Fokuserer du kun på et bestemt tal, når du forhandler løn, risikerer du at ende med at snyde dig selv.
– Under en lønforhandling er det vigtigt at huske på, at der er forskel på brutto og netto. Der kan eksempelvis i bruttolønnen være inkluderet pension og den 6. ferieuge, siger Lisa Dalsager, der som juridisk konsulent i PROSA hver eneste uge sidder og læser medlemmers kontrakter grundigt igennem.
Inden forhandlingen overhovedet går i gang, er det vigtigt, at du ved, om du er i gang med at blive ansat efter en overenskomst eller på en individuel kontrakt. For bliver du dækket af en overenskomst, er der ofte allerede kollektivt forhandlet elementer som barsel, ferie/fridage, barns første sygedag, pension eller arbejdstid på plads.
– Men er der tale om en individuel kontrakt, er det alle sammen ting, du selv skal sikre dig, der er taget stilling til på arbejdspladsen, ellers skal du selv forhandle dem ind i kontrakten, siger Lisa Dalsager og fortsætter:
– Ved en ansættelsessamtale vil der komme et tidspunkt, hvor du kan stille spørgsmål. Her kan du sagtens spørge til de generelle ansættelsesvilkår, der ofte vil være nedfældet i personalehåndbogen. Det er et helt relevant spørgsmål, og på den måde kan du også danne dig et overblik over tingenes tilstand, inden du skal i gang med en egentlig lønforhandling.
Smertegrænsen
Men det er også godt selv at gøre sig nogle tanker om, hvad ens smertegrænse er, inden forhandlingen begynder.
– Det er min fornemmelse, at der hersker en vis løntilbageholdenhed blandt arbejdsgiverne i øjeblikket. Derfor er det en god mental øvelse, at man i stedet for udelukkende at fokusere på kroner og ører også tænker andre forhold ind.
Måske kan man forhandle sig til flekstid eller mulighed for afspadsering, siger hun og peger også på elementer som uddannelse, certificering, tillæg og en eventuel bonusordning.
Når det er blevet tid til at melde en pris ud, kan du lægge ud med, hvad du godt kunne tænke dig. Her kan du tage udgangspunkt i, hvad du har fået i dit seneste job eller gennemsnitslønnen fra PROSAs lønstatistik.
– Hvis de ikke siger okay til det beløb, så spørg dem, hvad de havde forventet. Når det er klart, hvor langt man er fra hinanden, så kan man sammen finde frem til en løsning, siger Lisa Dalsager.
Aftal genforhandling
Når chefen spiller ud, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad lønnen dækker over.
– Er den eksempelvis inklusive alt overarbejde? Det er også af betydning for lønnen, om du er den eneste på arbejdsplads, der sidder i den funktion og dermed har større ansvar, end hvis der var flere i samme jobfunktion, siger Lisa Dalsager og kommer med nok et godt råd:
– Hvis du kan mærke, at du ikke kan presse mere på med lønkravet eller andre goder, så få tilføjet i kontrakten, at I tager en genforhandling efter seks måneder, eller når prøvetiden er ovre, og du har bevist dit værd.
Når det hele er forhandlet på plads, og du har fået noget på skrift i hånden, så lad være med at skrive under.
– Tag kontrakten med hjem, og læs den igennem i god ro og orden. Vi anbefaler, at du kontakter os i juridisk afdeling, så vi kan hjælpe dig med at se kontrakten igennem. Det er sjældent, at vi ingen bemærkninger har, siger Lisa Dalsager og tilføjer:
– Det er altså rigtig svært at komme tilbage, efter man har skrevet under, og sige 'Hov, jeg glemte lige...!'