3,6 procent har den gennemsnitlige lønstigning for en it-professionel ansat i en privat virksomhed været fra januar sidste år til samme tidspunkt i år. Det viser årets lønstatistik, som mere end 3.200 it-professionelle har taget sig tid til at besvare. Sidste år var reallønsfremgangen på blot en procent.
– Efter en række meget svage år er der nu kommet lidt mere gang i lønstigningerne. Prisudviklingen for 2014 har været på 0,6 procent, så de privatansatte it-professionelle har generelt oplevet en reallønsfremgang på tre procent, siger Allan Pleman, der som konsulent i PROSA står bag lønstatistikken.
Kigger man på det såkaldte lønniveau, ser tingene en smule anderledes ud.
– Det vil være forkert at tale om en lønfest. Det generelle danske lønniveau er ifølge Danmarks Statistik steget med 1,5 procent. Dette er imidlertid beregnet uden anciennitetsstigning, og her ligger de privatansatte it-professionelle lidt under niveauet med 1,2 procent. Når det er sagt, er det fortsat bedre end de to foregående år, hvor lønniveauet stort set var gået i stå, siger Allan Pleman.
Men det er først og fremmest reallønsfremgangen, som folk mærker i det daglige husholdningsbudget. For reallønnen er et udtryk for din reelle købekraft. Stiger reallønnen, er dine penge så at sige mere værd. Stiger prisudviklingen mere end din løn, kan du få mindre for dine penge. Lønniveauet siger noget om, hvordan arbejdsmarkedet har det. At lønniveauet stiger, er et tegn på, at arbejdsgiverne må betale mere for arbejdskraften. Og det er igen et udtryk for, at der er flere job at få og færre ledige.
Et broget billede
Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i PROSA, bekræfter, at der er kommet mere gang i beskæftigelsen, men der er et par forbehold.
– Vi har jo sagt nogle gange, at det nu så bedre ud, og det er egentlig også rigtigt. Men billedet er broget. Der er kommet og kommer fortsat mange i arbejde i små og mellemstore virksomheder, men samtidig afskediges der fortsat i de store virksomheder. Ledighedstallet er også faldende, men vi skal jo hele tiden huske på, at de, der har mistet dagpengeretten, er taget ud af statistikken, men de er jo desværre ikke blevet mindre ledige af den grund, siger hun.
Når man ser på en kurve over udviklingen i ledigheden og en kurve over lønudviklingen, vil man ikke kunne se en direkte sammenhæng, understreger Hanne Lykke Jespersen. Det skyldes blandt andet, at der er en vis forsinkelse.
– Når ledigheden stiger, har det tendens til at påvirke lønnen i nedadgående retning. Det gælder dog først og fremmest for nyuddannede og ved jobskifte. Vi har set eksempler på medlemmer, der decideret er gået ned i løn, men først og fremmest bliver det vanskeligere at stige. Dette er med til at give en del forsinkelse. Men det er klart, at der samlet set er en sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel. En større efterspørgsel giver meget naturligt en højere løn, siger hun.
Svarene i årets lønstatistik stammer fra alt mellem højt specialiserede sikkerhedskonsulenter til selvlærte driftsfolk. Svarene kommer fra helt nyuddannede og gamle garvede folk. De kommer fra folk ansat i det private og folk ansat i det offentlige. Der er derfor stor forskel på, hvad der løber ind på kontoen hos den enkelte it-professionelle.
Selv når man ser på to it-professionelle, der har samme funktion og anciennitet, kan der være store forskelle på deres løn. Lønstatistikken er derfor ikke et opslagsværk, der afslører præcist, hvad du kan kræve af en arbejdsgiver. Den er et værktøj til at danne dig et overblik over, hvordan en given funktion er aflønnet, og den viden kan du bruge som afsæt for en lønforhandling.
Det er vigtigt at have for øje, at lønstatistikkens løntal, ud over selve lønsummen for en 37 timers arbejdsuge, også indeholder pension, ferie ud over fem uger samt eventuelle bonusbeløb.
– Det, der nogle gange snyder folk lidt, når de læser vores tal, er, at vi har medregnet pension og eventuel ferie ud over de lovpligtige fem uger. Det gør vi, fordi man i dag må regne med, at man selv må tegne en pensionsordning, hvis ens arbejdsgiver ikke betaler til en, siger konsulent bag lønstatistikken Allan Pleman.
Optimisme blandt it-folk
De it-professionelle bliver i lønstatistikken også spurgt til deres tro på fremtiden. Sidste år svarede 39,9 procent af dem, der deltog, at de troede, at der i det kommende år ville blive ansat flere it-professionelle på deres arbejdsplads. I år er det tal steget til 46,9 procent. I år tror kun 13,9 procent, at der vil være færre it-professionelle på deres arbejdsplads i det kommende år. Sidste år var det tal 19,3 procent.
– Jeg tolker den højere andel af optimistiske medlemmer som værende realistisk. Det går faktisk fremad - det stormer bare ikke frem, som det tidligere har gjort i vores fag, når en krise var ved at vende. For selv om billedet er broget, er hovedtendensen alligevel klart nok, at det går bedre. Alle parametrene peger også i den retning. Ikke mindst fordi der endelig er en lille reallønsstigning, og fordi det også går bedre for de nyuddannede med at få job og med at få det til en ordentlig løn, siger Hanne Lykke Jespersen.