Mashups samler information

Mashups er webapplikationer, der samler og behandler informationer med Javascript og HTML. Det gør det muligt for brugerne at skabe deres egne hjemmestrikkede portaler, mens it-afdelingen kan lægge sig i hængekøjen.

 

grafik

Med Yahoo Pipes kan man skabe mashups med et imponerende grafisk værktøj, som selv består af HTML og Javascript. Ved at forbinde komponenter kan man nemt skabe mashups på grundlag af RSS og andre datakilder.

Det danske firma Kapow Technologies beskæftiger sig med mashups og har gratistjenesten Open Kapow, som kan udtrække informationer fra websider og andre netbaserede informationskilder. Udviklingsdirektør Sven Skafte definerer en mashup på denne måde:

- En mashup er en brugerdefineret samling af information og funktioner præsenteret på en overskuelig måde, som typisk er bygget op af data, der hentes fra forskellige kilder, eller som opstår ved at anvende forskellige webservices eller datakilder rundt omkring i organisationen eller på internettet.

Det kan minde om portal-teknologier, hvor brugere i virksomheder får skræddersyede informationer via et intranet. Men det er ikke helt det samme:

- Til forskel fra portaler er det i høj grad brugeren, der nærmest definerer "on the fly", hvad for nogle elementer der er interessante. Jeg ser det som meget mere brugertilpasset.

Det er ikke en udbyder eller en it-afdeling, som bestemmer indholdet, og samtidig skal der ikke udvikles specielle serverkomponeter til at finde og præsentere informationerne.

Mens Open Kapow primært er tænkt til privatbrug og er til for, at man kan afprøve teknologien, kan principperne benyttes af virksomheder. Det er typisk kombinationer af data, som f.eks. RSS-kilder, fortæller Sven Skafte.

- En anden anvendelse kunne være at man gerne vil "mobil-enable". Jeg har noget information på et website og jeg vil gerne have, at mine brugere kan tilgå det fra mobiltelefonen. Det kunne være en typisk anvendelse.

En tredje mulighed kan være at kombinere data med ERP- og CRM-systemer og benytte data fra nettet til business intelligence-systemer.

Sven Skafte ser en tæt sammenhæng mellem begreber som SOA (webtjenester):

- Web-enabling og SOA er i virkeligheden også et udtryk for mashup i virksomheder. Begrebet bliver nok suppleret af en del andre buzzwords, der kommer ind.

 

Mashup-værktøjer

Yahoo Pipes
Benytter en avanceret webapplikation som editor, hvor en række kilder og brugerinput kan transformeres og behandles på en lang række måder

Google Mashup Editor
Benytter et xml-sprog, som ligger tæt på skabelon-sproget XSLT i kombination med HTML-kode til at skabe mashups med. Er endnu ikke i offentlig beta, men man kan søge om at få adgang til værktøjet

Microsoft Popfly
Popfly bygger på Microsofts Silverlight-teknologi og minder en hel del om Yahoo Pipes.

Open Kapow
Open Kapow kan udtrække og behandle informationer fra websider. Informationerne kan publiceres som RSS-feeds og som webtjenester.