vigtige begreber bliver forklaret enkelt i faktabokse. En husmoder-reference til en muffin-opskrift er gennemgående og giver faktisk et fint billede at holde fast i, mens man lærer begreber og går i gang med øvelserne: ”En funktion er at tage nogle ingredienser og en skål (de variable) og blande dem til en dej (produktet)”. Det primære mål med bogen er at få piger (og unge kvinder) til at interessere sig for at kode. Her er skattejagt-appen nok bedre som eksempel end som øvelsen ”Undgå at blive fattig som gammel, selv om du går på barsel”, som også er med i bogen.
Sine Zambach skriver letlæseligt og fører os blandt andet i en tabeloversigt gennem programmer og programmeringssprog, og hvad de bruges til. Fra Excel-regneark og HTML (5) over C# til Java til SQL. Hun opfordrer læseren til at prøve et par tutorials (kodeopskrifter), som der findes et hav af på nettet.
Herefter gennemgår hun hjemmesider og HTML-design. Der er afsnit om den rette editor, simple links, dybe links og HTML-eksempler – og når det driller, lyder opfordringen:
• stol på dig selv
• brug søgemaskinen
• slå op i en bog
• spørg en ven
”Det gode ved at lave programmeringsfejl er, at det er nemt at rette op på (i forhold til for eksempel at brænde muffins på eller arbejde i laboratorium med levende ting)”, som Sine Zambach formulerer det.
En ny generation
Et andet godt råd lyder: ”Børn kopierer deres forældre – og særligt forældre af eget køn. Hvis du viser, at teknik ikke er farligt, og at it ikke kun er noget, ’far tager sig af’, kan du være med til at bane vejen for nye generationer af it-kvinder”.
I sidste halvdel får vi øvelser til basal appkodning samt ultrakorte kapitler om computerens opbygning og om cybersikkerhed. Forfatteren slutter af med denne opsang: ”Vi kommer ikke uden om, at it i højere og højere grad er den lim, der får vores hverdag til at hænge sammen. Så giv den gas, kvinde, og kom ind i dén kamp!”
Bogen er en fin lille appetizer, fordi den minder om, at der skal politisk fokus på kvinders ret til faglig udfoldelse på it- og tech-området. Og om, hvor vigtigt det er at støtte op om nye generationer, for kvinder kan kode!