Det kan tage flere år at regne ud, hvordan folks bevægelsesmønstre er i et givent område. Traditionelle metoder som trafiktælling og spørgeskema-undersøgelser tager tid. Men forskere er nu begyndt at mappe populationer ved at se i stor skala på de mastedata, som de mobile telenet genererer, når mange millioner brugere bevæger sig rundt, kan tidsskriftet Science Magazine berette.
I en række lande overgår antallet af mobiltelefonabonnementer befolkningens størrelse, fordi nogle individer har mere end et abonnement. I nogle udviklingslande er andelen af befolkningen med mobilabonnement helt oppe på 90 procent. Det giver et rigtig godt datagrundlag for at måle den lokale befolkningstæthed og bevægelsesmønstre.
Koordineret ebola-hjælp
Geografen Catherine Linard fra Université Catholique de Louvain i Belgien er en af lederne af open source-projektet WorldPop, som mapper befolkningsinformationer fra en række lande. Her har forskerne blandt andet analyseret mobildata fra 17 millioner franske brugere - omkring 30 procent af Frankrigs befolkning. Forskerne skabte på den basis en model, som viser klare tendenser i bevægelsesmønstre på tværs af uger og årets sæsoner. I ferieperioder faldt befolkningstallet markant i større byer, mens det boomede i kystområder og i Disneyland ved Paris. I løbet af en uge transporterede folk sig til arbejde i byområder på hverdage og tilbage til landlige områder i weekenden.
Ifølge Science Magazine peger Andrew Tatem, en geograf fra University of Southampton i Storbritannien, på, at sporingen af befolkningsbevægelser via mobildata kan være en værdifuld mulighed under det aktuelle ebola-udbrud. Det kan hjælpe myndighederne med at koordinere indsatsen mod sygdommen. Andrew Tatem arbejder på en model, som forsøger at beregne, hvordan befolkningerne bevæger sig blandt de berørte lande i Vestafrika. Modellen baserer sig på mobildata fra Senegal og Elfenbenskysten.
Rapporten fra WorldPop kan hentes her:
http://www.pnas.org/content/early/2014/10/23/1408439111.
kwn