PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Løn, Arbejdsmarkedet, Ansættelsesforhold

Lønnen stiger stadig pænt

Privatansatte it-folk har fået lidt flere penge mellem hænderne i løbet af det seneste år, viser årets lønstatistik.

Oplysninger fra 3.199 januar-lønsedler viser, at privatansatte it-folks løn i gennemsnit er steget med 4,7 procent siden januar sidste år. Sidste år steg lønnen med 4,3 procent, og da var det den største lønstigning siden 2009.

– Der har været nogle år med lave lønstigninger, mens der har været mange arbejdsløse. Men beskæftigelsen er bedre nu, og derfor kommer der lønstigninger, siger næstformand i PROSA Hanne Lykke Jespersen.

Efterspørgslen efter it-folks arbejdskraft kommer også til udtryk, når man spørger dem, der har deltaget i lønstatistikken, om de tror, der i det kommende år vil blive ansat flere it-folk. Det gør 57 procent af de privatansatte. Blandt de offentligt ansatte er det 42 procent, der tror det.

Lønudviklingen betyder ifølge Hanne Lykke Jespersen, at it-faget stadig er et vellønnet fag.

– Vi har altid i faget haft lønninger, som ligger pænt over gennemsnittet for tilsvarende uddannelsesniveauer, og det ser ud til at fortsætte. Det er jo en af flere parametre til at trække nye til faget, siger hun.

Kvinders løn halter bagud

Hanne Lykke Jespersen kalder årets lønstigning ”meget passende”.

– Men man skal huske på, at næsten halvdelen af stigningen skyldes højere anciennitet og dermed erfaring, så det er ikke så meget, som det ser ud til. Hertil kommer, at inflationen også spiser noget, så det er faktisk kun en mindre reallønsfremgang, siger hun.

Den reelle værdi af lønstigningen finder man ved at trække den generelle prisudvikling – altså hvor meget udgifterne til en husholdning er steget – fra. Den er ifølge Danmarks Statistik på 0,7 procent i samme periode. Vil man sammenligne it-folks lønudvikling med resten af det danske arbejdsmarked, skal man kigge på det såkaldte lønniveau. Det beregnes uden lønmodtagernes anciennitet. For it-faget er lønniveauet steget med 2,7 procent, hvilket er tæt på niveauet for arbejdsmarkedet generelt.

Selvom det altså går meget godt for it-faget generelt, så halter udviklingen på nogle områder, påpeger Hanne Lykke Jespersen.

– Tidligere har der været ligeløn i faget. Det er der stadig i det offentlige, men på det private område både øst og vest for Storebælt halter kvinderne igen lidt bagefter. I øjeblikket kun med 3 procent, men det er stadig et skridt i den forkerte retning – ikke mindst når man tænker på, at arbejdsgiverne i øjeblikket er meget aktive for at få flere kvinder i faget, siger hun.

Vigtigt værktøj

Svarene fra de mange it-professionelle danner datagrundlaget for PROSAs lønberegner. Her kan du dykke ned i lønstatistikkens mange tabeller og finde præcis de oplysninger, der er mest relevante for netop dig og sin situation.

– Lønstatistikken er et meget vigtigt værktøj til det enkelte medlem til at vurdere, hvordan man ligger lønmæssigt i forhold til andre. Det er også et vigtigt værktøj for medlemmer kollektivt på en arbejdsplads, så man kan se, hvordan ens arbejdsplads ligger i forhold til andre arbejdspladser. Lønstatistikken er den oftest benyttede enkeltside på vores hjemmeside, siger Hanne Lykke Jespersen.

Hun understreger, at lønstatistikken ikke er et opslagsværk, der præcis afslører, hvad du kan kræve af en arbejdsgiver. Du kan bruge den til at danne dig et overblik over, hvordan en given funktion er aflønnet. Og den viden kan du bruge som afsæt for en lønforhandling