PROSA lukker for henvendelser kl. 14 fredag den 20/12 og mandag den 23/12.

Arbejdsmarkedet

Mere tid til livet

Årets lønstatistik er på gaden. Der kan man læse, at PROSAs medlemmer har fået en gennemsnitlig lønstigning på 8,1% - og har mindre overarbejde.

PROSA har forsat den mest dækkende lønstatistik for it-faget i Danmark. Vi har netop offentliggjort den nye lønstatistik, og igen ligger vi i spidsen på det kvalitative indhold. Med en svarprocent på 39,16% er de it-professionelle absolut blandt dem, der er flittigst til at bidrage til deres lønstatistik. Der skal derfor lyde en stor tak til de mange medlemmer, der har leveret oplysningerne til lønstatistikken. Den gennemsnitlige lønstigning var 8,1%. Det er nok ikke så højt, som man kunne forvente i gunstige tider som nu, men det er med til at understrege, at lønudviklingen ikke er særligt konjunkturfølsom.

Mindre overarbejde
Til gengæld får it-folkene mere og mere styr på overarbejdet. Især udviklere har altid haft ry for ikke at kunne styre deres opfinder-gener.

Men tabel 2 viser, at de helt høje overarbejdstimer er faldet drastisk.

Faldet i nedre kvartil viser også, at mængden af overarbejdet generelt er begyndt at falde.

Antallet af personer, der yder overarbejde, svinger, men er dog faldet 8% i forhold til sidste år (tabel 1). Til gengæld viser tabel 2, at antallet af præsterede timer er kraftigt faldende. Den lave arbejdsløshed tyder ellers på, at der er opgaver nok at løse, men it-folket er åbenbart ved at lære at passe på sig selv. Vi kan kun gætte på, om det er virksomhederne, der er blevet bedre til at planlægge og styre arbejdsmængden - eller om det er de ansatte, der er blevet bedre til at sige fra, nu hvor det er blevet lettere at få et andet job, hvis forholdene er for belastende. Men positivt er det, og vi kan kun håbe, at tendensen vil smitte af på antallet af stress-tilfælde.

Find alle tallene på nettet
I lighed med de senere år har vi valgt at offentliggøre tallene på vores hjemmeside. Så her kan du se, hvad du med rimelighed kan forvente at få i løn. Husk, når du læser tabellerne, at alle de angivne tal tager udgangspunkt i, at arbejdsgiveren bidrager til pensionen oven i - samt at man har seks ugers ferie. Det giver sig selv for det offentlige område, men det gør sig også gældende på det private. Således er det kun 13,4% af de privat ansatte, der ikke har en arbejdsgiverbetalt pension. Denne gruppe får samtidigt mindre i løn end gruppen med pension, så de har noget at tage fat på.

Den 6. ferieuge er indført for 76,3% af ansatte på det private område. Det er primært ansatte på individuel kontrakt, der halter bagud med hensyn til den ekstra ferieuge. Men selv blandt dem har 64,7% seks ugers ferie eller mere.

grafik

grafik